Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ukončení 1. světové války
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Doba totality v ČSR - po 1948.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Válka ve Vietnamu.
Československo I
Studená válka Války v Indočíně
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Geopolitická ohniska soudobého světa
Vznik státu Izrael.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
Vývoj české ústavnosti
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Vývoj české ústavnosti
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
Významné mezníky ve vývoji po r. 1945
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Ústavní vývoj 1918-?.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
Československé jednotky na Západě
III/2 XVI A
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_23_Opakování – ČSR po první světové válce
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Nástup totality v Československu
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Digitální učební materiál:
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..

Sionistické snahy a ČSR Sionistické snahy oficiálně podpořila již první československá vláda a na území Československa se tehdy konaly tři Sionistické kongresy (1921 a 1923 Karlovy Vary, 1933 Praha).

Vznik Státu Izrael V lednu 1948 v Československu podepsána smlouva d dodávce zbraní pro Izrael. Dodávky se týkaly zbraní, munice a v neposlední řadě také letadel.

Československé letadlo Avia S-199 z výzbroje izraelského letectva.

Vojenská pomoc ČSR Neméně důležitou pomocí Československa byl výcvik vojáků. V Olomouci, Hradci Králové a Českých Budějovicích se cvičili piloti, v Liberci letečtí mechanici, v Chrudimi další pozemní personál, v Mikulově tankisté ( ) a ve Stráži pod Ralskem výsadkáři ( ). Na území Československa, konkrétně v Libavé, vznikla na základě dohody z také samostatná židovská brigáda čítající vojáků (zajímavostí je, že 305 z nich byly ženy). Téměř všichni její členové byli českoslovenští Židé.

Diplomatická podpora ČSR Československo se na vzniku Izraele nepodílelo pouze dodáváním tolik potřebných zbraní nutných k obraně. Bylo také součástí všech tří výborů (jeden rozhodoval o dělení britské Palestiny, další dva byly výbory administrativní a realizační), které rozhodovaly o budoucnosti Palestiny, jež spadala pod britský mandát. Tomu nejdůležitějšímu z nich dokonce přesedal československý diplomat Karel Lisický.

Změna sovětské politiky a nucený odvrat Československa od Izraele Izrael se nestal socialistickou zemí, jak si Sovětský svaz představoval, ale programově se přiklonil ke Spojeným státům. V prvních volbách do izraelského parlamentu, 25. ledna 1949, získala komunistická strana (Maki) pouze 3,5%, tedy 4 mandáty.

ČSR v protiizraelském postoji V roce 1955 bylo Československo politickým vývojem přinuceno dodávat zbraně pro změnu druhé straně, tedy Arabům, konkrétně Egyptu. K úplnému přerušení diplomatických styků došlo po tzv. Šestidenní válce,

Obnova vzájemných vztahů K opětovnému navázání diplomatických styků Československa a Izraele došlo po Sametové revoluci na úrovni velvyslanectví Ještě před oficiálním obnovením diplomatických styků navštívil Československo první vysoký izraelský představitel února 1990 přicestoval tehdejší místopředseda vlády a ministr financí Šimon Peres února 1990 pak ministr zahraničí Moše Arensen a dubna 1990 pak následovala cesta československého prezidenta Václava Havla do Izraele.