Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_214
Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 22. 2. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Vitamíny Klíčová slova: Vitamín, provitamín, hydrofilní, lipofilní, axeroftoly, fylochinon, tokoferol, kalciferol Druh učebního materiálu: prezentace
Přírodní látky vitamíny – 1. část
Vitamíny Jedna z esenciálních složek výživy Živočichové je často přijímají ve formě provitamínů (karoten – provitamín A) Mnohé jsou koenzymy Účastní se oxidačně redukčních dějů Působí jako ochranné látky
Názvosloví Dříve se označovaly písmeny Vitamíny s podobnými účinky byly číselně indexovány Stále se využívá v medicíně Později byly zavedeny triviální názvy – nepoužívají se Dnes: názvy odvozené od chemického složení
Dělení vitamínů Po chemické stránce velmi heterogenní skupina Nejčastěji se děli podle rozpustnosti: Vitamíny rozpustné v tucích LIPOFILNÍ A, D, E, K Vitamíny rozpustné ve vodě HYDROFILNÍ B, C, H
Historie vitamínů 1911 – Kazimir Funk objevil vitamin B v otrubách rýže Název – vital = životně důležitý, amine = amin Projevy nedostatku známy již dříve C – kurděje A - šeroslepost
Lipofilní vitamíny 1) Vitamíny skupiny A (axeroftoly) A1(retinol), A2 (3-dehydroretinol) Význam: účinná složka zrakových pigmentů, podstatný pro normální epitelizaci Výskyt: játra ryb, rybí tuk,vaječný žloutek, máslo Provitamíny – karotenoidy (mrkev, listy salátu, paprika, ovoce) Nedostatek: šeroslepost, vysychání, rohovatění sliznic, zpomalení tělesného růstu Obr. č.1: retinol
Lipofilní vitamíny 2) Vitamíny skupiny D (Kalciferoly) D2(ergokalciferol), D3 (cholekalciferol) Význam: podporuje vstřebávání vápníku a fosforu, důležitý pro tvorbu kostí Výskyt: rybí tuk, živočišný tuk Provitamíny – nenasycené steroly Přeměna provitaminu na vitamin účinkem UV záření Nedostatek: měknutí a deformace kostí (křivice – rachitis) Obr. č.2: ergokalciferol
Lipofilní vitamíny 3) Vitamíny skupiny E (tokoferoly) Význam: antioxidant, povzbuzuje tvorbu gonádotropních hormonů Výskyt: obilné klíčky, zelené listy salátu, rostllinné oleje Nedostatek: u zvířat neplodnost, u člověka svalová ochablost, poruchy cévního systému Obr. č. 3: tokoferol
Lipofilní vitamíny 4) Vitamíny skupiny K (fylochinon) Význam: podílí se na srážení krve Výskyt: zelené části rostlin (kapusta, špenát) Vitamín K2 produkují střevní bakterie Nedostatek: sklon ke krvácení Obr. č. 4: vitamín K1
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0
Obrázky Obr. č. 1, 2, 3, 4 – byly vytvořeny v programu ChemSketch