Setrvačnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Pohyb tělesa.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Fyzika Klid a pohyb.
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Pascalův zákon.
Fyzika 7. ročník Zákon setrvačnosti Anotace
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Dynamika hmotného bodu
Newtonovy pohybové zákony
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
START A ZASTAVENÍ Může být těžké uvést předměty do pohybu a ještě těžší může být jejich zastavení. Předměty mají tendenci zůstávat v klidu, když se nepohybují.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Pohyb a klid.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
AKCE A REAKCE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_158_rov a nerov. pohyb-otázky Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Grafické znázornění pohybu
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
1. Newtonův pohybový zákon - Zákon setrvačnosti Newtonovy pohybové zákony 2. Newtonův pohybový zákon - Zákon síly 3. Newtonův pohybový zákon - Zákon akce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Setrvačnost.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Buben pračky při ždímání. Létající talíř, který si házejí děti.
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Setrvačnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NEWTONOVY ZÁKONY.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Buben pračky při ždímání. Míč, který si házejí děti.
Transkript prezentace:

Setrvačnost

Jak se uvedou věci do pohybu? Aby bylo těleso uvedeno do pohybu, musí na něj působit jiná tělesa silou.

Jak je to s tělesy, která se již pohybují? Kdyby těleso nebylo brzděno, nezastavilo by se.

Čím je těleso brzděno? Brzdí jej led a vzduch Brzdí jej asfalt a vzduch Brzdí jej voda

Kde by mohla nastat situace, kdy těleso není brzděno? Ve vesmíru daleko od hvězd by se těleso pohybovalo stále stejnou rychlostí a stejným směrem

Galileo Galilei První vyjádřil ZÁKON SETRVAČNOSTI: Těleso setrvává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud ho nějaká vnější síla nedonutí tento stav změnit.

Důsledky zákona setrvačnosti Neseme-li talíř s polévkou – nesmíme se ani rychle zastavit ani rychle rozběhnout Narazí-li auto – nepřipoutané osoby se pohybují dopředu

Další důsledky zákona setrvačnosti Velkou pozornost musíme věnovat důsledkům zákona u těles s velkou hmotností Rychle jedoucí vlak musí brzdit již daleko před stanicí

Další důsledky zákona setrvačnosti Velké nákladní lodi – tankery - dokonce zastaví plavbu před přístavem a do přístavu je táhne vlečný člun

Kdy se projeví setrvačnost více? Když brzdíme rychle jedoucí automobil Když brzdíme pomalu jedoucí automobil

Zapamatuj a zapiš Těleso setrvává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud ho nějaká vnější síla nedonutí tento stav změnit. S projevy setrvačnosti musíme počítat zejména při rychlých pohybech nebo při pohybech velmi hmotných těles

Otázky a úkoly Jakým směrem musí vyskočit posunovač z rozjetého vlaku, aby neupadl? Musí mít vesmírná sonda, která se pohybuje v meziplanetárním prostoru, stále zapnuté motory, aby se dostala k cíli? Proveď pokus: na hladkou pohlednici postav sklenici s vodou. Jak vytáhneš pohlednici, aniž bys zvedl sklenici?

Odpovědi Posunovač seskočí (bez odrazu) ve směru jedoucího vlaku a popoběhne Sonda se může pohybovat i bez spuštěných motorů, zachovává si rychlost, kterou získala v okamžiku vypnutí motorů Vytáhnout rychlým trhnutím. Sklenice by měla zůstat v klidu