Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Vstup absolventů středních škol na trh práce
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Řízení poradců ze soukromého sektoru Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior.
Ilja Hron Výsledek (úspěch?) LidéPodmínkyZáměr 2.
Mikko AJ Ramstedt Senior Project Adviser Financial Partnerships Unit
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Celní správa České republiky
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Případová studie Kromhoutova kasárna Maarten Groothuis.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
Politický kontext a řízení rizik v rámci PPP Školení na řízení rizik v projektech PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Správa daní a daňové řízení
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Personální procesy.
Zkušenosti se soutěžním dialogem ve Velké Británii z poslední doby Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Vratislav Paulík ředitel projektů
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
ESF 3/EQUAL Rob Straver Koordinátor správy dotací Odbor práce, aktivace a dotací Úřad sociálních záležitostí a veřejného blaha Workshop A Administrativa.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
MAS - rizika a ohrožení Michal Jarolímek, Jihočeská univerzita České Budějovice.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ekonomika malých a středních podniků
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Úloha facilitace při budování partnerství
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Transkript prezentace:

Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis

Běžné chyby při řízení procesů PPP 1. Obecné otázky řízení projektů 2. Nedostatek podpory pro PPP 3. Rozhodování na základě neúplných informací / nedostatečných znalostí 4. Nedostatečná dohoda mezi veřejnými subjekty 5. Strnulé struktury v týmu odpovědném za zadávací řízení 6. Právní problémy / soudní spory 7. Monitorování / řízení zakázky během výstavby

Obecné otázky řízení projektů Překročení času a nákladů Překročení času a nákladů Chybí plány pro nepředvídané situace Chybí plány pro nepředvídané situace Narůstání: během projektu přibývají nové cíle Narůstání: během projektu přibývají nové cíle Nerealistické cíle / očekávání Nerealistické cíle / očekávání A další A další

Nedostatek podpory pro PPP Určité strany účastnící se rozhodování mají s PPP velké problémy Určité strany účastnící se rozhodování mají s PPP velké problémy Možná vysvětlení: Možná vysvětlení: –vnímaný nedostatek flexibility u smluv PPP –nevyužití objemových zakázek –dopady na vlastní organizaci služeb Projektový tým se musí vypořádat s odporem vůči změnám / PPP obecně Projektový tým se musí vypořádat s odporem vůči změnám / PPP obecně

Neúplné informace / nedostatečné znalosti osob odpovědných za rozhodování Projekty v oblasti PPP jsou komplexnější než klasická zadávací řízení Projekty v oblasti PPP jsou komplexnější než klasická zadávací řízení Může se stát, že osoby odpovědné za rozhodování „přeskočí k závěru“ na základě chybných skutečností Může se stát, že osoby odpovědné za rozhodování „přeskočí k závěru“ na základě chybných skutečností Projektový tým si toho musí být vědom a musí osobám odpovědným za rozhodování věnovat čas a úsilí Projektový tým si toho musí být vědom a musí osobám odpovědným za rozhodování věnovat čas a úsilí

Nedostatečná dohoda mezi veřejnými subjekty Role a odpovědnosti se liší na různých stupních pravomocí Role a odpovědnosti se liší na různých stupních pravomocí Jejich zájmy se tudíž nikdy 100% nekryjí Jejich zájmy se tudíž nikdy 100% nekryjí Nedostatečná dohoda mezi veřejnými subjekty v pozdějších fázích projektu vede k prodlevám v plánování a frustracím Nedostatečná dohoda mezi veřejnými subjekty v pozdějších fázích projektu vede k prodlevám v plánování a frustracím

Strnulé struktury v týmu odpovědném za zadávací řízení Technické, finanční a právní týmy jsou z důvodů řízení projektu odděleny Technické, finanční a právní týmy jsou z důvodů řízení projektu odděleny To může vést k neucelenému přístupu, výsledkem může být nižší hodnota za více peněz To může vést k neucelenému přístupu, výsledkem může být nižší hodnota za více peněz Prosazujte ucelený pohled a spolupracujte mezi týmy, zejména ve výběrových fázích projektu Prosazujte ucelený pohled a spolupracujte mezi týmy, zejména ve výběrových fázích projektu

Právní problémy / soudní spory Pro zadávací řízení platí stále více a více zákonů Pro zadávací řízení platí stále více a více zákonů Zdá se, že soudní spory jsou součástí hry Zdá se, že soudní spory jsou součástí hry Buďte jasní, přesní a držte se transparentních postupů, abyste předešli ztrátě času a peněz Buďte jasní, přesní a držte se transparentních postupů, abyste předešli ztrátě času a peněz

Monitorování / řízení zakázky během výstavby Spolupráce se soukromým partnerem začíná, jakmile je oznámen vybraný uchazeč Spolupráce se soukromým partnerem začíná, jakmile je oznámen vybraný uchazeč Monitorování je často zahájeno až poté, co je služba dostupná Monitorování je často zahájeno až poté, co je služba dostupná Zajistěte, aby byla spolupráce podpořena řízením zakázky / monitorování ihned po uzavření smlouvy Zajistěte, aby byla spolupráce podpořena řízením zakázky / monitorování ihned po uzavření smlouvy

Otázky?