Společné okamžiky ruské a české historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život českých emigrantů na ukrajinské Volyni
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Za 1.světové války v datech
Vytvořil: Michal Mikula
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Okupace Československa
Okupace ČSR Michal Kolář.
Číslo v digitálním archivu školy
České národní obrození
Poválečné Československo
České národní obrození
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
EVROPSKá UNIE.
Ruské revoluce 1917.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
První světová válka III
Osvobozování Československa
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tomáš Garrigue Masaryk
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Protektorát Čechy a Morava
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Katyňský masakr jedna z nejhrůznějších masových vražd, které kdy byly spáchány na válečných zajatcích.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Totalitní vláda komunistické strany
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
První čs. republika.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Společné okamžiky ruské a české historie

Struktura projektu Dotazník Historické mezníky a období Nástěnka Diskuse Společné okamžiky ruské a české historie

DOTAZNÍKOVÁ ANKETA Společné okamžiky ruské a české historie

Profil respondentů Účast: 37 osob, z toho 48% žen a 52% mužů Průměrný věk: 44 let Vzdělání: 54% vysokoškoláci Společné okamžiky ruské a české historie

Výsledky dotazníku Pohlaví, vzdělání Učili jste se ve škole rusky? ano 86% ne 14% Chtěli byste se ruštinu učit nyní? ano 38% ne 62% Společné okamžiky ruské a české historie 5

Výsledky dotazníku Byli jste v Rusku? ano 38% ne 62% Znáte osobně nějaké Rusy? ano 43% ne 57% Společné okamžiky ruské a české historie 6

Výsledky dotazníku Kdy si myslíte, že si v dějinách byli Rusové a Češi nejblíže? za Národního obrození 22% za 2. světové války a těsně po ní 70% 1910 – 1935 3% za 1. republiky 3% za 1. světové války 3% Kdy si myslíte, že si v dějinách byli Rusové a Češi nejdále? odpovědělo 33 respondentů, z nich: po roce 1968 85% od roku 1989 až dosud 12% před rokem 1700 3% Společné okamžiky ruské a české historie 7

Výsledky dotazníku Víte, že obrozenci navrhovali přechod na azbuku? ano 14% ne 86% Znáte nějaká slova, která přejala čeština z ruštiny? nejčastěji slova: vodka, kosmonaut, kosmos, družba, perestrojka, vzduch, příroda, hovořit Společné okamžiky ruské a české historie 8

Výsledky dotazníku Traduje se ve vaší rodině historka / vyprávění o roce 1945? ano 41% ne 59% Jaké? radost z osvobození, obyčejní vojáci byli hodní, často opilí; obchodování Čechů s Rusy, ale i krádeže a znásilňování … babička pro sovětské vojáky někdy vařila... … maminka vzpomíná na ruské vojáky, kteří koncem války tábořili v lese blízko její rodné vsi, na oslavy konce války, kdy se pořádaly veselice a tancovačky, ale i na to, jak vojáci kradli a i znásilňovali... … za dědou přišel ruský voják, namířil samopal, vzal mu koně a ujižděl k západní hranici. Pak přišel ruský důstojník, namířil pistoli, vzal si koně, vojáka dojel a přivezl ho na svém koni zastřeleného. Při obsazování vesnice znásilnili dva ruští vojáci na návsi české děvče. Přišel ruský důstojník a všechny zastřelil. Při obsazování Stupna byla obsazena i škola a v kabinetu s živočichy naloženými v lihu vypit všechen líh... … byli docela hodní, příjemní, často opilí a dost primitivní... „Davaj časy za osvobožděnije!“ … setkání s ruskými důstojníky – tatínek uměl rusky z obchodní školy. V době jejich pobytu v Hořicích, kde jsem tenkrát žili, několikrát navštívili naši rodinu, sestře darovali trofejní jízdní kolo bez brzd... … babička vyprávěla o výměnách surovin mezi vojáky a místními a o jejich táboře u Žehuně... … o osvobození naší obce sovětskými vojáky, které nadšení vítali obyvatelé... Společné okamžiky ruské a české historie 9

Výsledky dotazníku Traduje se ve vaší rodině historka / vyprávění o roce 1968? ano 32% ne 68% Jaké? všechny negativní, popisují konflikty s okupanty a strach z nich … osobně jsem zažil průjezd tanků vesnicí 21.8., nebyl to krásný pohled... … 20. srpna 1968 jsme odjeli se školou vlakem na chmel daleko od domova a ráno jsme s hrůzou vstávali a poslouchali zprávy o okupaci. Nevědělo se pak, zda zůstaneme, protože chmel bylo třeba sklidit a vlaky nejezdily a nebo máme jet domů. V nejistotě jsme prožili na chmelnici celé dopoledne a odpoledne se rozhodlo, že jedeme domů. Rychle jsme se sbalili a narychlo přistavené autobusy nás odvezly domů. Cestou jsme projížděli kolem obsazených kasáren. Byl to smutný pohled. Naši vojáci v oknech a Rusové se zbraněmi před kasárnami. My jsme ale dostali nařízení, že se nesmíme hlasem ani pohybem nijak projevovat. A další vzpomínka ze školy – hodiny ruštiny zůstaly ale zrušily se hodiny konverzace a profesorka ruštiny nám začala vykat! ... ... tanky na bývalé tř. 1. máje v Plzni (dnes Klatovská)... Společné okamžiky ruské a české historie 10

Výsledky dotazníku ... při cestě do školy na nás ruští vojáci mířili zbraněmi, pak už jsme si zvykli. Babička jim ale nosila jídlo!... ... šok 21. srpna v Praze, kde jsem přesvědčovala posádku tanku na Václavském náměstí, že u nás není kontrarevoluce... ... v roce 1968 navštívili závod sovětští vojáci, kteří vykonávali tříletou vojenskou službu v NDR a která jim měla končit. Moc se těšili domů, což se jim asi z důvodu okupace naší země nevyplnilo... ... můj otec byl na základní vojenské službě v Maránských Lázních, když spojenci v srpnu oblehli kasárna. Důstojníci, kteří měli chodit do práce na 7:00, strachy vůbec nepřišli a nechali tam záklaďáky „bránit“ vojenské zařízení. Přišel jen jeden, čestný chlapík nižší šarže, který jako jediný přikázal otevřít muniční sklady a rozdat zbraně. Bohužel se zjistilo, že nejvíce potřebné protitankové střely potřebují k odpálení 9V baterie, které ale byly všechny vybité. Obrana proti ruským tankům tak byla nulová a v případě reálného střetu by byla situace českých vojáků zcela beznadějná... Společné okamžiky ruské a české historie

Výsledky dotazníku Pamatujete si, kde ve vašem okolí byly posádky sovětské armády v období let 1968 - 1991? Společné okamžiky ruské a české historie 12

Výsledky dotazníku Díváte se jinak na německou a ruskou okupaci Československa? ano 86% ne 14% Ti, kteří to specifikovali, uvedli, že 1. cílem německé okupace byla likvidace národa, cíl ruské byl politický – rozšíření vlivu SSSR a komunismu a potlačení svobody v ČSSR 2. při německé zahynulo více lidí, ale ruská byla delší Společné okamžiky ruské a české historie

Výsledky dotazníku Co si vybavíte, když se řekne Rusko? velká země, příroda (zima, Sibiř, nerostné bohatství), kultura (jazyk, literatura, architektura, města, Mrazík), jídlo (vodka), politika (Lenin, Putin, mafie, roztahovačnost politiků, stalinismus), srdečnost prostých lidí Jak myslíte, že jsou u nás Rusové přijímáni nyní? spíše pozitivně 24% (mladší lidé již nemají předsudky, osobní zkušenost s obyčejnými Rusy) spíše negativně, převážně negativně 57% (kvůli roztahovačnosti zbohatlíků, neschopnosti přizpůsobit se, kvůli okupaci v r. 1968) neutrálně, záleží na okolnostech 19% Společné okamžiky ruské a české historie 14

Výsledky dotazníku Otázka 20 – Jaký je váš názor na Rusy žijící u nás? pozitivní, převážně pozitivní 14% (milí, vážení, skromní, svědomití a pracovití lidé – většinou nějací konkrétní Rusové) negativní, převážně negativní 27% (majetničtí, roztahovační, mafie, okupanti) smíšený 24% (jsou mezi nimi slušní lidé i hulváti, záleží na konkrétních lidech) žádný, neutrální, nevadí mi 35% Otázka 21 – Vadilo by vám mít Rusy za sousedy? ano 11% ne 89% většina lidí ale podmiňuje odpověď množstvím (maximálně jednotlivci nebo jedna rodina) nebo požadavkem na spořádanost a přátelskost Společné okamžiky ruské a české historie 15

Výsledky dotazníku Myslíte si, že Rusko pro naši republiku představuje v současnosti nebo do budoucna nějakou hrozbu? ne, spíše ne 54% ano, spíše ano 41% (ruská mafie a zbohatlíci, politická rozpínavost, závislost na ruských surovinách) nevím 5% Myslíte si, že Rusko pro naši republiku představuje v současnosti nebo do budoucna nějaký přínos? ano 89% (zejména ekonomická spolupráce a obchod, dále suroviny, kultura a turistika) ne, nevím 11% Společné okamžiky ruské a české historie 16

Výsledky dotazníku Co si myslíte, že si Rusové myslí o nás? Mnoho lidí neví, ostatní mají tyto konkrétní názory: 14% z pozice mnohem většího souseda, jako bývalou, současnou, případně budoucí kolonii 11% vůbec nás nevnímají 11% obyčejní Rusové nás vnímají jako Západ, že se máme lépe než oni 14% mají nás rádi 5% kultura, pivo, hokej Společné okamžiky ruské a české historie

HISTORICKÁ OBDOBÍ A MILNÍKY Společné okamžiky ruské a české historie

Časová osa Společné okamžiky ruské a české historie

Národní obrození 70. léta 18. století - 1848 Společné okamžiky ruské a české historie

Národní obrození národní buditelé – inspirace Ruskem Rusko = symbol velikosti, státnosti, slovanství názory na Rusko: nekritické rusofilství x kritické rusofilství slavistika, panslavismus (panrusismus), austroslavismus Společné okamžiky ruské a české historie

Antonín Jaroslav Puchmajer (1769-1820) Národní obrození Josef Dobrovský (1753-1829) působení na univerzitě v Petrohradě cesty do Ruska – průvodce hraběte Šternberka Antonín Jaroslav Puchmajer (1769-1820) Mluvnice ruštiny Pravopis rusko-český Společné okamžiky ruské a české historie

Pavel Josef Šafařík (1795-1861) Národní obrození Josef Jungmann (1773-1847) překlady z ruštiny (Slovo o pluku Igorově) - Slovník česko-německý (výpůjčky z ruštiny) - motto: „Český jazyk poslovanštiti, kde odslovanštěl.“ - návrh přijetí ruštiny včetně azbuky Pavel Josef Šafařík (1795-1861) Slovanské starožitnosti (historie slovanských národů) – základní učebnice slavistiky Společné okamžiky ruské a české historie

Václav Hanka (1791-1861) Ján Kollár (1793-1852) Národní obrození Václav Hanka (1791-1861) - „Váceslav Váceslavič“ - styky s vysokou ruskou byrokracií - myšlenka přijetí ruštiny (včetně azbuky) Ján Kollár (1793-1852) - O literárnej vzájemnosti mezi kmeny a nářečími slávskými (vyjádření myšlenky slovanské vzájemnosti) - propagace ruské literatury Společné okamžiky ruské a české historie

František Ladislav Čelakovský (1799-1852) Národní obrození František Ladislav Čelakovský (1799-1852) - Ohlas písní ruských (inspirace tradičními ruskými bylinami) - boj o místo knihovníka v Rusku Karel Jaromír Erben (1811-1870) - Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (mj. ruské pohádky) Karel Havlíček Borovský (1821-1856) - vychovatel v Moskvě - Obrazy z Rus (špatné poměry a zaostalost Ruska) - Křest sv. Vladimíra (témata – absolutismus, náboženství) Společné okamžiky ruské a české historie

Rusové působící u nás Osip Maximovič Bodjanskij (1808 – 1877) Národní obrození Osip Maximovič Bodjanskij (1808 – 1877) - spolupráce s J. Jungmanem, J. Kollárem - práce pod vedením Šafaříka, volný překlad jeho myšlenek  - idealizace obrazu Ruska u nás Michail Petrovič Pogodin (1800 – 1875) - Idealizace obrazu Ruska u nás - v kontaktu s P. J. Šafaříkem Ivan Sergeevič Aksakov (1823 – 1886) - „Češi nemohou být pravými Slovany.“  - liberalismus a katolictví Čechů = překážka všeslovanské jednoty Společné okamžiky ruské a české historie 26

1. světová válka Společné okamžiky ruské a české historie

1. světová válka První světová válka 1914 - příprava založení československého státu slovenskou inteligencí při osvobození státu Rusy Masaryk v exilu v Londýně – přednášky o „slovanských záležitostech“ Rusko a Evropa Společné okamžiky ruské a české historie

Československé legie první významná bitva legionářů u Zborova 1917 1. světová válka první významná bitva legionářů u Zborova 1917 legie - jediná skutečně organizovaná vojenská síla na území Ruska stahování legionářů z Ruska přes Vladivostok zpět do vlasti - až do září 1920 Československé legie Společné okamžiky ruské a české historie

Emigrace 1917-1945 Společné okamžiky ruské a české historie

Emigrace Emigrace 1917-1945 začátek emigrace ruského obyvatelstva již v roce 1917 největší vlna v letech 1920-1921 1938-1945 - četní někdejší ruští emigranti na pražských barikádách 1945 - tragický konec ruské emigrace v Československu Společné okamžiky ruské a české historie

Co je zde za dokumet? Emigrace Společné okamžiky ruské a české historie

Emigrace Cesta emigrantů k nám 1920 – spojení s evakuací Československých legií z Ruska (odhad 56 000 osob) emigrace především z Ukrajiny a jižního Ruska, ale také Sibiře běženci z okrajových evropských území Ruska, a to hlavně přes jeho jižní část a Ukrajinu, Pobaltí a Polsko útěk před bolševickým režimem Společné okamžiky ruské a české historie

Pomoc ČSR ruským emigrantům Emigrace Pomoc ČSR ruským emigrantům dokončení vzdělání - do roku 1928 - více než 2000 osob spolky na pomoc těmto občanům mezinárodní výbor pro pomoc Rusku „Ruská akce“ Společné okamžiky ruské a české historie

Pozvánka na setkání k ročnímu výročí univerzity Emigrace Pozvánka na setkání k ročnímu výročí univerzity Společné okamžiky ruské a české historie

Významné osobnosti T. G. Masaryk – prezident Emigrace Významné osobnosti T. G. Masaryk – prezident K. Kramář – předseda vlády J. A. Ljackij - literární historik V. A. Francev - slavista Společné okamžiky ruské a české historie

Významné osobnosti B. V. Jakovenko - filosof Emigrace Významné osobnosti B. V. Jakovenko - filosof R. O. Jakobson – profesor čeho? (PLK) A. S. Lomšakov – profesor čeho? Společné okamžiky ruské a české historie

Co je zde za dokumet? Emigrace Společné okamžiky ruské a české historie

Z Prahy do gulagu závěr války - vstup Rudé armády do ČSR spolu s NKVD Emigrace Z Prahy do gulagu závěr války - vstup Rudé armády do ČSR spolu s NKVD zatčení a odsun ruských emigrantů do SSSR Společné okamžiky ruské a české historie

Období mezi válkami Společné okamžiky ruské a české historie

Období mezi válkami Období mezi válkami 1935 - spojenecká smlouva se Sovětským svazem (Beneš) smlouva = reakce na po příchod Hitlera k moci (1933) diskreditace smlouvy přijetím Paktu o neútočení mezi Německem a SSSR v srpnu 1939 Společné okamžiky ruské a české historie

2. světová válka Společné okamžiky ruské a české historie

2. světová válka Nová spojenectví 1941 – československá exilová vláda uznána Sovětským svazem 1943 - nová smlouva se Sovětským svazem jaro 1945 - návrat Beneše z Londýna s mezipřistáním v Moskvě - setkání se Stalinem Společné okamžiky ruské a české historie

Osvobození Prahy Rudou armádou 9.května 1945 2. světová válka Společné okamžiky ruské a české historie

Československo 1948-1989 Československo – součást „východního bloku“ 2. světová válka Československo 1948-1989 Československo – součást „východního bloku“ SSSR jako vzor 50. léta – metody stalinismu povinná ruština ve školách Společné okamžiky ruské a české historie

Rok 1968 Společné okamžiky ruské a české historie

ČSSR v 60. letech rozpor mezi realitou a sliby komunistů Rok 1968 ČSSR v 60. letech rozpor mezi realitou a sliby komunistů volání po lepší a efektivnější socialistické společnosti naděje na lepší zítřky na východě i na západě 1968 - vrchol uvolnění a nadějí na „socialismus s lidskou tváří“ Společné okamžiky ruské a české historie

Předzvěst okupace československý experiment - ohlasy po celém světě Rok 1968 Předzvěst okupace československý experiment - ohlasy po celém světě reformní komunisté ČSR - vzor pro země východního bloku naděje Rusů na reformních snah i do SSSR Společné okamžiky ruské a české historie

Rok 1968 Okupace v noci z 20. na 21. srpna 1968 - vojska pěti zemí Varšavské vstup přes hranice bývalého Československa násilná okupace = konec společenské reformy, morální devastace národa Společné okamžiky ruské a české historie

Oběti okupace do konce roku 1968: 108 mrtvých 500 těžce zraněných stovky lehce zraněných Společné okamžiky ruské a české historie

Pelíšky- hlášení, česká hymna Rok 1968 Ukázka z filmu Pelíšky Pelíšky- hlášení, česká hymna Společné okamžiky ruské a české historie

Vojenská síla okupantů Rok 1968 Vojenská síla okupantů 6 300 tanků půl milionu mužů vojáci Maďarska, NDR, Bulharska a Polska - rychlé stažení z Československa sovětské jednotky - pobyt 22 let a 10 měsíců odchod posledního vojáka - konec června 1991 Společné okamžiky ruské a české historie

Úryvek z filmu Pelíšky Rok 1968 Společné okamžiky ruské a české historie

Rok 1968 Ruský pohled na rok 1968 60. léta - tzv. "Živagovy děti“ - mladá liberální inteligence toužící po svobodě nástup Brežněva - „utahování šroubů“ reformní hnutí v ČSR - povzbuzení pro mladé liberální Rusy okupace = obrovské zklamání, hanba a ztráta naděje pro část ruského národa Společné okamžiky ruské a české historie

Rok 1968 Ruský pohled na rok 1968 „Ta neobyčejná formulace – socialismus s lidskou tváří – to byla naprostá trefa do černého! Tak výstižné, tak blízké tomu, co jsme sami chtěli. Československo byla slovanská země, takže se to dalo dobře sledovat. Mnozí z nás uměli nebo se začali učit česky. Kupovali Rudé právo, Literární listy a další československé noviny, všechno četli a překládali…“ Ljudmila Alexejevová Společné okamžiky ruské a české historie

Rok 1968 Co je zde za dokumet? Společné okamžiky ruské a české historie

Ukázka z dokumentu „Invaze 1968- ruský pohled“ Rok 1968 Ukázka z dokumentu „Invaze 1968- ruský pohled“ Společné okamžiky ruské a české historie

Ruští vojáci na území Československa po roce 1968 Společné okamžiky ruské a české historie

Účel pobytu po srpnu 1968 – snaha udržet pořádek na našem území Ruští vojáci na území ČSSR po roce 1968 Účel pobytu po srpnu 1968 – snaha udržet pořádek na našem území Společné okamžiky ruské a české historie

Ruští vojáci na území ČSSR po roce 1968 Střední skupina vojsk vojenské uskupení Sovětské armády v Československu 24.8.1968 - 21.6.1991 1 500 tanků, 650 děl, 90 raketometů a 300 letadel celkem 1 milión sovětských vojáků Společné okamžiky ruské a české historie

Život vojáků celodenní cvičení, volno pouze v neděli Ruští vojáci na území ČSSR po roce 1968 Život vojáků celodenní cvičení, volno pouze v neděli povolení k návštěvě SSSR jako odměna důstojníci s rodinami – panelové domy, vlastní obchody otázka umístění jaderných hlavic Společné okamžiky ruské a české historie

Sovětské posádky v ČSSR (ČSFR) Ruští vojáci na území ČSSR po roce 1968 Sovětské posádky v ČSSR (ČSFR) 83 míst, 67 v Čechách, 16 na Slovensku kasárna, nemocnice, sklady, vývojová centra… Vysoké Mýto - 10 000 lidí, z toho 6 000 Rusů Milovice –vojenský prostor, zcela nové město Společné okamžiky ruské a české historie

Odchod vojsk z území Československa Ruští vojáci na území ČSSR po roce 1968 Odchod vojsk z území Československa první zmínka o odchodu - 1988 poslední Milovice (19.6.1991) poslední velitel gen. Eduard Vorobjov nutnost pyrotechnického vyčištění terénu Společné okamžiky ruské a české historie

Použitá literatura webová stránka: cgv.org.ru – založena v roce 2004 http://zpravy.idnes.cz/dnes-je-to-videt-zcela-jasne-prazske-jaro-1968-bylo-pokusem-o-nemozne-105- /kavarna.aspx?c=A100817_111727_kavarna_chu http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/192727-socialismus-s-lidskou-tvari-lide-nezapomneli/ http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/133270-jaky-byl-21-srpen-z-ruske-perspektivy/ webová stránka: cgv.org.ru – založena v roce 2004 Zdeněk Horák Invaze 1968 – Ruský pohled Společné okamžiky ruské a české historie

Děkujeme za pozornost. Společné okamžiky ruské a české historie