Protokol TCP/IP a OSI model

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Módy bezdrátového připojení
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
PC SÍTĚ I.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
LAN 2.
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh počítačové sítě malé firmy
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Sběrnice Obr. 1.
WWW – hypertextový informační systém
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Základní přehled síťové architektury Ročník:4.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Internet.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Referenční model ISO/OSI
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Protokol TCP/IP a OSI model Protokoly určují pravidla, podle kterých se musí daná komunikační část chovat. Když budou dva počítače používat stejné komunikační protokoly, budou si rozumět, i když každý bude mít jinou hardwarovou platformu a jiný operační systém.

OSI model Model ISO/OSI je referenční komunikační model označený zkratkou slovního spojení "International Standards Organization / Open Systen Interconnection" (Mezinárodní organizace pro normalizaci / propojení otevřených systémů). Jedná se o doporučený model, který rozděluje vzájemnou komunikaci mezi počítači do sedmi souvisejících vrstev.

OSI model Úkolem každé vrstvy je poskytovat služby vyšší vrstvě. Než se data přesunou z jedné vrstvy do druhé, rozdělí se do paketů. V každé vrstvě se pak k paketu přidávají další doplňkové informace (formátování, adresa). 7. Aplikační vrstva 6. Prezentační vrstva 5. Relační vrstva 4. Transportní vrstva 3. Síťová vrstva 2. Linková vrstva 1. Fyzická vrstva Obr. 1

OSI model 1. Fyzická vrstva 2. Linková vrstva Definuje fyzické, elektrické, mechanické a funkční parametry týkající se fyzického propojení jednotlivých zařízení. Je hardwarová. 2. Linková vrstva Zajišťuje integritu toku dat z jednoho uzlu sítě na druhý. V rámci této činnosti je prováděna synchronizace bloků dat a řízení jejich toku.

OSI model 3. Síťová vrstva 4. Transportní vrstva Definuje protokoly pro směrování dat. V lokální síti vůbec nemusí být pokud se nepoužívá směrování. Je hardwarová, ale když směrování řeší PC s dvěma síťovými kartami je softwarová. 4. Transportní vrstva Definuje protokoly pro strukturované zprávy a zabezpečuje bezchybnost přenosu (provádí některé chybové kontroly). Řeší například rozdělení souboru na pakety a potvrzování. Je softwarová.

OSI model 5. Relační vrstva 6. Prezentační vrstva Koordinuje komunikace a udržuje relaci tak dlouho, dokud je potřebná. Zajišťuje zabezpečovací, přihlašovací a správní funkce. Je softwarová. 6. Prezentační vrstva Specifikuje způsob, jakým jsou data formátována, prezentována, transformována a kódována. Řeší například háčky a čárky, CRC, kompresi a dekompresi, šifrování dat.

OSI model 7. Aplikační vrstva Je to v modelu vrstva nejvyšší. Definuje způsob, jakým komunikují se sítí aplikace, například databázové systémy, elektronická pošta nebo programy pro emulaci terminálů. Používá služby nižších vrstev a díky tomu je izolována od problémů síťových technických prostředků. Je softwarová.

TCP/IP model Srovnání TCP/IP modelu s OSI modelem TCP/IP OSI Aplikační vrstva Prezentační vrstva Relační vrstva Transportní vrstva Síťová vrstva Síťová Vrstva Fyzická vrstva Linková vrstva Obr. 2

TCP/IP model Fyzická vrstva Síťová vrstva Transportní vrstva Různé typy signálových vodičů, například elektrické kabely, optická vlákna nebo elektromagnetické vlny a s nimi spojené zařízení (např. modemy). Síťová vrstva Má své síťové pakety a umožňuje komunikaci i mimo lokální sítě. Zastupuje ji IP protokol. Transportní vrstva Považuje spoj mezi počítači za uzavřený a věnuje se přenosu dat. Zastupuje jí protokol UDP/TCP Aplikační vrstva Určuje protokoly pro jednotlivé aplikace.

Základní služby aplikační vrstvy protokolu TCP/IP Telnet - interaktivní přístup ke vzdáleným počítačům FTP - přenos souborů v síti Internet NFS - sdílení vzdálených souborů SMTP - přenos elektronické pošty SNMP - správa aktivních prvků sítě (počítačů, mostů…) HTTP - přenos informací systému World Wide Web DNS - adresování počítače pomocí doménové adresy DHCP - dynamické přidělování IP adres IRC - jednoduchý chat po internetu POP3 - protokol pro získání pošty z poštovního serveru

Otázky k opakování K jakému účelu se používají protokoly? K jakému účelu se používá OSI model? Jaké vrstvy obsahuje OSI model? Porovnejte TCP/IP model s OSI modelem. Jaké jsou Základní služby aplikační vrstvy protokolu TCP/IP?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Protokol TCP/IP“ [online]. 25. listopadu 2012 17:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/32_Protokol_TCPIP.pdf Použité obrázky: Vlastní