Francie v 16. století Dějepis Mgr. Žaneta Janečková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Západní Evropa v 16. st..
Francie v době Ludvíka XIV.
Třicetiletá válka
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Západní Evropa po třicetileté válce
Český stát za vlády lucemburků
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
7. ročník Pozdní středověk
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Evropské velmoci 16. a 17. století (Španělsko, Nizozemí, Francie)
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Třicetiletá válka
Parlamentarismus vs. absolutismus
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Evropa na počátku novověku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Dovršení absolutismu ve Francii
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ314 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Saladin – křížové výpravy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Západní Evropa za vrcholného středověku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Západní Evropa v 16. století
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šíření reformace v Evropě
Jakub Kanděra Sexta 2012/  vedlejší linie Valois-Orléans (Ludvík XII)  vedlejší linie Valois-Angoulême  Původ od francouzského.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
F RANCIE V 16. AŽ 18. STOLETÍ Mgr. Vladimír Velešík.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Reformace v západoevropských monarchiích
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
Název a číslo materiálu:
Náboženské války ve Francii
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francie v 1. polovině 17. století
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Francie v 16. století Dějepis Mgr. Žaneta Janečková Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Dějepis Francie v 16. století Mgr. Žaneta Janečková

Francie po stoleté válce Vítězství ve stoleté válce umožní Ludvíkovi XI. položit základy absolutismu: během Stoleté války získal král právo držet stálou armádu (= opora moci) na vyplácení žoldu zavedena zvláštní daň, kterou nemusí schvalovat generální stavy a která je vybírána přímo královskými úředníky (zdroj panovníkových příjmů) → generální stavy se scházejí jen zřídka. 27. června 2012

Francie za vlády Františka I. http://cs. wikipedia Zahraniční politika: neustálé boje se Španělskem ( Karel V.) o italská území → 1525 u Pavie drtivá porážka Francie, František se dokonce stává císařovým vězněm. Vnitřní vývoj: díky italským válkám se do Francie dostala renesance a renesanční životní styl (zámky na Loiře) Postavení církve: luteránství nemá ve Francii velký ohlas : - galikánská politika – na Římu do značné míry nezávislá církev - francouzský král má právo jmenovat biskupy a může disponovat s víc jak polovinou církevních pozemků ve Francii 27. června 2012

Náboženské války ve Francii (1562 – 1598) → panovník nemá zájem na sekularizaci církevního majetku (musel by se o něj podělit se šlechtou). - jazykově německý ráz brání šíření luteránství mezi Francouzi. Náboženské války ve Francii (1562 – 1598) Od 40. let 16. stol. se do Francii šíří Kalvínovo učení (jazykově francouzské). Kalvinismus získává ohlas hlavně na J a JZ Francie mezi tamními měšťany a šlechtou (zájem na sekularizaci a zvýšení politického vlivu, odpor proti absolutismu). Hugenoti - 10% francouzského obyvatelstva, reprezentováni rodem Bourbonů ( vedlejší linie královského rodu) vládnoucí v navarrském království (francouzsko-španělské pomezí).

S a SV Francie – militantně – katolická, v čele rod Guisů (francouzsko-lotrinský rod, odvozující svůj původ od Karla Velikého, spřízněn s panovníkem), taktéž odpor proti panovníkově moci, ambice Jindřicha de Guise stát se francouzským králem. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Henri_duc_de_Guise.jpg mezi hugenoty a militantními katolíky stojí král opírající se o úřednickou šlechtu Po smrti Jindřicha II. (1547 – 1557, zemřel na rytířském turnaji, způsob jeho smrti předpověděl Nostradamus) je panovnická moc oslabena (František II.→ Karel IX.). http://www.neaktuality.cz/wp-content/uploads/jindrich.png http://www.panovnici.estranky.cz/img/mid/393/karel-ix..jpg Za Karla IX. získává rozhodující vliv jeho matka Kateřina Medicejská http://nd01.jxs.cz/502/526/720200e2fd_31569010_o2.jpg

1562 – vévoda de Guise nechal zmasakrovat v městečku Vassy hugenoty shromážděné na bohoslužbě = podnět k vypuknutí náboženských válek (přes 30 let) Proti sobě 2 šlechtická vojska: hugenotské (podpora části měšťanstva, v čele vojska admirál Coligny) X katolické (v čele Guisové, podpora od Španělska), mezi nimi manévruje Kateřina Medicejská ↓ 1570 – hugenoti získali ve Francii náboženskou svobodu a mocenskou převahu, Coligny získává velký vliv na Karla IX. http://stqvillhist.free.fr/images/Coligny.gif Kateřina se snaží usmířit katolíky a hugenoty svatbou mezi její dcerou Markétou a vůdcem hugenotů Jindřichem Navarrským (15.8.1572, na svatbu se v Paříži shromáždil výkvět hugenotské šlechty) http://royal-history.sweb.cz/margueritevalois.jpg http://i.idnes.cz/08/081/c460/KOT24cb1d_jindrich.jpg

Coligny získává Karla IX Coligny získává Karla IX. pro myšlenku vojensky pomoci Nizozemcům v bojích proti Španělsku a vytvořit anglo-francouzsko-nizozemskou koalici proti Španělsku → proti tomu Kateřina (obavy z ohrožení Francie) → rozhodne se prostřednictvím Guisů spáchat atentát na Colignyho. ↓ Atentát se nezdařil → Kateřina se obává odvety → přesvědčí krále, že hugenoti chystají státní převrat → získává souhlas, aby s pomocí Guisů odstranila Colignyho, podcenila ale fanatismus Guisů a nenávist Pařížanů k hugenotům → vražda Colignyho přerostla v masakr asi 3000 hugenotů shromážděných v Paříži ( v noci na 24. srpna 1572, Bartolomějská noc) http://historika.fabulator.cz/ilustrace/bartolomejska_noc.jpg http://blog.idnes.cz/blog/3911/152335/bart.jpg

Výsledky Bartolomějské noci: Vyvražděni hugenotští vůdci kromě Jindřicha Navarrského (přestoupil na katolickou víru), vraždění hugenotů se přeneslo i do dalších francouzských měst. Ohlas v Evropě – pobouření u protestantů a umírněných katolíku, naopak Filip II. a papež přijali zprávu s radostí. Jihofrancouzská města se postavila na odpor → stát ve státě Vývoj po Bartolomějské noci R. 1574 umírá Karel IX. → Jindřich III. (jeho bratr) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Anjou_1570louvre.jpg Jindřich III. je nakloněn politice tolerance a usmíření s Jindřichem Navarrským a hugenoty

Proti politice tolerance jsou Guisové → vznik Katolické ligy (militantní šlechticko-městský svaz) → opět začíná náboženská válka ( Válka tří Jindřichů). ↓ Katolická liga ovládne Paříž → Jindřich III. utíká na zámek v Blois, kde nechá zavraždit Jindřicha de Guise → Katolická liga vyšle fanatického mnicha Clémenta, který v srpnu 1589 krále zavraždí = vymírá dynastie Valois Nástup rodu Bourbonů Jindřich Navarrský – jediný nejbližší příbuzný mající nárok na francouzskou korunu, k tomu ale potřebuje obsadit Paříž ( oddaná Katolické lize) a nechat se korunovat → opět přijme katolickou víru ( „Paříž stojí za mši!”, r. 1594)

Vláda Jindřicha IV. (1589-1610) 1598 – Nantský edikt – zaručoval náboženskou svobodu a rovnoprávnost hugenotů na celém území Francie s výjimkou Paříže. Hugenoti mohou mít také své vojsko a posádky v pevnostech ( nejvýznamnější La Rochelle) Hospodářská politika: - sníženy daně (aby se vzpamatoval venkov) - první manufaktury na výrobu luxusního zboží - upřednostňován vývoz nad dovozem

Zahraniční politika: hlavním nepřítelem Habsburkové 1609 – spor s Habsburky o knížectví v severní oblasti Rýna → příprava tažení proti Habsburkům, během těchto příprav byl ale Jindřich IV. roku 1610 zavražděn mnichem Ravaillacem 27. června 2012

Použité zdroje ŠTĚPÁNEK, Kamil. Obecné dějiny novověku I.: 16. století. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 1st ed. ISBN 978-80210-3071-8. SOCHROVÁ, Marie. Dějepis I. v kostce pro SŠ. 2nd ed. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0605-5. TEICHOVÁ, Alice., et al. (ed.). Dějiny středověku. II. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Francis1-1.jpg http://stqvillhist.free.fr/images/Coligny.gif http://royal-history.sweb.cz/margueritevalois.jpg http://i.idnes.cz/08/081/c460/KOT24cb1d_jindrich.jpg http://historika.fabulator.cz/ilustrace/bartolomejska_noc.jpg http://blog.idnes.cz/blog/3911/152335/bart.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Anjou_1570louvre.jpg Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. 27. června 2012