Vzdělávání supervizorů pro potřeby sociálních služeb poskytovaných v MSK Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
O praktické realizaci kurzů Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Základní škola, Brno, Štolcova 16
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Individuální projekt „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti soc.služeb a pracovníků v soc.oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
Individuální projekt kraje
Environmentální výchova a
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Závěrečná konference k projektu
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Název operačního programu:
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Podpora procesů uznávání
Kariérové poradenství a podnikavost
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Rozvoj sociálních služeb a vzdělávání pracovníků v sociálních službách
Transkript prezentace:

Vzdělávání supervizorů pro potřeby sociálních služeb poskytovaných v MSK Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském kraji“ Ostrava-Zábřeh, Dům kultury Akord

Přínos vzdělávacího programu pro MSK Moravskoslezský kraj získal více kvalifikovaných supervizorů Tito supervizoři znají místní podmínky Jsou dostupní časově a finančně

Zkušenosti O. S. INSTAND 3 realizované kurzy (pro Liberecký kraj, Karlovarský kraj a pro účastníky z celé ČR) Z těchto kurzů vyšli aktivní supervizoři Orientace kurzu na sociální práci Realizace pokračovacího výcviku

Výběr účastníků – požadavky: věk minimálně 30 let VŠ humanitního směru, preferován obor sociální práce praxe v sociální oblasti minimálně 5 let minimálně 1 rok v řídící funkci nebo jmenování uchazeče do funkce metodika kvality výhodou DOKUMENTY: CV, doporučení zaměstnavatele, esej Přihlásilo se 38 uchazečů, vybráno bylo 15

Účastníci výcviku na 1. setkání

Charakteristika skupiny: Velmi pracovití Výborná docházka a aktivita Vysoká úroveň zpracování portfolií a evaluačních rozhovorů Lektorky tuto skupinu velmi oceňovaly

Časová dotace jednotlivých forem výuky: 176 hodin prezenční výuky (Akreditace MPSV č. 2008/370 – SP) 30 hodin poskytování supervize u poskytovatele 50 hodin supervizních peerskupin 14 hodin vzájemné supervize účastníků Celkem 270 hodin

Kompetence získané ve výcviku Umět vyjednat supervizní zakázku Připravit a srozumitelně vyjednat supervizní kontrakt Strukturovat supervizní sezení Zplnomocňovat k přinášení sup. témat Motivovat k profesnímu rozvoji

Jaké by mělo být další vzdělávání supervizorů: Podle evropských (v ČR zřejmě postupně zavedených) pravidel, by výcvik měl zahrnovat alespoň 360 h Průběžné supervize supervizí O. s. INSTAND nabízí pokračovací výcvik dle evropských požadavků

Evropské požadavky na supervizory (ANSE): Absolvent VŠ, který má minimálně 6 let praxe v pomáhající profesi Absolvoval minimálně dvouletý kurs supervize v rozsahu alespoň 360 hodin Kurs musí zahrnovat kromě uvedených hodin také vlastní výukovou supervizi (dalších cca 45 hodin) a supervizi supervize (cca 35 hodin) Při vstupu do kursu musel uchazeč splňovat 4 roky praxe v oboru, zkušenost ze 60 hodin různých forem supervize vlastní práce a 300 hodin dalšího vzdělávání v různých, alespoň střednědobých, kursech a aktivitách z oblasti práce s jednotlivcem, skupinou, organizací, týmem, sebezkušeností apod.

Využijte vyškolené supervizory ! Pro udržení kapacity supervizorů a rozvinutí jejich supervizorských zkušeností je třeba si je objednávat a využívat jejich dovednosti KDE JE NAJDETE: cz

Úspěšní absolventi výcviku:

Supervize pracovníkům v sociální oblasti zařazeným do úřadů v MSK Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském kraji“ Ostrava-Zábřeh, Dům kultury Akord

Různé druhy skupin: Složené z pracovníků jednoho úřadu (37) Složené z pracovníků několika úřadů (7) Individuální supervize (4)

Přínosy plošného zavedení supervize: Příležitost ochutnat supervizi pro celou cílovou skupinu – i tam, kde by o tom nepřemýšleli Nevýhody plošného zavedení: -Ne všichni účastníci byli motivování -Nepočítá se se supervizí jako s nástrojem řízení, z procesu někdy vypadli vedoucí, pracovníci někdy nerozuměli smyslu supervize

Kritická doba v realizaci supervizí Období před reformou veřejné zprávy Skupiny HN byly ve velké nejistotě, přirozenou reakcí byla nechuť s seberozvoji Příležitost: Zajímavá supervizní práce s nově ustavenými skupinami OSV

Individuální supervize Změnami způsobenými reformou byla možnost uskutečňovat i individuální supervize, které se ukázaly jako užitečné, reagující na motivaci Na základě této zkušenosti zvážit možnost individuální supervize vedoucích pracovníků

Nejčastější témata supervizí: Případová supervize Organizační záležitosti Prevence syndromu vyhoření Témata týkající se reforem, změn Práce s emocemi Kompetence Vztahy v týmu

Zájem o pokračování supervize: Asi 50% skupin nebo jednotlivců má zájem o pokračování supervizí Asi 20% skupin nemá zájem o pokračování Asi 30% skupin se nevyjádřilo jednoznačně

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Za O. s. INSTAND Marcela Drotárová