 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Informatika a výpočetní technika
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Stavba počítačů.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Periferní zařízení počítače
Hardware a Software.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Hardwarové vybavení počítače
Hardware a software.
Vstupní a výstupní zařízení
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
HARDWARE II Periferie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HARDWARE.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského 540, Kynšperk nad Ohří, Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
PC základní jednotka.
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Informační a komunikační technologie
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Základní komponenty počítače
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
Mgr. Miroslava Telingerová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice, myš,…)

 Základní výstupní za ř ízení, které slou ž í k zobrazování textových a grafických informací  Nej č ast ě ji bývá s po č íta č em propojen p ř es grafickou kartu  Typy monitor ů :  CRT  LCD  Plazmová obrazovka  OLED, SED, atp.

 Dva typy po č íta č ové sk ř ín ě :  Desktop  Tower  Č ásti po č íta č ové sk ř ín ě :  Základní deska  Procesor  Harddisk  Opera č ní pam ěť (RAM)  Pasivní a aktivní chladi č e  Sb ě rnice  Zdroj  DVD nebo CD mechanika (DVD-ROM, CD-ROM)  Na sb ě rnicích jsou napojeny karty (grafická, zvuková, sí ť ová,…)

 Základní hardware v ě tšiny po č íta čů  Propojuje jednotlivé sou č ástky po č íta č e v celek  V dnešní dob ě u ž p ř ímo na desce jsou p ř ipojeny n ě která za ř ízení po č íta č e, která se d ř ív museli zapojovat zvláš ť  Nap ř. procesor, opera č ní pam ěť (RAM)  Na zadní stranu základní desky m ůž eme napojit další p ř ístroje, jako je myš, klávesnice, reproduktory a další

 Základní sou č ástka po č íta č e  Vykonává strojový kód spušt ě ného po č íta č e  První procesory se skládali z mnoha obvod ů a zabírali i n ě kolik sk ř íní  V 70. letech 20. století za č ala miniaturizace a vznikl mikroprocesor

 Slou ž í k uchování v ě tšího mno ž ství dat pomocí magnetické indukce  P ř edch ů dci byli magnetická páska a disketa  V sou č asnosti u ž jsou i externí HDD  Velikost:  Nej č ast ě ji v dnešní dob ě bývá nejmén ě 320GB  500GB, 640GB, 1TB, 2TB, ale i 160GB, nebo dnes ji ž tém ěř nevyu ž ívaných 80GB

 Typ pam ě ti která umo žň uje p ř ístup k jakékoliv č ásti v konstantním č ase, bez ohledu na její fyzické umíst ě ní  V dnešní dob ě se pod pojmem RAM zobrazuje v PC druh pam ě ti, která je vymazána hned po vypnutí napájení, ale ve skute č nosti zahrnuje i pam ě ti do kterých se b ěž n ě nezapisuje (ROM, atp.)  Kvalitu opera č ní pam ě ti ur č uje rychlost, s jakou doká ž e najít a zobrazit data

 Karty jsou p ř ipojeny nej č ast ě ji v portech základní desky  Jsou to rozši ř ující za ř ízení, která se ale nachází tém ěř ve všech PC  Druhy karet:  Grafická, Zvuková, Sí ť ová,

 Stará se o zobrazení obrazu na monitoru  Nej č ast ě ji integrována na hlavní desce  Zde je vyu ž ívám pasivní vzduchový chladi č

 Slou ž í jako vstup a výstup pro zvukový signál  V ě tšina zvukových karet má č ip, který p ř evede digitální zvuk na analogový  Tento zvuk je pak p ř eveden na výstup zvukové karty

 Slou ž í k vzájemné komunikaci mezi více po č íta č i v jedné síti a také k p ř ipojení na internet

 Klávesnice  Myš  Web-kamera  Tiskárna  Scanner  Sluchátka  Reproduktory

 Vstupní za ř ízení  Nej č ast ě ji pou ž ívaná je alfanumerická klávesnice  Klávesnice má č ást písmennou a č ást numerickou

 Polohovací za ř ízení  Typy:  Kuli č ková  Optická  Laserová