Ohmův zákon. Elektrický odpor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Měření střídavého proudu
Risk - elektrický proud
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Měříme elektrický proud
Nauka o elektrických vlastnostech těles
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Georg Simon Ohm ( století).
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
OHMŮV ZÁKON. ELEKTRICKÝ ODPOR
OHMŮV ZÁKON.
Tato prezentace byla vytvořena
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Elektrický proud.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OHMŮV ZÁKON.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OTÁČIVÝ ÚČINEK STEJNORODÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA CÍVKU S ELEKTRICKÝM PROUDEM.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ ZVĚTŠOVÁNÍ ROZSAHU VOLTMETRŮ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_36_ Výpočet U, I a R z Ohmova zákona Číslo projektu:
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Ohmův zákon. Elektrický odpor

Jak závisí elektrický proud, který prochází vodičem, na elektrickém napětí mezi jeho konci? Budeme měnit napětí na svorkách spotřebiče a měřit, jak se při tom mění proud procházející spotřebičem. Použijeme rezistor - izolovaný vodič navinutý v mnoha závitech na keramický válec a konce vodičů jsou připojeny ke svorkám. Zařadíme ho do elektrického obvodu podle obrázku.

Schéma elektrického obvodu ke zjištění závislosti proudu na napětí Proud (I) procházející rezistorem měříme ampérmetrem. Napětí (U) mezi svorkami rezistoru měříme voltmetrem. Napětí mezi svorkami rezistoru postupně zvyšujeme, použijeme 1, 2, 3, 4 články. Naměřené hodnoty zapíšeme do tabulky. Schéma elektrického obvodu ke zjištění závislosti proudu na napětí

Stejné měření provedeme s jiným rezistorem. Z naměřených hodnot vidíme, že kolikrát se zvětší napětí mezi konci vodiči (rezistoru), tolikrát se zvětší proud, který jím prochází. Stejné měření provedeme s jiným rezistorem. Z tabulky můžeme vyslovit závěr, který má obecnou platnost a byl nazván jako Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi jeho konci.

Graf závislosti proudu na napětí Ohmův zákon platí za předpokladu, že teplota vodiče se během měření nezměnila. Podle tabulky sestrojíme graf závislosti proudu I na napětí U. Čím se liší oba rezistory? Rezistor (2) znamená pro průchod proudu větší překážku, klade mu větší odpor, proto jím prochází menší proud. Tuto vlastnost rezistorů nazýváme elektrický odpor rezistoru. U [V] 0,060 0,050 0,040 0,030 0,020 0,010 0 1 2 3 4 5 6 I [A] (1) (2) Graf závislosti proudu na napětí

Elektrický odpor rezistoru Z tabulky a grafu plyne, že poměr napětí a proudu je stejný. Elektrický odpor rezistoru můžeme určovat podílem napětí a proudu a značíme ho R: Jednotka odporu je ohm, značíme ho řeckým písmenem Ω (omega). Používáme i větší jednotky: 1 kΩ = 1 000 Ω = 103 Ω 1 MΩ = 1 000 000 Ω = 106 Ω

Vodič má elektrický odpor 1 ohm, jestliže při elektrickém napěti 1 volt mezi konci vodiče prochází vodičem proud 1 ampér. Pomocí elektrického odporu můžeme Ohmův zákon vyjádřit matematicky: Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče. Ohmův zákon platí pro každou část elektrického obvodu, ve kterém není další zdroj elektrického napětí a jejíž teplota je stálá. Z Ohmova zákona můžeme určit jednu veličinu, známe-li dvě z nich:

Příklad Měřením jsme zjistili, že rezistorem prochází proud 1,2 A při napětí 40 V mezi svorkami rezistoru. Určete elektrický odpor rezistoru. Elektrický odpor rezistoru je 33 Ω.

Příklad 2 Elektrický odpor cívky navinuté z měděného drátu je 2 Ω. Jaký proud prochází cívkou, je-li mezi jejími svorkami napětí 3 V? Cívkou prochází proud 1,5 A.

GEORG SIMON OHM (Čti óm, 1787 – 1854), německý fyzik Jeho nejdůležitější objev je právě Ohmův zákon, který ukazuje závislost proudu na napětí. Ohm zkoumal také fyzikální podstatu slyšení.