Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Ing. Ivan Beneš Setkání pracovních skupin CBCSD 7. června 2013 PwC, City Green Court, Praha Smart Life – součást prevence katastrof ve městech.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Co je konvenční nakupování? Synergické efekty osobního a elektronického nákupu Pavlína Hajnová Centers DATA, s.r.o.
Občanská výchova 9. ročník
Komunitní péče.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Místní akční skupina Rakovnicko
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Management v krizi Krizové řízení, analýza rizik.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Nástroj pro uprchlíky v Turecku
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
SmoČR a senioři v obcích
Školská sociální práce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Operační program potravinové a materiální pomoci
Transkript prezentace:

Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???

Trojitá krize „Triple F Crisis“  Finanční  Potravinová  Ropná Jak spočítat dopady finanční krize tam, kde většina žije z vlastní výroby nebo v neformálním sektoru? Kvalitativní participativní přístup IDS a Světové banky 22

Různé projevy v různých zemích a skupinách Potravinová a ropná krize horší, než se čekalo od finanční krize Formální sektor díky sociální ochraně lépe než neformální (Kambodža) Záleží na sektoru: textilní průmysl prošel krizí lépe (Bagladéš) Ženy to mají nejtěžší: domácí práce a péče (jídlo, dřevo) Krize se sčítají s dalšími krizemi: politické nepokoje, přírodní a osobní katastrofy (Mongolsko) Mnozí o krizi vůbec nevěděli, jiní je přičítali vládě, jiní vůbec v nejhorších podmínkách nezaznamenali Různé dopady cen potravin na venkově a ve městě

Odolnost… Celoživotní úspory Migrace Snížení zbytné spotřeby Delší a dodatečná práce Udržení dětí ve škole prioritou Komunální jídla Podpora v rodině a komunitě 66

… a zranitelnost Méně jídla a méně rozmanité Konec spotřeby hygienických potřeb Návrat k tradičnímu léčitelství Prodej majetku a společného životního prostředí Hromadění nesplatných dluhů Školní docházka omezení Riziková práce a kriminalita Rozvody a násilí, prostituce 77

Co dělat? Sociální sítě (výhoda býv. sovětského bloku) Zdravotní služby zdarma Zrušení školného a jídlo ve škole Posílení potravinové soběstačnosti Podpora komunitních organizací  Jaké místo pro rozvojovou spolupráci?

Závěr Krize potvrzuje to, co už víme o chudobě Podobné efekty jako Programy strukturálního přizpůsobení v 80. a 90. letech Globalizace i krize = nárůst nerovností mezi zeměmi i uvnitř zemí Jsou dopady krize v Česku odlišné?

Děkuji za pozornost