Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Systémy zabezpečení ve stáří
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO163 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO162 Název.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka Kostková Tematický celekFinanční gramotnost Ročník4. Datum tvorby AnotacePenzijní pojištění, důchody. Metodický pokynVyučující vede studenty k diskusi o problematice důchodové reformy. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Penzijní pojištění

Důchodová reforma Největší věkovou skupinou v ČR dnes jsou lidé ve věku 30 – 50 let. Jsou ekonomicky aktivní (přispívají do státního rozpočtu) Málo dětí Kdo bude přispívat na důchodce za 30 let? Dnes na jednoho důchodce připadá 1,8 pracujících lidí Při současné demografické křivce bude v roce 2050 na jednoho důchodce 1,2 ekonomicky aktivních lidí

Reformy probíhají i v jiných zemích ČR jako jedna z posledních zemí tzv. bývalého východního bloku zavedla druhý, tzv. kapitálový pilíř založený na penzijních fondech. V zemích jako Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Polsko nebo Slovensko již zavedený pilíř povinných penzijních fondů mají funkční, u nás se uvažuje o jeho zrušení, protože není úspěšný a zapojilo se do něj málo účastníků. Společným znakem naprosté většiny států v Evropě je stárnutí populace vyznačující se zvyšujícím se podílem osob 65+ na celkové populaci. ČR v tomto směru není výjimkou. Ještě v polovině 20. století podíl osob 65+ na celkové populaci nepřesáhl 13 %. Do roku 2060 se tento podíl v zásadě ztrojnásobí.

Historie Do roku 1993 stát vyplácel důchody pouze ze státního rozpočtu Od roku 1994 vznik penzijních fondů Založeno bylo 46 fondů, dnes jich je devět (postupně se slučovaly) Vkládání peněz do fondů je podporováno státem a případně zaměstnavateli (odpočet z daní, finanční příspěvek na spoření)

V letech : Zvýšení nově přiznávaných důchodů lidem s vyššími příjmy: dle nálezu ústavního soudu byl penzijní systém přehnaně solidární a bylo třeba (byť jen opticky) zvýšit zásluhovost těch, kteří do systému v průběhu svého života více přispívali.  Změna odchodu věku do důchodu: u žen dochází ke zrychlování zvyšování věku odchodu do důchodu a zároveň se plošně ruší cílová hranice věku odchodu do důchodu. Nově narozené děti tak budou do důchodu odcházet v 73 letech.

1.ledna 2013: začala historicky největší reforma penzijního systému od roku 1989, kdy český důchodový systém se nově skládá ze tří pilířů. Základ důchodového systému tvoří v důchodové reformě stále současný průběžný systém, tj. I. pilíř, do něhož přispívá ekonomicky aktivní generace a z něhož jsou zároveň vypláceny penze dnešním důchodcům. Hlavní úlohou tohoto prvního pilíře je solidárně zajistit přiměřenou výši důchodů také pro lidi s nižšími příjmy, aby se mohli ve stáří vyhnout chudobě. Systém musí být zároveň motivující pro občany, kteří platí relativně vyšší sociální pojištění a další daně.

1. pilíř Zaměstnanec odvádí 6,5% hrubé mzdy, zaměstnavatel 21,5% ze superhrubé mzdy OSVČ 28% z vyměřovacího základu Z těchto peněz se vyplácejí důchody současným důchodcům

2. pilíř 2 % platu dává účastník spoření, 3% přispívá stát Víme kolik máme naspořeno Máme vliv na zhodnocení prostředků Můžeme si určit způsob výplaty Modelový příklad: muž 30 let

Lze uzavřít pouze do 35 let věku Peníze v případě úmrtí jsou předmětem dědického řízení Vyzkoušejte: výpočet výše důchoduvýpočet výše důchodu

3. pilíř Spoření pomocí penzijních fondů Přispívá stát (od výše 300 Kč příspěvku účastníka) Může přispívat zaměstnavatel Lze odečíst od daňového základu Měsíční příspěvek v Kč Příspěvek účastníka >1000 Státní příspěvek

Výplata 2. a 3. pilíře Doživotní starobní důchod Doživotní starobní důchod se sjednanou výplatou pozůstalostního důchodu po dobu 3 let ve stejné výši Starobní důchod na dobu 20 let

Doživotní starobní důchod Vypočte se částka, která bude pravidelně vyplácena do doby úmrtí účastníka Penzijní fond se zavazuje platit stále stejnou částku Nabízí vyšší sumu, ale v případě úmrtí naspořené peníze zůstávají v penzijním fondu Peníze, které jsou v penzijním fondu stále vydělávají, tzn., že výše částky bývá upravována

Doživotní starobní důchod se sjednanou výplatou pozůstalostního důchodu po dobu 3 let ve stejné výši Vypočte se částka, která bude pravidelně vyplácena do doby úmrtí účastníka, poté 3 roky obmyšlené osobě Penzijní fond se zavazuje platit stále stejnou částku Nabízí vyšší sumu, ale v případě úmrtí naspořené peníze zůstávají v penzijním fondu V tomto případě je vyplácená částka nižší než předcházejícím způsoby výplaty

Starobní důchod na dobu 20 let V pravidelných dávkách je vyplácena naspořená částka po dobu 20let Poté již přestává být vyplácena, ale účastník má nárok na pokračování výplaty starobního důchodu V případě úmrtí přecházejí nevyplacené peníze do dědictví

Hospodaření penzijních fondů Penzijní společnosti budou nabízet klientům druhého pilíře čtyři důchodové fondy: fond státních dluhopisů konzervativní (opatrnější) fond vyvážený fond (střední riziko) dynamický fond (vyšší riziko)

Při tvorbě DUMu byly použity následující zdroje: NOVESKÝ, Ivan. Slabikář finanční gramotnosti: učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti. 1. vyd. Praha: Cofet, 2009, 448 s. ISBN