Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Naše země za první světové války
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Tomáš Garrigue Masaryk
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
CZ.1.07/1.4.00/
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Československé legie, vznik Československa
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
České země za světové války
České země za 1. světové války II
Češi za první světové války
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49   Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada: 3 Číslo materiálu v sadě: 8 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Název: Češi a Slováci a 1. světová válka Jméno autora: Mgr Název: Češi a Slováci a 1. světová válka Jméno autora: Mgr. Vladislava Heglasová Předmět: Dějepis Jazyk: Čeština Klíčová slova: T.G. Masaryk, Maffie, Československá národní rada, čs. legie, Národní výbor, vznik samostatného Československa Cílová skupina: žák 1. ročníku Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žák dokáže vysvětlit postoj Čechů a Slováku v rámci Rakouska-Uherska k 1. světové válce a popsat vnitřní a zahraniční odboj vedoucí k vyhlášení samostatnosti Československa 28. října1918.

Metodický list/anotace Výkladová prezentace seznámí žáka prostřednictvím základních faktů, obrazové dokumentace a úkolů s postavením Čechů a Slováků v Rakousku-Uhersku v době první světové války a s jejich domácím a zahraničním odbojem, který vedl k vyhlášení samostatného Československa roku 1918. Pomůže mu rovněž zhodnotit přínos osobnosti T.G. Masaryka. Datum vytvoření: 6.4. 2013

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Češi a Slováci na počátku války: povoláni do války po boku R-U sympatizovali však se státy Dohody cítili příležitost k získání samostatnosti útisk v čs. zemích (pronásledování nár. spolků a osobností polit. života, cenzura) r. 1916 – umírá císař František Josef I. a nastupuje císař Karel I.

Císař František Josef I. portrét od Julia von Blaase Císař František Josef I. (1848 – 1916) vládl 68 let a je tak jedním z nejdéle vládnoucích panovníků ve světě, dožil se 86 let a je i zřejmě nejstarším vládnoucím Habsburkem. Obrázek č. 1

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Tomáš Garrigue Masaryk profesor filosofie a sociologie na UK zabýval se českou otázkou založil vlastní stranu – „Realistickou“ po vypuknutí války působil v zahraničí →úsilí o vznik samostatného Československa Úkol: Víte, kolik cest podnikl T.G.M. již roku 1914 na západ?

(Byl na něj vydán zatykač rakouské vlády.) Řešení: T.G.M. podnikl dvě cesty na západ, kde se stýkal se zahraničními dohodovými přáteli; také navštívil Itálii a Švýcarsko. (Byl na něj vydán zatykač rakouské vlády.)

Tomáš Garrigue Masaryk Obrázek č. 2 Dne 29.4.1918 Masaryk dorazil do USA a 5. května byl v Chicagu přijat nadšenými davy u Michiganského jezera a třistatisícovým průvodem na jeho počest. V Americe zorganizoval velkou přesvědčovací kampaň mezi americkými Čechy a Slováky na podporu samostatného státu. 18. října Wilson veřejně odvolal svoje dosavadní stanovisko, přispěl k rozpadu Rakouska-Uherska, a podpořil tak vznik Československa. Když USA vstoupily v dubnu 1917 do války, vydal se Masaryk v den svých 68 narozenin přes Sibiř a Japonsko do Spojených států, aby tam působil na prezidenta Wilsona. Po náročné cestě lazaretním vlakem zajišťoval místa budoucího pobytu legií a psal též svůj známý spis „Nová Evropa“. Z Vladivostoku poslal Wilsonovi memorandum o stavu Ruska, aby získal jeho zájem.

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA NÁRODNÍ ODBOJ: domácí odboj - spolu s přítelem Edvardem Benešem zřídili tajný spolek „Maffie“ zahraniční odboj – v Paříži ustavena „Československá národní rada“ (T.G.M., E. Beneš a M.R. Štefánik) CĺL: získat souhlas velmocí se zřízením samostatného státu po válce

Členové čs. „Maffie“ v roce 1918 Obrázek č. 3

Československá národní rada v Paříži pamětní deska na domě č Československá národní rada v Paříži pamětní deska na domě č. 18 v Rue Bonaparte Obrázek č. 4

Úkol: Jak a kde vznikaly čs. legie?

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA vznik čs. LEGIÍ zahraniční vojenské jednotky z Čechů a Slováků (přechodem do zajetí x centrálním mocnostem), nejvíce čs. legií: v Rusku (60 – 70 tisíc legionářů) v Itálii (20 tisíc legionářů) červenec 1917 - bitva u Zborova podpora KRAJANSKÝCH SPOLKŮ

Legionářský odznak z čepice uniformy Obrázek č. 5

Příslušníci 7. roty v zákopech u Zborova červenec 1917 Obrázek č. 6

Československé legie v Rusku roku 1918 Obrázek č. 7

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA DOMÁCÍ ODBOJ Manifest čes. spisovatelů (1917) vlna stávek (1918) rozklad rakouské armády (vzpoury vojáků v Kotoru, Trenčíně, Rumburku, Kragujevaci) „Přísaha představitelů kulturního života“ (A. Jirásek) demonstrace 1. máje

Leták vyzívající ke generální stávce 14. října 1918 Obrázek č. 8

Úkol: Víte, kdy byla vyhlášena samostatnost Československa?

ČEŠI A SLOVÁCI A PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA od července 1918 - Národní výbor v čele demokratického odboje (předseda Karel Kramář, Alois Rašín, Antonín Švehla, Václav Klofáč, František Soukup) 28. října 1918 - po kapitulaci R-U v Praze vyhlášena československá samostatnost 30. října 1918 – v Turčianskom Sv. Martině přijata Deklarace slovenského národa (po 1000letém područí Slováků v uherském státě)

Manifestace na Václavském náměstí 28. října 1918 Obrázek č. 9

Odkazy: Použité zdroje: internet Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek č. 1 VON BLAAS, Julius. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaiser_franz.jpg > Obrázek č. 2 PUBLISHER, New York. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masaryk_kulaty.png > Obrázek č. 3 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mafie.jpg > Obrázek č. 4 DONAUTALBAHNER. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masaryk_Haus_Paris.jpg > Obrázek č. 5 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Legionarsky_odznak_cepice.gif >

Obrázek č. 6 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6. 4. 2013] Obrázek č. 6 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P%C5%99%C3%ADslu%C5%A1n%C3%ADci_7_roty_ve_Zborovsk%C3%BDch_z%C3%A1kopech.gif > Obrázek č. 7 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_Troops.jpg > Obrázek č. 8 < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St%C3%A1vka_14.10.1918.jpg > Obrázek č. 9 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:28._%C5%99%C3%ADjen_1918.jpg >