Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: Praktická škola dvouletá
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Svačiny českých (a slovenských) dětí
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Vypracoval Dominik Bednář
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Jídelníček od 3. do 7. června 2019 změna jídelníčku je možná
Transkript prezentace:

Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Výživou proti obezitě Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Redukční dieta pro děti = redukční dieta pro dospělé U dětí může napáchat více škody než užitku Vhodnější je konzultovat odborníka

Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006 Preventivní výživa Prevence obezity začíná od miminka Na každý projev nepohody nereagovat krmením => děti si pak stresovou situaci spojují s jídlem a výsledkem je zvýšená hmotnost! Odmalička vštěpovat dětem zásady zdravého životního stylu Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006

Děti by neměly držet dietu Nadváhu dětí je třeba řešit co nejdříve! Jedním z kroků je úprava jídelníčku Za zachování dostatku živin nezbytných pro růst a vývoj Zásady Pravidelnost (5-6 jídel/den) Omezení sladkostí, slazených limonád, uzenin, smažených pokrmů apod. Základem pečivo a cereálie Mléko a polotučné mléčné výrobky, libové maso Dostatek ovoce a zeleniny Nevylučovat tuky (2/3 tuků rostlinných) Pitný režim

Co čím nahradit? Bílé pečivo => celozrnné (u dětí starších 10ti let) Máslo => kvalitní rostlinné tuky Smetanový dezert => ochucený tvaroh nebo jogurt Trvanlivý salám => kvalitní šunka Tučné maso => libové maso Knedlíky => brambory, rýže Smažené pokrmy => restované nebo pečené Oplatky => cereální tyčinky, vysoce procentní čokoláda Moučník s krémem => piškot s ovocem a želatinou Sladké pečivo => běžné pečivo s marmeládou Solené pochutiny => nesolené oříšky, zeleninové jednohubky Smetanová zmrzlina => tvarohová nebo jogurtoví Bonbóny a lízátka => sušené ovoce, žvýkačky

13 vět, které nikdy neříkejte Jsi tlustý! Musíš se sebou začít něco dělat Musíš konečně zhubnout Nežer přece, když jsi tak tlustý Kvůli Tvojí postavě se Ti budou smát Jsi tak tlustý, že se za Tebe musím stydět S touhle figurou se nikde neukazuj Když nezhubneš, nebudu Tě mít rád Kdyby ses tak necpal, nemusel jsi takhle vypadat Musíš držet přísnou dietu Dokud nezhubneš, pořádně se nenajíš Takhle se, chudáčku, musíš trápit s tou dietou Počkej, až zhubneš a budeš se moci pořádně najíst

Potřebujete se poradit? V případě vyšší hmotnosti dítěte se nevyplatí čekat => vhodné je obrátit se na odborníky Poradna Poradenského centra Výživa dětí Každý čtvrtek od 14 do 17 hodin v prostorách VFN, Praha, Ke Karlovu 2, Praha 2 Objednat se lze prostřednictvím bezplatné informační linky 800 230 000 nebo na www.vyzivadeti.cz

Příklad z praxe - problém Pavel 11 let, 149 cm, 58 kg Doporučená hmotnost je cca 47 kg Důvod objednání => zvýšená hladina cholesterolu Trénuje fotbal, jezdí na koloběžce => dostatek pohybu, ALE Pavlův jídelníček Snídaně 2x plundra, 0,3 l čaj Svačina čoko tyčinka, 1 l limonády Oběd 4 kuřecí stripsy, 0,3 l colové limonády vařená kukuřice, jablko, 0,2 l ochucené minerálky Večeře kuřecí maso, brambory, rajče, jablkový závin, 0,5 l šťávy Příliš jí! Velké porce Nadbytek sladkostí Jídlo používá jako útěchu

Příklady z praxe - doporučení Změna jídelníčku Celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýrem a šunkou k snídani (na rozdíl od sladkého pečiva) Pouze jedna sladkost denně Žádné sladké večeře Omezení sladkých limonád, jejich ředění vodou Pochvala za pravidelnost v jídelníčku a dostatek ovoce a zeleniny

Příklad z praxe - problém Jirka 10 let, 146 cm, 47 kg Doporučená hmotnost je cca 43 kg Důvod objednání => náhlé zvýšení hmotnosti, aniž by došlo k růstu, štíhlá rodina Nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie

Příklady z praxe - doporučení Začít se sportovní aktivitou Snížit příjem energie, zejména vynechat zbytečná jídla (např. druhý oběd u babičky, pojídání chipsů u TV apod.) Přidat do jídelníčku ovoce a zeleninu Začít dostatečně snídat a svačit a párky k večeři nahradit například saláty nebo toasty atp.

Příklady z praxe - doporučení Jirkův jídelníček PŘED Jirkův jídelníček PO Snídaně není Svačina čoko tyčinka Oběd Polévka, maso, příloha, 0,3 l čaj + druhý oběd u babičky 3 povidlové buchty, 0,3 l šťávy Večeře 3 nožičky párku, 1 krajíc chleba, kečup, 0,3 l ochucené minerálky Večeře II. Sáček chipsů u TV Snídaně celozrnný rohlík, rostlinný tuk Rama, šunka, 0,25 l čaj Svačina polotučný jogurt Svačina II. celozrnný rohlík, mrkvový salát, 0,5 l vody Oběd polévka, maso, příloha, 0,3 l čaj jablko, pudink, 0,3 l šťávy Večeře celozrnný chléb, tvarohová pomazánka s rybičkami, rajče, ovocný neslazený čaj

Děkuji za pozornost!