Rozumíme si s MDX Š.Havlíček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační a programové vybavení
Advertisements

KIV/ZIS Cvičení 6 SQL - SELECT.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Zpracování SQL Lubomír Andrle 5. přednáška
Aplikační a programové vybavení
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
DB1 – 9. cvičení Optimalizace dotazu Konkurenční přístup a deadlock Indexace Transakce.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
YDASYS1 Ing. Monika Šimková.
Informační systémy Nástroje pro sběr dat, návrh a realizace databáze.
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
SQL Structured Query Language
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy I Přednáška č. 5 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Radek Špinka Přepínače MSSQL výběr.
Databáze Jiří Kalousek.
SQL Přednáška DB1. Literatura CONNOLLY, T.M.-BEGG,C.E.-STRACHAN,A.D.: Database Systems – A Practial Approach to Design, Implementation and Management.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Databázové systémy II Přednáška č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Pokroky v technologiích (1) Od Zen reportů ke grafickému návrháři DeepSee reportů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Databázové systémy Přednáška č. 6.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy 2 Cvičení č. 10 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy II Přednáška č. 9. Transakce je logická jednotka práce sestávající z jednoho nebo více SQL příkazů, které jsou atomické z hlediska.
Využití ZEN reportů ve Facility Managementu Petr Nádvorník
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Aplikační a programové vybavení
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Data Warehousing Růst obratu: $10 miliard v 1999
CUBE - Operátor relační agregace
23/04/20151 LINQ (1) LINQ (Language Integrated Query) je součást MS.NET Frameworku umožňující jednotný přístup k datům a jejich zpracování deklarativ-
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
AVT projekt Ondřej Janošík. Základní informace Zadání projektu – SQL SELECT generátor Proč právě tento projekt? Úvod do problematiky – SQL (select)
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Dynamická webová aplikace Autor:Ondřej Soukup Třída:I3.
Databáze MS ACCESS 2010.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Dobývání znalostí z databází OLAP a datové kostky
SQL – příkaz SELECT Ing. Roman Danel, Ph.D.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Databázové systémy I Přednáška 5 Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Databázové systémy a SQL
[ START WITH podmínka ] CONNECT BY podmínka
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Optimalizace SQL dotazů
Transkript prezentace:

Rozumíme si s MDX Š.Havlíček

Poslední lekce mistra Lin Chi … V podstatě naše zkušenost tak jak ji zakoušíme se neliší od zkušenosti mistra ZENu. Kde se lišíme je jen otázka toho, kam umístíme mlhu.

Co je DeepSee II BI komponenta Caché a Ensemble V nové verzi použitelná s Caché 2011.1 UI založené na ZENu avšak s odděleným API Standardizované API pro BI dotazy

Uživatelské rozhraní DeeSee MDX a DeepSee Architekt Uživatelské rozhraní DeeSee Aplikace Krychle Oblast náhledu Uživ. portál MDX dotaz Analyzer ZEN reporty CSP/ZEN Java/.NET Dotazy jsou poslány jako příkazy MDX do API DeepSee Engine DeepSee API DeepSee API vrátí hodnoty z krychle jako %DeepSee.ResultSet

MDX – Multidimezionální výrazy MDX – Multi Dimensional Expressions Zavedeno 1997 firmou Microsoft Dotazovací jazyk pro OLAP databáze De facto standard převzatý většinou výrobců OLAP Používáno také při XMLA (XML for Analysis)

Základní pojmy OLAP Fakta: numerické měřitelné jednotky popisující BP. Např.: je-li BP prodej, pak měřítkem je měsíční výkaz prodeje (komu, kdo, co, kolik, za kolik) Dimenze: logicky nebo hierarchicky uspořádané údaje. Často časové, geografické nebo produktové dimenze. Mohou obsahovat více úrovní Měřená veličina (measure): číselná veličina používaná ke kvantifikaci Např.: počet prodaných počítačů, …

Struktura datové krychle HoleFoods

DS Architekt: Dimenze, Hierarchie a Úrovně

MDX … MDX není SQL Není potřeba znát MDX k používání DeepSee Většinu práce udělá Analyzátor MDX je používáno skoro všude v DeepSee interně Pivotní tabulky Dotazy Nástěnky používající pivotní tabulky Přístup z COS pomocí API umožňuje spouštět MDX dotazy %DeepSee.ResultSet

Syntaxe MDX Připomíná to SQL ale NENÍ to SQL MDX není „case sensitive“, alespoň většinou Používá hranaté závorky pro označení identifikátorů SELECT [MEASURES].[AMOUNT SOLD] ON 0, [PRODUCT].[ALL PRODUCT] ON 1 FROM [HOLEFOODS]

MDX SELECT Příkaz SELECT SELECT … ON COLUMNS, … ON ROWS FROM <CUBE> SELECT … ON 0, … ON 1 FROM <CUBE> SELECT FROM <CUBE>

MDX SELECT … Klauzule WHERE filtruje obsah Je nezávislá na řádcích a sloupcích Prázdné buňky jsou prázdné

Množiny v MDX Množina je určena rozsahem hodnot, seznamem nebo funkcí: DateOfSale.YearSold.MEMBERS {DateOfSale.2005, DateOfSale.2006, DateOfSale.2007} DateOfSale.2005:2007 Head(DateOfSale.YearSold.Members, 3) Množiny lze vytvářet „za pochodu“, použitím kluazule WITH SET

Operace nad množinami JOIN: Logické operace: Řazení a filtrování: CROSSJOIN a NONEMPTYCROSSJOIN Logické operace: INTERSECT (and), UNION (or), EXCEPT (exl. or) Řazení a filtrování: DISTINCT (jedinečné prvky) FILTER (výběr definovaný výrazem) HIERARCHIZE (řazení logicky podle hierarchie) ORDER (třídění)

MDX Shell Do ##class(%DeepSee.Utils).%Shell()

MDX Shell … V MDX shellu lze Zobrazit seznam krychlí Zobrazit seznam obsahu krychle Ukládat dorazy a otevírat uložené dotazy Zobrazovat statistiky dotazu

Ukázky příkazů MDX Příkaz CUBE vypíše všechny dostupné krychle CUBE [<cube_name>] … definice krychle Odkaz na člena dimenze: [dimension_name].[hierarchy_name].[level_name].[member_name] [dimension_name].[hierarchy_name].[level_name].MEMBERS Odkaz na měřenou veličinu: [MEASURES].[measure_name]

%DeepSee.ResultSet %DeepSee.ResultSet umožňuje spouštět MDX dotazy z programu a pracovat s výsledky dotazu.

DeepSee: dokumentace Dokumentace: Using MDX with DeepSee II DeepSee II MDX Reference

… poslední lekce mistra Lin Chi … vážně se nedomníváte, že jen tak jednoduše dosáhnete osvícení, že vám ukážu jak jednoduše dosáhnout úspěchu. Nemůžeme si navzájem pomoci, neexistuje jedna jediná cesta, jste sami na světě, kolik je vás, tolik je cest … … avšak veškeré hlubiny světa a jeho mělčiny, všechny vaše dovednosti, naplnění vašich očekávání je zcela ve vašich rukách!