Profibus FMS Fieldbus Message Specification. Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Senior IT operations manager
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Programovatelné automaty rs485 RS422
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Norma IEC Komunikační sítě a systémy v podřízených stanicích
Integrace aplikací s využitím komunikačního serveru Vema
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Průmyslová komunikace
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
ActuatorSsensorInterface
USB porty a jejich využití
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Standardizace sítí LAN Ročník:4. Datum.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Vestavné mikropočítačové systémy
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Vytvořil: Petr Hruška G461
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Informatika Milan Šimek
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
LonWorks  Otevřené distribuované systémy  Ucelená technologie  Komplexnost  Libovolná topologie  Nízká cena.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Počítačové sítě.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Profibus FMS Fieldbus Message Specification

Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky, skladové systémy), pro domovní automatizaci (klimatizace, vytápění), pro pr o cesní automatizaci (chemický a petrochemický průmysl, papírenský, čističky odpadních vod) a pro řízení výroby a distribuce energie.

PROFIBUS FMS je navržený na komunikaci na vyšší, buňkové úrovni. Na této úrovni komunikují mezi sebou programovatelné řídící jednotky (PLC, PC). V této části struktury je důležitější vysoký stupeň funkčnosti než rychlost přenosu. Přenosová rychlost [kbit/s] 9,619,293,75187, Délka [m] Maximální délka sítě Profibus DP/FMS pro RS-485 v závislosti na přenosové rychlosti

Přenos pomocí optického vlákna maximální délka sběrnice závisí na typu optického vlákna (do 80 km), topologie segmentu – kruh nebo hvězda, možnost použít převodník mezi RS-485 a optickým vláknem Asynchronní kódování NRZ, přenosová rychlost od 9,6 kb/s do 12Mb/s, stíněná kroucená dvojlinka, 32 stanic v segmentu, celkem maximálně 127 stanic, pomocí opakovačů lze sít prodloužit do 10 km, připojení 9- pinovým D-Sub konektorem

FMS služby jsou podmnožinou služeb MMS (Manufacturing Message Specification ISO 9506), které byli optimalizované pro provozní aplikace a ke kterým byli přidané funkce pro řízení komunikačních objektů a sítový managment. Provádění FMS služeb po sběrnici je dáno posloupností služeb, skládajících se z několika interakcí - jednoduchych služeb (service primitives). Tyto služby popisují interakce mezi žadatelem (requester) a odpovídajícím (responder).

FMS služby - vytvářaní a rušení logických spojení (CONTEXT MANAGEMENT) - čtení a zápis proměnných(VARIABLE ACCESS) - zaváděaní a čtení paměťových oblastí(DOMAIN MANAGEMENT) - programy LINK, START, STOP(Program Invocation (Management) - vysilaní udalostních správ s vysokou a nízkou prioritou (EVENT MANAGEMENT) - stavové žádosti a identifikace zařízení (SUPPORT) - služby pro managment adresáře objektu (MANAGEMENT)

Způsoby propojení - MASTER-MASTER - MASTER-SLAVE pro cyklický/acyklický přenos dat - MASTER-SLAVE pro cyklický/acyklický přenos dat na podnět zařízení SLAVE - bezspojové komunikační vztahy - atributy spoje (otevřený, definovaný iniciátor) PEER TO PEER, nebo MULTICAST/BROADCAST komunikace Automatické monitorování spojení s proměnlivým monitorovacím intervalem

Lokální a vzdálené sítové řídíce funkce - Context management - Fault management - Configuration management MASTER a SLAVE zařízení, mono, nebo multimaster konfigurace systému Až do 240 Bajtů dat pro každou službu

PROFIBUS FMS komunikační model PROFIBUS FMS komunikační model umožňuje sjednocení distribuovaných aplikačních procesů na společný proces pomocí tzv. komunikačních vztahů. Táto část aplikačních procesů, která je dosažitelná komunikací se nazývá virtuální zařízení (Virual Field Device-VFD). Na obrázku je spojení mezi reálným a virtuálními zařízeními. V tomto případě sou částí virtuálního zařízení jen některé proměnné (počet jednotek,počet chyb a časové pauzy), které můžu být čteny, nebo zapisované pomocí dvou komunikačních vztahů