Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Stavba počítačů.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní deska angl: mainboard, motherboard
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Hardware a software.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_HARDWARE_S1.
-Základní deska (anglicky mainboard č i motherboard) je základním hardware po č íta č e. Hlavním ú č elem základní desky je propojit jednotlivé sou č ástky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Hardware osobních počítačů
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní desky Anna Daňková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/ Tematická oblast: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Datum tvorby: Datum ověření: Klíčové slovo: hardware, základní deska Anotace: Prezentace je určena pro žáky 1. ročníku oboru Stavebnictví a slouží k výkladu a procvičování dané látky. Žáci se seznámí s výukovým materiálem na téma: Základní deska. Základní deska 1

PROBÍRANÁ TÉMATA 1.ZÁKLADNÍ INFORMACE 2.POPIS 3.KONEKTORY PRO PŘIPOJENÍ DALŠÍCH ZAŘÍZENÍ 4.INTEGROVANÁ ZAŘÍZENÍ 5.SBĚRNICE Základní deska2 HARDWARE – ZÁKLADNÍ DESKA

1. ZÁKLADNÍ INFORMACE Základní deska3 Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se do ní dříve musely zapojovat zvlášť. Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru, operační paměti. Další komponenty (např. grafické karty, zvukové karty, pevné disky, mechaniky) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění. Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipové sadě (anglicky chipset). Fyzicky může jít buď jenom o jeden čip, nebo dva. Čipová sada rozhoduje, jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit.

2. POPIS Základní deska4

Co zjišťujeme na základní desce: hlavní parametry, které si o základní desce musíme vždy zjistit je formát, sloty, rozhraní pro pevné disky, podporované CPU (nebo-li sockety) a rozhraní pro periferie. Co se týče výkonu, bude nás zajímat čipová sada (chipset) a maximální hodnoty pro operační paměť. Doplňující informace a zajímavosti: i MB má svou vlastní paměť, kam se nahrává BIOS. BIOS nám v podstatě definuje, jak má základní deska fungovat a sami do něj můžeme v určité míře i zasahovat. Základní deska je nezávislá na operačním systému, proto je možné zaheslovat PC pomocí hesla do BIOSu. 2. POPIS Základní deska5

IDE SATA FLOPPY napájecí konektory konektory pro připojení ventilátorů konektory zvukové karty rozšiřující konektory USB a FireWire konektory k připojení kabelů od předního krytu indikační LED diody (zapnuto, HDD) USB konektor eSATA konektor Firewire (IEEE 1394) 3. KONEKTORY PRO PŘIPOJENÍ Základní deska6 USB PS/2 Firewire eSATA COM LPT D-SUB= VGA DVI HDMI konektory zvukové karty LAN INTERNÍ:EXTERNÍ:

3. KONEKTORY PRO PŘIPOJENÍ Základní deska7

4. INTEGROVANÁ ZAŘÍZENÍ Základní deska8 Zařízení, která se běžně integrují do základních desek: Zvuková karta Grafická karta – zejména u kancelářských počítačů a notebooků Síťová karta Super I/O čip řadiče pevných disků

5. SBĚRNICE Základní deska9 Sběrnice (anglicky bus) je skupina signálových vodičů, kterou lze rozdělit na skupiny řídicích, adresových a datových vodičů v případě paralelní sběrnice nebo sdílení dat a řízení na společném vodiči (nebo vodičích) u sériových sběrnic. Sběrnice má za účel zajistit přenos dat a řídicích povelů mezi dvěma a více elektronickými zařízeními. Přenos dat na sběrnici se řídí stanoveným protokolem. V případě modulární architektury elektronického zařízení nebo počítače je sběrnice po mechanické stránce Vybavena konektory uzpůsobenými pro připojení modulů.

POUŽITÉ ZDROJE Základní deska10 Obrázky: slots.jpg/200px-Pci-slots.jpg px6600gt-tdh-nvidia-gefo.jpg Literatura: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. Česká Republika: Computer Media s.r.o., 2007, ISBN