Slovenské národní povstání, Květnové povstání osvobozování Československa Osvobozování ČSR Květnové povstání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
III. fáze 2. světové války:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Československo po válce
Situace po osvobození ČSR
Vytvořil: Michal Mikula
Válka ve Vietnamu.
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Druhá světová válka.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Poválečné Československo
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Slovensko Slovenské národní povstání Osvobození republiky
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_1D.9.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Osvobozování Československa
I. světová válka – konec války
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Poválečné Československo do roku
PhDr. Jana žáková OSVOBOZOVÁNÍ ČSR.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Československo po 2. světové válce
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_234_PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – 2. ČÁST Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
VY_32_INOVACE_06_23_Osvobození ČSR Šablona 32. Osvobození ČSR.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
2. Světová válka v Československu
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
AUTOR: Marcela Kaderová
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Transkript prezentace:

Slovenské národní povstání, Květnové povstání osvobozování Československa Osvobozování ČSR Květnové povstání

Slovenské národní povstání Ke konci roku 1943 byl odboj proti fašismu na vzestupu. Komunisté a agrárníci se dohodli na vytvoření Slovenské národní rady. Prvním dokumentem tohoto ilegálního orgánu byla Vánoční dohoda, kde došlo ke shodě na obnovení ČSR Na jaře 1944 bylo vytvořeno ilegální Vojenské ústředí v čele s plukovníkem Goliánem. Ten také vypracoval konkrétní vojenské plány na protifašistické povstání. Během roku 1944 se na Slovensku rozmohlo partyzánské hnutí a profašistický Slovenský štát se začínal rozkládat. Pro Hitlera šlo o významné území (týl východní fronty), a tak 29.8.1944 začala německá armáda obsazovat Slovensko. Ten samý den pak musel Golián vydat rozkaz k tomu, aby se slovenské jednotky postavily na odpor. Povstání tedy muselo vypuknout dříve, než se podařilo zajistit součinnost s Rudou armádou. Do povstání se zapojilo 60 000 vojáků a 18 000 partyzánů. Centrem SNP se stala Bánská Bystrica a severozápadní Slovensko. Německé jednotky byly mnohem lépe vyzbrojeny a po tvrdých bojích Bánská Bystrica 27. října 1944 padla. Povstalci ustoupili do hor, kde pokračovali v boji proti fašismu

Květnové povstání Pro sjednocení protifašistického odboje vznikla v dubnu 1945 Česká národní rada (v čele s A.Pražákem, velký vliv zde měl představitel KSČ J.Smrkovský) Úkol: připravit povstání, i když londýnské i moskevské centrum od tohoto záměru upouštělo. Německých vojáků na území protektorátu byl 1 milión, chtěli zde vybudovat opevnění, zdržet postup Rudé armády i za cenu zničení českých zemí a získat čas k vyjednání příměří se západními spojenci. Odpor pro ti fašismu však u stále sílil. Povstání tak propuklo spontánně 1.5.1945 v Přerově a rychle se šířilo. 5.5.1945 vypuklo povstání i v Praze. Povstalci obsadili budovu rozhlasu a na jejich výzvy se k povstání přidávali další a další. V Praze vyrostly barikády. Němci proti povstalců zahájili 6.5.1945 brutální útok, využívali všech prostředků ke zlomení odporu – vraždění starců, žen, dětí i zajatců. Ve dnech 6. – 8. května byla situace v Praze velmi špatná. V těchto chvílích pomohla Ruská osvobozenecká armáda (ROA) vedená generálem Vlasovem. Tvořili ji bývalí sovětští váleční zajatci, kteří měli bojovat po boku nacistů za osvobození Ruska od bolševizmu. Tito „vlasovci“ si touto pomocí snažili zajistit poválečný azyl na Západě. ČNR se od nich distancovala, a tak ustoupili 8.května z Prahy směrem k Američanům. ČNR neměla informace o pohybu Rudé armády, a proto z obavy o zpustošení Prahy uzavřela 8.5. s Němci dohodu, ve které wehrmacht složí zbraně za podmínky, že se umožní Němcům volný ústup k Američanům. Bojovalo se však dále, protože oddíly SS tuto kapitulaci nerespektovaly. 9. května vstoupila Rudá armáda do Prahy a po celodenním boji porazila zbytky nacistických jednotek Vůdci květnového povstání nebyly po válce oceněni. 12.května košická vláda rozpustila ČNR a následně se negativně vyjádřila i sovětská strana. 9. květen – den, kdy v Evropě skončila 2.světová válka

Osvobozování ČSR Zahájeno karpatsko-dukelskou operací (8.9. – 15.11.1944) Akce se zúčastnily sovětské jednotky a 1.československý armádní sbor v SSSR. Původní záměr – proniknout na Slovensko za pomoci povstání – nebyl splněn. Osvobozující jednotky se musely probíjet přes úzké a fašisty opevněné průsmyky, a tak počet obětí byl vysoký. Padlo 21 000 sovětských a 1900 našich vojáků. 6.října 1944 vstoupili sovětští a českoslovenští vojáci na území Slovenska u Vyšného Komárníku. Od prosince 1944 se zúčastnilo osvobozování ČSR 250 000 rumunských vojáků Od východu tedy útočili sovětští, rumunští a českoslovenští vojáci. Od západu americká 3. armáda generála Pattona. 18.dubna pronikly tyto jednotky do Čech a postupně osvobozovaly západní a jižní část země. Se SSSR však existovala dohoda o demarkační linii (hranice mezi vojsky) Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice. Tuto hranici dosáhla americká vojska 7.5.1945 a dále nepokračovala. Zároveň probíhal politický střet mezi londýnskými představiteli československé vlády a moskevským vedením KSČ o charakter osvobozené republiky. Úspěchy Rudé armády v boji proti fašismu posilovaly vliv moskevského vedení KSČ. Nejdůležitější jednání proběhlo v Moskvě 22.-29.3.1945. Komunisté zde prosadili koncepci státu s dvěma rovnoprávnými národy a byla uzavřena dohoda o první vládě Národní fronty. Ta byla jmenována 4.4.1945 v Košicích a KSČ se stala poprvé v dějinách vládní stranou. Navíc obsadila nejvýznamnější resorty (vnitro, zemědělství, informace) a její politiku podporovali i další ministři – Svoboda (obrana), Nejedlý (školství) i předseda vlády Fierlinger. Vláda přijala tzv. Košický vládní program, který formuloval zásady budování nového státu a politiky vlády. Program fakticky stvrzoval přechod do sovětské sféry vlivu i výhodné výchozí pozice pro KSČ