Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD 28. 6. 2013, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. železniční balíček 1.
Advertisements

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Integrovaný dopravní systém
Stavební zákon a územní plánování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Celní správa České republiky
Soustava veřejných rozpočtů II.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Smluvní zajištění Pražské integrované dopravy
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Kontrola veřejné správy I.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Finanční a rozpočtové právo
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Prohlášení o dráze Jiří Černý 9. setkání s dopravci, Praha,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 30. a
Dopravní konference Pardubice Ing. Martin Kolovratník 1)Aktuální novely dopravních zákonů 2)Vznik „Spolku pro výstavbu.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Změny v objednávání mezinárodních tras
Prohlášení o dráze Jiří Černý 11. setkání s dopravci, Praha,
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
2. Ročník konference v rámci projektu Železniční doprava pro kraje
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Vnější systémová charakteristika finančního práva
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Transkript prezentace:

Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD , Praha

 Férová hospodářská soutěž  Přehledný přístup na železniční infrastrukturu  Transparentní výběr poplatků  Nezávislá kontrola Tržní prostředí na železnici znamená hrát podle jedněch pravidel

Situace v ČR: současná právní úprava nesplňuje požadavek nezávislosti dohledového orgánu  Dohled a kontrolu prování MD ČR, potažmo Drážní úřad  MD ČR je zřizovatelem Drážního úřadu, dominantního dopravce – Českých drah i správce infrastruktury - SŽDC Tržní prostředí na železnici znamená hrát podle jedněch pravidel

Důkaz: aktuální rozhodnutí Drážního úřadu zrušit slevy za použití kolejí  Ministerstvo je může opět direktivně nařídit  Dopravcům to znemožňuje střednědobé plánování  Prohloubení krize v ČD Cargo Neexistence nezávislého dohledu přináší komplikace

Neexistence nezávislého dohledu – komplikace pro stát  Problémy s transparentním vypisováním výběrových řízení  Nemožnost objektivní kontroly dopravců  Hrozba sankcí za nesplněný závazek daný EU – žaloba na ČR podána již v roce 2010!!!

Neexistence nezávislého dohledu – komplikace pro dopravce  Nerovné podmínky  Poplatek za užití dopravní cesty není vybírán dle evropských standardů  Nemožnost komparace jízdních řádů

Inspiraci hledejme v zahraničí Nezávislé kontrolní a dohledové orgány fungují ve všech státech EU (kromě Irska) Forma:  Samostatný orgán státní správy  Úřad pro ochranu hospodářské soutěže  Úřad regulující síťová odvětví  Drážní úřad či autorita

Inspiraci hledejme v zahraničí Slovensko Samostatný úřad pro regulaci železniční dopravy. Úlohou je dohled nad nediskriminačním a transparentním přístupem k železniční infrastruktuře a přidělování kapacity infrastruktury.

Inspiraci hledejme v zahraničí Rakousko Dva regulační subjekty:  Drážní úřad (Schienen – Control GmbH) – sleduje trh a řeší stížnosti  Drážní komise (Schienen – Control Kommission ) – dohlíží na férovost hospodářské soutěže a rovný přístup na železniční infrastrukturu Obdobný model je i ve Švýcarsku. Dohled má Spolkový úřad pro dopravu (BAV) a nezávislá Rozhodčí komise (Schiedskommission im Eisenbahnverkehr - SKE)

Inspiraci hledejme v zahraničí Německo Dohled na používání železniční sítě, přidělování kapacity dopravní cesty a stanovení poplatků má Úřad pro síťová odvětví

Inspiraci hledejme v zahraničí Velká Británie Kompetence a regulační režim Office of Rail Regulation (ORR) jsou i v evropském srovnání velmi rozsáhlé. Přísná pravidla se vyznačují zejména důkladným dozorem nad poskytovanými službami (Network Rail) a dohledem na ekonomickou hospodárnost a celkovou bezpečnost provozu.

Analýza řešení pro Českou republiku  Nově vytvořený samostatný ústřední orgán státní správy – právně nejčistší řešení  Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – vyhovuje legislativě EU, ale je méně komfortní  Úřad regulující síťová odvětví (ERU, ČTU) – nevhodné z důvodu zásadní odlišnosti v působnosti těchto regulačních subjektů  Stávající Drážní úřad – nutnost zásadních úprav mnoha zákonů. Legislativně velmi obtížně realizovatelné

Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard!  Spory mezi dopravci nikdo neřeší  Nelze pružně reagovat na potřeby trhu  Nejsou přijímána opatření k nápravě  Rychlé jednání může zabránit sankcím ze strany EU

Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli nadstandard!  Vláda již čtvrtým rokem trestuhodně otálí  ČSSD připravila paragrafové znění zákona, který umožní vznik nezávislého regulátora, který předloží PS

Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli nadstandard! Děkuji za pozornost. Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD