P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

Meteorologie: kousek astronomie
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Severní Evropa Skandinávie. Severní Evropa Skandinávie.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
ORIENTACE NA OBLOZE.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
AMERIKA.
Vítek Urban prosinec 2004 prima
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Norsko.
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
*TISNO *JEZERA *BETINA *MURTER *KORNATI
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Švédsko Nela Kresanová 8.A
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu,
Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Počasí během roku a podnebí
Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
POHYBY ZEMĚ.
Evropa – severní Evropa úvod
Nový Zéland.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Německo.
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
VY_32_INOVACE_11 Podnebí Ameriky - pracovní list
Tvar a rozměry Země.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Finsko (EUPŠD10),
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
Podnebí, podnebné pásy.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_04 N á zev materi.
Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
NORSKO. NORSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Oslo rozloha: km² počet obyvatel: 4 691 849 jazyk: norština náboženství: luteránství (86 %) HDI=0,938.
Pohyby Země.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Helena Nováková
ČESKÝ ŠTERNBERK.
Transkript prezentace:

P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko

Tato skupina ostrovů je především známá bohatou rybářskou tradicí. Navzdory izolované poloze jsou Lofoty prosperující oblastí Norska. Celé hospodářství se točí především kolem rybolovu. Charakteristickým obrázkem ostrovů Lofoty jsou dřevěné stojany se sušenou treskou. Bohatá loviště ryb vytvářejí chladné mořské proudy severního Atlantiku, které proudí kolem ostrovů. Ryby zde mají ideální reprodukční podmínky. Lofoty je skupina ostrovů u pobřeží Nordland Part na severu Norska. LOFOTY

Polární záře je světelný jev v atmosféře pozorovatelný v noci. Viditelný je ve vysokých zeměpisný šířkách a to zejména v zimním období. Další názvy jsou aurora borealis (severní světlo) a aurora australis (jižní světlo). Proud světla často vidíme jako mírnou záři, nebo jako světelné oblouky, svazky paprsků, záclony světla a velmi zřídka je to dokonce hořící světlo. Někdy se nad severním obzorem vytvoří luk, ze kterého světelné paprsky stoupají jako světlo z reflektorů.

Půlnoční slunce je fenomén, který člověk může pozorovat nad severním a jižním polárním kruhem. Slunce je viditelné 24 hodin denně ve dnech krátce před a po slunovratu června.

Reine je malá rybářská vesnice na východní straně ostrovů Lofoty. Je to administrativní centrum obce Moskenes. Reine měl v roce obyvatel. Reine se nachází na několika ostrovech, které jsou spojeny mosty. Největší část města se nachází na ostrově Reinefjord. Nejbližší letiště je Leknes, 55 km od Reine. V sedmdesátých letech byl zvolen nejhezčím místem Norska. REINE

Reine je velmi oblíben u malířů a fotografů. Důvodem je půlnoční slunce, polární záře, ale také malebná krajina a rybářské vesnice.

Konec