Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Složitá a slavnostní menu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
UGO.
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika

Druhotné produkty révy vinné VÍNO J. STÁVEK NĚMČIČKY Jan Stávek Němčičky 2013

VÍNO J.STÁVEK Němčičky Malá rodinná vinařská firma Vinařský dvůr postaven v roce 1929 Františkem Kopřivou Nyní je majitelem a hlavním enologem Ing. Jan Stávek, Ph.D., pravnuk zakladatele, třetí nositel jména J.STÁVEK Roční produkce 20 000 lahví

Sortiment: Cuvée vína Rosé vína VOC vína Fortifikovaná vína Vinné želé Verjus

Cuvée vína Dědova večerka (family cuvée) Áčko (prestige cuvée) Veltlínské červené ranné Ryzlink vlašský Áčko (prestige cuvée) Rulandské bílé Sauvignon Tramín červený Karmazín (rustik cuvée) Frankovka Svatovavřinecké Modrý Portugal

VOC – víno originální certifikace Obdoba francouzského AOC, španělského DOC nebo rakouského DAC V České republice teprve 5 VOC regionů VÍNO J.STÁVEK patří k výrobcům VOC Modré hory Region pouze 5 obcí s možností produkce z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal Možnost výroby mladých rosé vín a červených vín po 18měsíčním zrání

Verjus Surovina: nezralé hrozny révy vinné Tzv. zelená sklizeň v průběhu srpna Vylisování moštu (nízká výlisnost) Odkalení, filtrace a lahvování Použití místo octu do různých pokrmů (zeleninové saláty, omáčky, dresinky). Vzhledem k faktu, že produkt nepochází z octového kvašení, tak neruší při kombinaci s vínem kyselina octová. Verjus je ovocnější, svěžejší a čistější než ocet.

Fortifikovaná vína

Názvosloví Tato vína se označují různými způsoby: fortifikovaná, dolihovaná, likérová, dezertní, aperitivní Podle legislativy EU ovšem existují jen dva pojmy: likérové nebo aromatizované

Likérové víno Pro výrobu může být použit pouze hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Dolihování musí proběhnout destilátem vinného původu Obsah skutečného alkoholu musí být 15 až 20 % Plné označení pak je „jakostní likérové víno“ nebo „jakostní likérové víno vinařské oblasti“ (pro druhou kvalitnější kategorii platí, že víno i mošt musí pocházet z jedné oblasti)

Aromatizované víno Dle nařízení rady EHS definováno jako „Nápoj z vína, případně s přidaným hroznovým moštem, částečně zkvašeným hroznovým moštem, jehož kvašení bylo zastaveno přidáním alkoholu“. Může být aromatizován pomocí přírodních aromatických látek nebo Přírodních aromatických přípravků nebo Kořením nebo Aromatickými bylinami nebo Potravinami určenými k aromatizaci

Spotřební daň Svou specifickou výrobou jsou řazeny do skupiny meziproduktů, které jsou označeny kódem nomenklatury 2204. Podle § 95 zákona O spotřebních daních je určena daň z meziproduktů na 2340,- kč/hl. Plátcem je každý subjekt, který byť jen přepravuje nebo obchoduje s nezdaněným likérovým vínem nebo je skladuje, přijímá nebo odesílá ze skladu.

Technologie Likérová i aromatizovaná vína spadají do fortifikovaných, tedy dolihovaných vín Fortifikovaná neboli dolihovaná vína jsou taková, do kterých je buď před, během, nebo po kvašení přidáván alkohol. Do této kategorie spadá každé víno s přídavkem alkoholu, ať už je suché, nebo sladké, červené, nebo bílé, bez ohledu na rozdíly vinifikace. Běžná tichá vína obsahují 8,5 až 16 % alkoholu, zatímco fortifikovaná vína 16 až 24 %. Dolihováním se docílí jednak vyššího obsahu alkoholu, ale především zastavení kvašení, čímž ve vůně zůstane neprokvašený přírodní hroznový cukr

Metody fortifikace Mutage: Jedná se o přídavek alkoholu do čerstvě vylisovaného moštu. Tím se úplně zabrání kvašení. Do této kategorie patří fortifikovaná vína známá ve Francii jako likérová (vins de liqueurs). Jsou to například Pineau des Charentes a Ratafia.

Metody fortifikace Časné dolihování Alkohol se přidává až po začátku kvašení. Dodávání alkoholu často neprobíhá jednorázově, ale opakovaně pečlivě naměřeným a načasovaným menším množstvím v průběhu několika hodin nebo dní. Kdy přesně se v průběhu fermentace dolihuje, závisí na typu fortifikovaného vína, které se má vyrobit (tedy na požadovaném zbytku cukru), a také na rozdílné cukernatosti hroznů. Do portského se alkohol přidává během fermentace, když víno dosáhne 6 až 8 % alkoholu, zatímco alkohol pro francouzská vins doux naturels, například pro Muscat de Beaumes de Venise, se dodává ve stadiu časnějším.

Metody fortifikace Pozdní dolihování: Jedná se o přídavek alkoholu po ukončení fermentace. Klasickým nápojem vyrobeným touto metodou je sherry, které se vyrábí vždy suché; jeho sladkost se upravuje dodatečně.

Vínovice Destilát z vína, které je vyšší či nižší kvality V rámci České republice tento druh destilátu bohužel nese punc málo kvalitních pálenek a to proto, že většina vinařů destiluje nekvalitní a zkažená vína Vínovice se používá většinou 70 až 86 %ní

Grappa Grappa je destilát z výlisků (ze slupek bobulí), ve kterých je obsaženo velké množství aromatických látek. Destilát tedy značně ovlivňuje aroma fortifikovaného moštu, proto není příliš vhodný, i když se jedná o velmi kvalitní pálenky

Potravinářský líh Používá se 96 %ní a to buďto z obilí, melasy nebo brambor. Výhodou je, že je absolutně neutrální, takže neovlivňuje aroma moštu; navíc obsahuje jen 4 % vody, takže se kvasící mošt neředí Jediná nevýhoda je to, že není vinného původu

Zrání Aby došlo k harmonizaci dolihovaného moštu a přidaného alkoholu je nutné delší zrání než u klasických vín V ideálním případě také za částečné přítomnosti kyslíku, který urychluje zrání V tomto případě jsou tedy u této kategorie vín tolerovány oxidativní tóny.

Zrání Pokud likérové víno vyzrává v malých dřevěných sudech, tak dochází k rychlejšímu zrání Ve větších nádobách je zrání pomalejší a lihovitější destiláty ostré V inertních nádobách (nerez, sklo, plast) si likérové víno sice udržuje ovocné charakteristiky, ale velmi pomalu zraje

Mistelle de Muscat, Juveano 2010 Odrůda: Muškát moravský Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Velkopavlovická Vinařská obec: Terasy Sklizeň: 2010 Cukernatost: 21,5 °NM Alkohol: 15 % Cukr: 84 g/l Kyseliny: 5,9 g/l Objem: 3500 ks lahví Charakteristika: bledě zlatavá barva se zelenkavými tóny; vůně pronikavě intenzivní, atraktivní ve smyslu čerstvého ovoce (hrozny, nektarinky); chuť je vyvážená šťavnatá

Mistelle de Muscat, klasik solera 99 Odrůdy: Muškát moravský, Veltlínské zelené Vinařská oblast: Morava Sklizeň: 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006,2007, 2008 Cukernatost: 20,5 až 25 °NM Alkohol: 15,5 % Cukr: 120 g/l Kyseliny: 5,2 g/l Objem: 1500 ks Charakteristika: zlatějantarová barva, vůně výrazná po odrůdě a ořechová nazrálosti. V dlouhé dochuti dominují tóny sušeného ovoce.

Lokus červený Odrůdy: Alibernet, Dornfelder Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Velkopavlovická Sklizeň: 2010 Cukernatost: 21 °NM Alkohol: 15,5 % Cukr: 87 g/l Kyseliny: 5,5 g/l Objem: 3000 ks Charakteristika: velmi intenzivní, nafialovělá barva. Vůně je výrazně likérová připomínající višně v čokoládě. Chuť je sladce hořká, plná, dlouhá.

Výroba rúželé Sklizeň modrých hroznů – Frankovka (nutná dobrá polyfenolická zralost) Podrcení nutné rozrušení slupek – macerace barviv Macerace – v závislosti na barvě konečného produktu 0 až 15 hodin Šetrné lisování se zamezením oxidace

Výroba rúželé Odkalení moštu Odstranění termolabilních bílkovin – použití bentonitu Možná filtrace, ale není nutná Analytický rozbor pro zjištění obsahu cukrů a kyselin

Výroba rúželé Odměření objemu moštu nutné Přídavek želírující látky – pektinu Případně při nedostatku přídavek cukru a kyseliny vinné pro lepší želírování a větší tuhost Uvedení do varu (cca 5 minut)

Výroba rúželé Sterilní vymytí sklenic a víček Plnění za horka tak, aby nedošlo k možnému napadení mikroorganismy není pak nutné používat konzervanty Po naplnění obrátit na víčko místo vzduchu se vytvoří mezi víčkem a želé pára – snížená oxidace, delší údržnost

Použití rúželé Do různých dezertů Do omáček Ke zvěřině Jako nátěrka na bílé pečivo Ideální v kombinaci se sladkým pečivem s rozinkami - vánočka

Biovínovice Surovina: hrozny z ekologického zemědělství Vyrobení mladého vín Použití kalů ze stáčení po dokvašení z dosud nesířených vín – jemné a kvalitní aroma destilátu Pozvolná dvoustupňová destilace na měděném kotli (službou) Úprava lihovitosti destilovanou vodou a následná filtrace (díky velkému množství aroma se vysráží aromatické silice – nutno odstranit) Vzhledem k certitikaci nutno, aby byl jako biovýrobce certifikovaný jak výrobce vín, tak destilatér, tak ten kdo hotový desilát plní do lahví.

Vinařská literatura Portské a ostatní fortifikovaná vína Průvodce po Velkopavlovické podoblasti Degustační příručka – aneb jak přijít vínu na jméno Rosé – veselý i vážný vícebarevný svět vína

Děkuji za pozornost !