Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Vazebná energie a energie reakce
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Částicová fyzika – kvarkový model
O historii poznatků o stavbě atomu
Stavba atomu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Model atomu.
Elementární částice 1) Úvod
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Symetrie a jejich narušení ve fyzice elementárních částic
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Uplatnění spektroskopie elektronů
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Ve třicátých letech byla představa o hmotě jednoduchá a přehledná.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
1 Revidované výsledky srážek iontů Rg+ s klastry Rg3, analýza disociovaných stavů systému Rg4+, rozvoj balíku Multidis (v rámci projektu Otevřená věda.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Elementární částice hanah.
BARYONY p, n, Λ, Σ, Ξ, Ω nukleony hyperony nukleony Obecně pro baryon i 1baryony.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Elektrotechnologie 1.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Od Demokrita ke kvarkům
Stavba atomového jádra
Fyzika elementárních částic
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení KOTLÁŘSKÁ 2. BŘEZNA 2011 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Úvod do subatomové fyziky
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Zákonitosti mikrosvěta
Stavba látek.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
Struktura látek a stavba hmoty
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Model atomu.
Částicové složení látek
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Interakce neutrin s hmotou
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Kvark-gluonové plazma
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Struktura látek a stavba hmoty
Transkript prezentace:

Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je dvoučásticový, ze z.z. hybnosti a energie plyne, že každá částice musí mít pevně danou energii. e-e- p+p+ p+p+ p+p+ n n n

Částicová fyzika – objev neutrin m1m1 m2m2 Hybnost před rozpadem p = 0, tudíž i po rozpadu musí být celková hybnost 0.

Částicová fyzika – objev neutrin m1m1 m2m2 Hybnost před rozpadem p = 0, tudíž i po rozpadu musí být celková hybnost 0.

Částicová fyzika – objev neutrin m1m1 m2m2 Hybnost před rozpadem p = 0, tudíž i po rozpadu musí být celková hybnost 0. Pozn. : nerelativistické přiblížení

Částicová fyzika – objev neutrin Energie při dvoučásticovém rozpadu se rozdělí v obráceném poměru hmotností. Jelikož ale je možné tvrdit, že těžké jádro získá téměř nulovou kinetickou energii, zatímco elektron prakticky všechnu. Protože energie rozpadu je pevně dána, měla by pozorovaná energie elektronů být rovněž pevně dána. E e- množství částic E Šířka vrcholu je dána přesností měřicích přístrojů.

Částicová fyzika – objev neutrin E e- množství částic E Toto rozdělení ukazuje, že energie elektronu při β rozpadu je náhodná (do maximální hodnoty E), což je v příkrém rozporu s teoretickým výpočtem Niels Bohr Neplatí z. z. energie! Wolfgang Pauli Existuje lehká neutrální částice, která odnáší zbytek energie.

Částicová fyzika – objev neutrin Enrico Fermi Pauli má pravdu! Je to neutrino! Rozpad neutronu

Částicová fyzika – objev neutrin Cecil Frank Powell ( ) π μ 1947 : Mám nepřímý důkaz! Zvláštní rozpad pionu. Mlžná komora

Částicová fyzika – objev neutrin Existence neutrina byla definitivně potvrzena r pozorováním „inverzního β rozpadu“, reakce Vlastnosti neutrina jsou velmi zajímavé : má velmi nízkou klidovou hmotnost (teprve v r byl získán první nepřímý důkaz, že má klidovou hmotnost větší než nula) a téměř nepodléhá interakcím s ostatní hmotou: Tisíce světelných let Olovo neutrino 50% šance že proletí Dnes také víme, že neutrin je více druhů (tři různá neutrina a tři příslušná antineutrina).

Částicová fyzika – podivné částice π+π+ π-π : První pozorování rozpadu těžké neutrální částice, která byla do té doby neznámá. Byla pojmenována „Kaon“ a označena jako K O.

Částicová fyzika – podivné částice V krátké době se vyrojili další a další částice a reakce

Částicová fyzika – podivné částice     p           Co je to za džungli !?

Částicová fyzika – podivné částice Murray Gell-Mann Řád byl do džungle vnesen r – vznikla „cesta osmi“ (Eightfold way) coby první pokus o jakousi periodickou tabulku v částicové fyzice. K0K0 K+K+ π+π+ K0K0 K-K- Π-Π- π0π0 S=1 S= 0 S= -1 Q=0 Q=1 Q=-1 Geometrické obrazce Podivnost Náboj

Částicová fyzika – podivné částice Murray Gell-Mann Σ-Σ- Δ-Δ-Δ0Δ0 Δ+Δ+Δ++ Σ0Σ0 Σ+Σ+ Ξ-Ξ-Ξ0Ξ0 S=0 S=-1 S=-2 S=-3 Q=-1 Q=0 Q=1 Q=2 Zde nebyla žádná známá částice. Gell-Man předpověděl její existenci a spočítal její náboj a hmotnost. Navíc řekl experimentátorům, jakou reakcí ji bude možné vyprodukovat. A v zápětí byla nalezena.

Částicová fyzika – kvarkový model du s S=0 S=-1 Q=-1/3 Q=2/3 Q=1/3Q=-2/3 S=0 S=1 s ud

Částicová fyzika – kvarkový model James Joyce

Částicová fyzika – kvarkový model Ostatní obrazce se dají sestavit ze dvou kvarkových trojúhelníků. dds ddd udduuduuu uds uus dssuss S=0 S=-1 S=-2 S=-3 Q=-1 Q=0 Q=1 Q=2 sss

Částicová fyzika – kvarkový model Kvarkový model měl jeden zásadní nedostatek – i přes intenzivní hledání přes 20 let dlouhé nebyly kvarky nikdy pozorovány jako samostatné částice. Navíc, částice typu (uuu), (ddd) či (sss) zjevně porušovaly Pauliho vylučovací princip. Až do roku 1974 nebyl kvarkový model uznáván a v částicové fyzice přetrvávala větší či menší džungle.