Intoxikace aromatickými amino- a nitro- sloučeninami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Advertisements

ORGANICKÁ CHEMIE DUSÍKU
Jak se vám dýchá?.
HYPOXIE.
Autor: Mgr. Milena Široká Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Věková skupina: 5.třída Vytvořeno a.
Vypracovala : Filipa Pašková
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Dusíkaté deriváty - obsahují N vázaný na C.
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Přednáška č. 2 Otravy anorganickými látkami
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Dana Balláková Alena Perníková
Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Typy hypoxie. Disociační křivka Hb při těchto stavech, A-V diference.
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny.
Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje
Srpkovitá anémie.
Halogeny a jejich anorganické sloučeniny
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Andrea Skoumalová, Dis. FN Brno, JIRPN
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Chronická obstrukční pulmonální nemoc CHOPN
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
Doping- látky zakázané
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Anémie Hejmalová Michaela.
Významné areny 1.
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Nitrosloučeniny Dusíkaté deriváty s funkční skupinou – NO2
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Ivana Hadačová OKH FN Motol
vypracoval-Martin Vítů
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
H E P A T O T O X I C I T A prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. LF UK Játra – cílový orgán řady chemických látek, hrají.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
1 Hemoglobin. 2 Složená bílkovina - hemoprotein bílkovina – globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+ !
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U NEMOCNÝCH CHOPN
PATOLOGICKÉ SOUČÁSTI MOČE.
Alergie a anafylaktický šok
DM - komplikace.
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
Infekce močových cest.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
seminář a praktika z chemie
Patofyziologie ledvin
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Kóma Z. Rozkydal.
2. Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Intoxikace aromatickými amino- a nitro- sloučeninami

Aromatické amino a nitrosloučeniny Zástupci: nitrobenzen, nitrotoluen, dinitrobenzen, dinitrotoluen trinitrotoluen, trinitrofenol (kys. pikrová) anilin, benzidin, toluidin, 2-naftylamin, 4 aminobifenyl Profesionální expozice: chemický průmysl - organické syntézy výroba barviv (anilin, kys. pikrová) výbušniny pro vojenské i průmyslové trhaviny

Aromatické amino a nitrosloučeniny Z hlediska účinku na člověka nejednotná skupina většina má methemoglobinemizující účinek mnohé jsou podezřelé karcinogeny některé jsou prokázané a velmi silné karcinogeny: benzidin, naftylamin, aminobifenyl některé jsou současně i výbušninami: dinitrotoluen, trinitrotoluen, trinitrofenol sloučeniny se 2 a 3 nitroskupinami mají i hepatotoxické účinky Patofyziologie: dobře se vstřebávají kůži, inhalací i trávicím traktem dráždí při kontaktu s kůží i v dýchacích cestách alkohol a slunění mohou intoxikaci zhoršit způsobují methemoglobinemii, cyanosu, hemolýzu.

Methemoglobinemie dvojmocné železo v hemoglobinu je oxidováno na trojmocné, vzniká methemoglobin – neváže, netransportuje kyslík klesá celková koncentrace O2 v krvi, vzniká tkáňová hypoxie fyziologicky MetHb v krvi do 1%, je průběžně redukován glutathionem na Hb škodliviny (amino, nitrosloučeniny, dusitany, chlorečnany) zvyšují tvorbu MetHb nad fyziologickou normu, další možné příčiny MHbémie – vrozený enzymatický defekt, hemoglobinopatie M

Aromatické amino a nitrosloučeniny Symptomy methemoglobinemie: šedá cyanoza aker, sliznic, přetrvává i při oxygenoterapii slabost, dušnost, unavitelnost nesnášenlivost fyzické námahy tachykardie bolesti hlavy čokoládově hnědé zbarvení žilní krve Příznaky závisí na stupni methemoglobinemie a jsou obdobné u nitro i aminosloučenin: 10 - 15% - viditelná cyanosa, bez obtíží, bez nutnosti okamžité terapie 15 - 30% - cyanosa, tachykardie, únava 30 - 50% - slabost, dušnost, bolest hlavy 50 - 70% - poruchy vědomí, koma, smrt Od 3.dne hemolytická krize, zhoršení hypoxemie, rozvoj anemie Hemoglobinurie, bez akutního selhání ledvin

Aromatické amino a nitrosloučeniny Diagnostika: typické příznaky laboratorně MHb v krvi, erytrocytech i hemolýze Heinzova tělíska – barevný nátěr, v erytrocytech, kulatá modrá zrníčka = denaturovaný precipitovaný hemoglobin hemolýza erytrocytů – ze zvýšené fragility buněčných membrán (interakcí Sh skupin membrán, podobně i vlivem těžkých kovů - Pb, Cu) BET : expozice anilinu p-aminofenol, expozice nitrobenzenu p-nitrofenol v moči Akutní otrava: anilin Nižší dávky: stimulace CNS, euforie, tzv. anilinové špičky Vyšší dávky: vzestup methemoglobinemie bezvědomí, tachykardie, arytmie, febrilie, křeče, dále koma, smrt zástavou dýchání cyanoza při MHb nad 15%, výrazněji při 30%

Aromatické amino a nitrosloučeniny Akutní otrava – ostatní látky: Hepatotoxicita: dinitrobenzen, dinitrotoluen, trinitrotoluen, benzidin, 4-aminobifenyl Nefrotoxicita: benzidin, 4 aminobifenyl Neurotoxicita: anilin - poškození CNS – anilinová špička Chronická otrava se liší u jednotlivých látek: nitrobenzen – pseudoneurastenický syndrom trinitrofenol – žluté zbarvení vlasů, kůže, pseudoinkterus, zvracení trinitrotoluen – ikterus hemolytický i hepatální, katarakta benzidin – hemoragická cystitida, ca močového měchýře nitrosaminy – mutageny, karcinogeny p-fenylendiamin – alergen, kontaktní ekzém, astma

Aromatické amino a nitrosloučeniny PP, terapie: Přerušení expozice, omytí kůže vodou, symptom. terapie - antitusika, inhalace. ERY koncentrát až po hemolytické krizi. Antidota u těžších otrav -léčba methemoglobinemie: Metylenová modř (Coloxyd 1%, pomalu i.v., max. 15mg/den) aktivace MHb-reduktázy Celaskon i.v. 2-5g UV záření celotělově Prevence: Technická –odsávání –dodržení limitů na pracovišti OOPP –pokožka –rukavice, oděv, masky s filtrem, dýchací přístroj Osobní hygiena – zákaz jídla, kouření na pracovišti, alkoholu Zvláštní režim pro práci s jedy a prokázanými chem.karcinogeny Vyřazení z profesionální expozice: MHb nad 15%, nebo pokles Hb o 20%