CH_104_Prvky_Křemík, Dusík, Fosfor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Advertisements

DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
Dusík, fosfor.
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Fosfor a jeho sloučeniny
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
SKUPENSTVÍ LÁTEK SKUPENSTVÍ LÁTEK FY_022_Změny skupenství látek_Skupenství látek Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště,
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Fosfor Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Př_136_Geologie_Petrologie
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
Mgr. Blanka Nezdařilová
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

CH_104_Prvky_Křemík, Dusík, Fosfor Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Křemík, Dusík, Fosfor CH_104_Prvky_Křemík, Dusík, Fosfor Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Křemík Si – Silicium Křemík je polokovový prvek, který se hojně vyskytuje v zemské kůře, kde tvoří 26 – 28 %. V přírodě nalezneme pouze jeho sloučeniny, v čistém stavu se nevyskytuje. Z biologického hlediska patří křemík mezi biogenní prvky, kdy je v těle dospělého člověka přítomen v množství menším než 1 g.

Základní vlastnosti křemíku Křemík je tvrdý polokov s vysokou afinitou ke kyslíku. Vůči většině minerálních kyselin je křemík odolný, výjimkou však je směs kyseliny fluorovodíkové (HF) a kyseliny dusičné (HNO3). Snadno se rozpouští v zásaditých roztocích za vzniku křemičitanového aniontu [SiO3]-2.

Výroba křemíku Výroba křemíku ve velkých množstvích spočívá v redukci taveniny oxidu křemičitého v obloukové elektrické peci na grafitové elektrodě: SiO2 + C → Si + CO2 Výroba vysoce čistého křemíku pro potřeby průmyslu je však prováděna jiným, složitějším způsobem (při tvz. Siemensově postupu).

Využití křemíku Křemík je základní složkou materiálů pro výrobu polovodičových součástek. Dále je významnou surovinou pro výrobu skla, porcelánu a využívá se také jako součást keramických a stavebních materiálů (cement). 

Dusík N - Nitrogenium Dusík patří mezi plynné chemické prvky a je jednou ze základních složek zemské atmosféry, kterou vytváří ze 78%. Patří mezi makrobiogenní prvky, které se podílejí z 99% na stavbě lidského těla. Lidské tělo jej přijímá ve formě bílkovin a vylučuje ve formě močoviny (CO(NH2)2) nebo amoniaku (NH3).

Vlastnosti dusíku Dusík je bezbarvý plyn, který postrádá chuť i zápach. Nejčastěji se vyskytuje ve dvouatomové molekule, kdy jsou jednotlivé atomy dusíku vázány pevnou trojnou vazbou ( je málo reaktivní). Atomární dusík je ale velmi reaktivní! Patří mezi silně elektronegativní prvky.

Využití dusíku Plynný dusík: v prostředích ohrožených výbuchem, kterému zamezuje. Používá se také k plnění obalů výrobků, aby nedošlo k jejich zmačkání a zvlhčení – například sáčky s brambůrky. Kapalný dusík: udržuje prostředí na velmi nízké teplotě (< -210,01°C) a slouží tak k uchování tkání, chlazení. Používá se také k místnímu umrtvení určité tkáně (např. bradavic).

Fosfor P -  Phosphorus Je nekovový chemický prvek, který se hojně vyskytuje v lidském těle a v zemské kůře. Patří mezi makrobiogenní prvky. V lidském těle je zodpovědný za metabolismus kostí a zubů. Je regulován hormony.

Vlastnosti fosforu Elementární fosfor se vyskytuje ve třech alotropních modifikacích: Bílý Červený Černý fosfor.

Bílý fosfor Molekula bílého fosforu je tvořena ze čtyř atomů P. Ty jsou příčinou jeho vysoké reaktivity. Jedná se o látku jedovatou a na vzduchu samo vznětlivou, proto se uchovává ve vodě, ve které je nerozpustný. Ve tmě jeho páry fosforeskují (světélkují), protože dochází k jejich oxidaci vzdušným kyslíkem. Je to měkká látka nažloutlé barvy.

Červený fosfor Červený fosfor vzniká, pokud se bílý fosfor zahřeje na 250 °C v nereaktivním prostředí a v uzavřené nádobě. Na vzduchu je neomezeně stálý, není rozpustný v polárních ani nepolárních rozpouštědlech. S většinou prvků se slučuje až při vyšších teplotách.

Černý fosfor Vzniká zahříváním červeného fosforu pod zvýšeným tlakem a za teploty přes 400 °C. Další možností je zahřívání bílého fosforu, ale už při podstatně vyšším tlaku, nebo za přítomnosti rtuti. Svými fyzikálními vlastnostmi se černý fosfor podobá spíše kovům. Má kovový lesk a je tepelně i elektricky dobře vodivý.

Využití fosforu Bílý fosfor: pro výrobu jedovatých nástrah na krysy a jiné hlodavce, ve farmaceutickém průmyslu Červený fosfor: základní surovina pro výrobu běžných zápalek, v pyrotechnice, výchozí sloučenina pro přípravu většiny sloučenin obsahujících fosfor! Černý fosfor:  v elektrotechnice při výrobě polovodičů, které mají elektronovou vodivost

Úkoly I Jakou značku má křemík? Jaké jsou základní vlastnosti křemíku?

Odpovědi I Křemík má značku Si. Křemík: je tvrdý polokov s vysokou afinitou ke kyslíku je odolný vůči většině minerálních kyselin snadno se rozpouští v zásaditých roztocích za vzniku křemičitanového aniontu

Úkoly II Jakou značku má dusík? Jaké jsou vlastnosti dusíku? Jaké využíváme druhy dusíku?

Odpovědi II Dusík má značku K. Dusík: je bezbarvý plyn, který postrádá chuť i zápach nejčastěji se vyskytuje ve dvouatomové molekule atomární dusík je ale velmi reaktivní patří mezi silně elektronegativní prvky Využíváme plynný a kapalný dusík.

Úkoly III Jakou značku má fosfor? Jaké jsou vlastnosti fosforu?

Odpovědi III Fosfor má značku F. Elementární fosfor se vyskytuje ve třech alotropních modifikacích: Bílý Červený Černý fosfor.

Použité zdroje Cement bags.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cement_bags.jpg Křemík. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99em%C3%ADk Bílý fosfor.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:B%C3%ADl%C3%BD_fosfor.gif Červený fosfor2.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cerven%C3%BD_fosfor2.gif Černý fosfor.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cern%C3%BD_fosfor.gif Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online]. 2001 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://www.sxc.hu/