Vypracovala: Petra Netopilová 4.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Vývoj české ústavnosti
Od druhé republiky k protektorátu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Československo po válce
Průběh 1. světové války 3. část.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Situace po osvobození ČSR
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Vytvořil: Michal Mikula
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Česká republika Demokratický stát.
Meziválečný svět 30. léta.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Emil Hácha Vendula Žižková.
20. století „Vítězný únor“.
Československo 20. let – 30. let
Poválečné Československo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Vývoj české ústavnosti
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl11
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Česká literatura mezi válkami
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ústavní vývoj 1918-?.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Československo po 2. světové válce
Tomáš Garrigue Masaryk
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ústavní vývoj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Edvard Beneš.
Češi za první světové války
Transkript prezentace:

Vypracovala: Petra Netopilová 4.B Edvard Beneš Vypracovala: Petra Netopilová 4.B

Edvard Beneš Narodil se 28.května 1884 v Kožlanech Hodně studoval cizí řeči a po maturitě se zapsal na pražské univerzitě na filozofii Po roce studium přerušil a odešel do Paříže, kde studoval románskou jazykovědu Od roku 1912 byl docentem a od roku 1921 profesorem sociologie Za studií se seznámil s jeho budoucí ženou Annou Vlčkovou(později Hana Benešová) Jejich poklidný život přerušil sarajevský atentát

Vznik Československa Na podzim 1914 Beneš vyhledal Masaryka a ten ho seznámil s plánem své zahraniční akce. -- Beneš byl tímto plánem nadšen a poskytl Masarykovi peníze. Po Masarykově odchodu do ciziny se Beneš stal hlavou Mafie Jeho největší úspěch během emigrace: vyhlášení nezávislosti Československa 14. října 1918 ohlásil v Paříži ustanovení prozatímní československé vlády, ve které byl poprvé ministrem zahraničních věcí 28.října stál v čele delegace zahraničního odboje, která v Ženevě jednala se zástupci Národního výboru 1920-1928 - vykonal přes 50 důležitých zahraničních cest

Šestkrát byl předsedou rady společnosti národů, později jejím prezidentem Na několik let zpevnil situaci ve střední Evropě vytvořením tzv. Malé dohody ministr zahraniční ČSR víc jak 17 let 18. prosince 1935 se stal prezidentem republiky r. 1938 se Beneš horečnou prací ocital na konci svých fyzických a psychických sil v tomto pracovním vypětí začal poprvé přemýšlet na svou abdikaci

Mnichov 30. září dorazila na hrad zpráva o výsledku konference v Mnichově a opět prohlásil, že bude abdikovat. Nakonec pod nátlakem přijal Mnichovský diktát Mnichov znamenal tragédii pro celý český národ Mnichovem se zhroutila celá jeho politická koncepce stupňovali se německé požadavky, aby opustil Československé území 22.10 - odcestoval do Anglie únor 1939 - Benešovi odjeli z Anglie do USA

Události po 2 světové válce Česká vláda sídlící v Londýně se rozhodla, že se vrátí do Prahy ( 9. března 1945) říjen 1945 - potvrzen v prezidentském úřadě a o rok později zvolen znovu prezidentem 1945 – 1948 – směřoval svou autoritu k obnově demokratického zřízení a k jeho obraně před komunistickou totalitou únor 1948 - znovu podpořil demisi demokratických ministrů, posléze však podlehl komunistickému nátlaku květen 1948 – odmítl podepsat novou ústavu a 7. června odstoupil 3. září 1948 - zemřel

Benešovy dekrety vznikly zřejmě z formulace,,dekret prezidenta republiky“ Beneš na těchto dekretech pouze spolupracoval a podepisoval je proto, že až do 5. 4. 1945 byl jediným nositelem zákonodárné moci řada těchto dekretů byla vydána již za války v Londýně vycházeli z aktuálních potřeb československé vlády v zahraničí i československého odboje pro československý právní řád má rozhodující platnost dekret prezidenta z 3. 8. 1944 o obnovení právního pořádku celkem bylo vydáno 143 dekretů prezidenta republiky, z toho 17 ústavních: 45 jich bylo vydáno v zahraničí (11 ústavních) 98 v ČSR (6 ústavních)

Ústavní dekrety měnily československou ústavu z roku 1920 od prvopočátku šlo o dekrety vydávané mimořádnými orgány, které ustavily- včetně prezidenta- samy sebe a nebyly žádným způsobem volené další dekrety ( např. dekret o národních výborech) zajistily londýnské i moskevské nevolené garnituře politiku tři čtvrtě roku fungování v nevolených a nově ustanovených orgánech s vyloučením opozice 28. 3. 1946 – Prozatímní národní shromáždění přijalo zákon, kterým se schválily a prohlásily za zákon dekrety prezidenta

Smysl ústavních dekretů 143 dekretů, které mají politickou povahu nelze vyloučit, že se politické povahy dotýká i dekret z 20.srpna 1945 většina dekretů je politicky neutrální 1) Dekrety, které se podstatně dotýkají ústavy, právního řádu, státních a společenských orgánů 2) Dekrety retribučního zákonodárství 3) Dekrety hospodářsky konfiskační 4) Dekrety všeobecně politické 5) Dekrety nacionálně perzekuční

Konec