„Praha elektromobilní“ Bezemisní doprava v hlavním městě Srpen 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMISE RADY HMP PRO CYKLISTICKOU DOPRAVU 35. jednání Rady HMP dne Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační.
Advertisements

Komunitní síť a mobilní služba (nejen) pro auta… Ondřej Švihálek,
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Výkonové zpoplatnění v ČR aktuální stav
Mgr. Pavel Dobeš Ministr dopravy
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
Evropské seskupení pro územní spolupráci Konference "Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce"
Change through Culture – Culture through Change Proměna kulturou a Kultura v proměně.
Rozbor a výsledky integrovaných mobilních kampaní Aktuálně.cz Ondřej Švihálek, Centrum Holdings 13. října 2010.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Komunikace s veřejností Presentace Města Hlučína pro workshop na téma zapojování veřejnosti Praha Americké centrum 24.ledna 2012.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Prezentace 1 Kontaktní centrum Statutárního města Ostravy provozované společností OVANET a.s. červen 2009.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
1 European Bus System of the Future Evropský autobusový systém budoucnosti Ing. Jan Barchánek
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Prodej a marketing chorvatských rezidenčních/rekreačních projektů 23. listopadu 2006.
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
Obnova vozového parku v České republice
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
1 Akce v praxi – zkušenosti z Cyklistického projektu Rotok a Baltické moře Thomas Möller, radplan nordost Odborný seminář Pardubice, 24. února 2012.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
ePraha a podpora turismu Ivan Seyček Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS ePraha a podpora turismu.
MARKETINGOVÝ MIX.
Ohlédnutí za konferencí. 3. ročník konference – základní informace více než 18 měsíců příprav náklady cca 2,5 mil. Kč více než 300 účastníků ( z toho.
Nejmocnější státy Evropy
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Systémy veřejných kol „Bikesharing“ Eva Štěrbová, Ing. Cyklokonference 09 v Královéhradeckém kraji, Krkonoše –
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
1 © 2015 Ipsos. 1 ZKUŠENOSTI VÝZKUMNÉ AGENTURY V ČR I ZAHRANIČÍ JITKA ANDERSSONOVÁ MICHAL STRAKA Smart cities a udržitelný rozvoj 2016.
 Praha 3 – cesta k CHYTRÉMU MĚSTU Mgr. Alexander Bellu - zástupce starosty.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
FILMOVÉ KANCELÁŘE Ludmila Claussová
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Konference City Changers
Tisková konference k výsledkům forenzního auditu projektu OPENCARD
Transkript prezentace:

„Praha elektromobilní“ Bezemisní doprava v hlavním městě Srpen 2010

2 Elektromobilita – evropský trend Důvody zavedení elektromobility Praha Výchozí situace Klíčová témata k řešení Postup projektu Uživatelé Způsoby propagace Přínosy a rizika Ukázky elektromobilních vozidel Obsah

3 21 z 25 evropských měst nejpříznivějších pro život do rozvoje elektromobility investuje Monocle Magazine (2010). „25 Most Livable Cities“. Monocle, 35(4), pp Veřejné instituce evropských měst v posledních letech významně podporují budování dobíjecích stanic s cílem masově rozšířit elektromobilitu mezi běžnou populaci 13 % Evropanů reálně zvažuje koupi osobního elektromobilu Studie Ernst&Young, červen 2010 Elektromobilita – evropský trend

4 Francie Státní projekt* - 2,5 mld. EUR investice do vybudování sítě veřejných dobíjecích stanic (4 miliony v roce 2020) Paříž** - roce 2010 investuje 50 milionů euro do vybudování sítě 700 dobíjecích stanovišť a 3000 elektromobilů (městské půjčovny elektromobilů pro veřejnost) Španělsko Státní projekt* na podporu čistých automobilů -pilotní města Madrid, Barcelona a Sevilla – do roku 2012 v nich vznikne 500 veřejných dobíjecích stanic Madrid** – výstavba bezplatných veřejných parkovišť pro elektromobily Anglie Londýn** do roku 2015 postaví 25 tisíc dobíjecích stanic, v současnosti jich má 239 Elektrická auta neplatí mýtné, za parkování ani za dobíjení v ulicích Německo Berlín** v letošním roce zvýší počet dobíjecích stanic na 500 (spolupráce města a soukromého investora) Tyto aktivity jsou financovány ze státního* a z městských rozpočtů** Elektromobilita - evropský trend

5 Rok Sériová výroba elektromobilů značkami Nissan, Peugeot, Citroen, Renault, Smart, VW, Škoda, Toyota atd. Spuštění Fondů EU pro oblast Urban Transport, které pomohou městům s financováním rozvoje elektromobility (v ČR se s největší pravděpodobností bude jednat o fondy z Operačního programu životní prostředí) Provozní důvody Postupný pokles ceny baterií Nárůst dojezdu aut (nyní 160 – 400km) Provozní náklady jsou dle typu vozidla krát nižší než u klasických aut Podpora ze strany měst a státu Sleva na parkovném Odpuštění daní a příspěvek na nákup Budování veřejných dobíjecích stanic Odběr energie zdarma nebo za zvýhodněných podmínek Důvody zavedení elektromobility

6 Praha

7 Aspirace na přední Evropskou metropoli co do kvality života Spolu s Ostravou nejznečištěnější město ČR dopravními emisemi a hlukem Zhoršující se dopravní situace, preference MHD se prosazuje pomalu Zavádění elektromobility není řešeno koncepčně a Praha potřebuje nízkoemisní dopravu Úspěšný pilotní provoz elektrobusů v DP, a.s. Úspěšné zavedení elektromobility na MČ Praha 13 Zapojení dalších městských částí (např. MČ Praha 1, MČ Praha 10, MČ Praha 11, MČ Praha 14, MČ Praha 15) Praha – proč elektromobilita

8 Je Praha připravená? Jaký bude provozní model, kdo bude službu poskytovat a za kolik? Jak bude projekt postupovat? Kdo budou hlavní uživatelé? Jak službu propagovat? Jaké jsou přínosy a rizika zavedení elektromobility? Zodpoví studie proveditelnosti Praha - klíčová témata k řešení

9 Praha - postup projektu

10 Městské části (referentské vozy) MHMP (referentská auta) Příspěvkové organizace a organizace s majetkovou účastí HMP –Botanická zahrada (užitková auta a vozítka pro ZTP) –ZOO (užitková auta a vozítka pro ZTP) –Lesy HMP (užitkové vozy pro údržbu zeleně) –DPP (elektrobusy) –PSAS (sběr odpadu v centru) Organizace zřízené MČ Městská Policie Jednotlivci –Pražané, držitelé Open Card Firmy –Česká pošta, Taxislužba, kurýr, atd. Praha - uživatelé

11 Hlavní komunikační témata Služba moderního a šetrného úřadu Nákladově efektivní Evropský i světový trend Přínosy pro životní prostředí Komunikační nástroje Akce pro veřejnost - Týden mobility (zapůjčení elektromobilů veřejnosti, závod elektromobilů na dokončeném pražském okruhu atd.) - Road show (prezentace po jednotlivých MČ, infostánek, odborné diskuze s veřejností) Tiskové konference Tématické semináře pro odbornou veřejnost Informační víceúrovňový kanál o elektromobilitě v Praze (kontaktní místo, telefon, web, sms) Cílená inzerce (elektronická a tištěná média) Vzdělávací akce – zapojení škol, soutěže Praha - způsoby propagace

12 Přínosy Přispěje ke snížení emisí a hluku v Praze Zlepší životní prostředí Praha vstoupí „do klubu“ bezemisních metropolí Praha pomůže nastartovat trend bezemisní dopravy Výstavbou veřejně dostupných nabíjecích stanic podpoří HMP rozvoj elektromobility u veřejnosti Rizika Nezájem cílových skupin Slabá infrastruktura Financování projektu Praha - přínosy a rizika projektu

13 Klasické vozidlo vs. elektromobil

14 Ukázky elektromobilních vozidel