3. RDA A UTORIZOVANÉ VSTUPNÍ PRVKY = ZÁHLAVÍ Školení MK 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Advertisements

MARC 21 SELEKČNÍ ÚDAJE PRO JMENNÉ ZPRACOVÁNÍ Hana Kubalová květen 2004
AACR2R Jmenná katalogizace Školení
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Školení pravidel AACR2R
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Katalogizace elektronických zdrojů (a videozáznamů) PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
„EU peníze středním školám“
AACR x RDA.
Základy katalogizačních pravidel AACR2R + MARC 21 – selekční údaje
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
 Minimální záznam pro Souborný katalog Hana Vašková.
Vznik mezinárodní smlouvy
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
RDA doporučený záznam Školení MK 2015.
Věcné autority MARC21 Školení RDA MK 2015.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
6. RDA J MENNÉ AUTORITY Školení KKFB
5. RDA – K ARTOGRAFICKÉ DOKUMENTY Školení MK 2015.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Struktura zápisu porady Plán porad
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Vědecká knihovna v Olomouci - PhDr. Libuše Machačová Základy katalogizačních pravidel AACR2R + MARC 21 – selekční údaje PhDr. Libuše Machačová Vědecká.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_08
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Shakespeare 2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň
4. RDA – H UDEBNINY Školení MK H UDEBNINY Většina změn souvisí se změnami v bibliografickém záznamu pro monografie Změny - pole 008 hudba (nové.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
RDA Resources Description and Access nová katalogizační pravidla v české praxi Jaroslava Svobodová Jarmila Přibylová NK ČR listopad 2014.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
EVROPSKÁ UNIE.
Územní samospráva Obce
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Povinné údaje v knize.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
RDA Jarmila Přibylová březen Pravidla RDA vycházejí z FRBR (dílo - vyjádření - provedení - jednotka) řada pravidel převzata z AACR2R odlišná struktura.
Kalkulace - učitel.
Autorizované vstupní prvky / Záhlaví Jarmila Přibylová leden 2015.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
RDA - JSOU TU S NÁMI Seminář SK ČR, Jaroslava Svobodová NK ČR.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Další vnitrostátní předpisy
Selekční údaje (záhlaví)
Konference/akce Evropský sociální fond
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Transkript prezentace:

3. RDA A UTORIZOVANÉ VSTUPNÍ PRVKY = ZÁHLAVÍ Školení MK 2015

N ÁRODNÍ INTERPRETACE RDA 1. všichni původci uvedení na titulní stránce do pole 245 a polí 100/700; první vždy v poli jsou-li na titulní stránce uvedeni pouze nepřímí původci (např. editor), zapíšeme je do 245 a 700 a přímé autory již nedohledáváme 3. není-li na titulní stránce uveden žádný údaj o odpovědnosti, dohledáváme přímé původce v dalších pramenech popisu v tomto pořadí: obálka knihy, hlavička, rub titulní stránky, tiráž; pokud v některém prameni údaje najdeme, nehledáme už v dalším v pořadí; zapíšeme je do polí 245 a 100/ překladatelé hlavního obsahu díla a ilustrátoři (fotografové) s významným autorským podílem: nejsou- li uvedeni na titulní stránce, dohledáme je obdobně jako v bodu 3 a zapíšeme do polí 245 a 700

V OLBA VSTUPNÍHO PRVKU ( ZÁHLAVÍ ) Čtyři autoři na titulní straně 100 1# $a Bílý, Pavel $4 aut $a Biologie / $c P. Bílý, I. Šmolková, K. Řeřicha, G. Fialová 700 1# $a Šmolková, Iva $4 aut 700 1# $a Řeřicha, Karel $4 aut 700 1# $a Fialová, Gabriela $4 aut

V OLBA VSTUPNÍHO PRVKU (Z ÁHLAVÍ ) Čtyři nepřímí původci na titulní straně $a History / $c edited by P. Brown, J. Leveret, J. Blanco, C. Fox 700 1# $a Brown, Paul $4edt 700 1# $a Leveret, Jane $4edt 700 1# $a Blanco, Juan $4edt 700 1# $a Fox, Charles $4edt

V OLBA VSTUPNÍHO PRVKU (Z ÁHLAVÍ ) Je-li fiktivní postava na prameni popisu uvedena jako autor, zapíšeme ji jako hlavní záhlaví: 100 1# $a Obama, Bo $c (pes) $4aut $a Bo confidential : $b the secret files of America's First Dog / $c by Bo Obama, as told to the editors of MAD Magazine ; illustrations by Tom Richmond 700 1# $a Richmond, Tom $4ill

R ŮZNÁ JMÉNA TÉHOŽ PRŮVODCE - PSEUDONYMY Změna: nerozlišujeme "současné" a jiné autory používá-li tvůrce pseudonym, zapíšeme ho jako záhlaví používá-li více pseudonymů, každé dílo popisujeme pod tím pseudonymem, pod nímž vyšlo vyšlo-li jedno dílo několikrát pod různými variantami (např. zpočátku pod pseudonymem, později pod vlastním jménem), zvolíme tu nejčastěji použitou nedá-li se nejčastější varianta snadno zjistit, použijeme variantu z nejnovějšího vydání

A UTORSKÁ ROLE $4 - kód role (do budoucna se počítá s použitím slovního výrazu v podpoli $e)

K ORPORACE JAKO PŘÍMÝ PŮVODCE a) díla administrativního charakteru zabývající se korporací samotnou nebo její činností, způsobem práce, financemi a/nebo působením nebo jejími úředníky, personálem a/nebo členstvím (členy)nebo jejími prameny b) díla, která zaznamenávají kolektivní myšlení korporace (zprávy z komisí, výborů atd., oficiální údaje o vnější politice korporace) c) díla zaznamenávající jednání legislativních, soudních, vládních a dalších korporací d) díla, která jsou zprávami o kolektivních aktivitách - konferencích (sborníky...), expedicích (výsledku výzkumu...) nebo událostech (výstavách, veletrzích, festivalech...) splňujících definici korporace za předpokladu, že konference, expedice nebo událost je v popisovaném zdroji uvedena

K ORPORACE JAKO PŘÍMÝ PŮVODCE e) díla, která jsou výsledkem společné aktivity skupin interpretů jako celku za předpokladu, že odpovědnost skupiny přesahuje rutinní provedení f) kartografické dokumenty pocházející od jiných korporací, než které jsou odpovědné pouze za jejich vydání a distribuci g) právní dokumenty následujících druhů: zákony, dekrety hlavy státu, nejvyššího představitele nebo nejvyššího výkonného orgánu, návrhy zákonů, správní předpisy, ústavy, soudní řády, soudní rozhodnutí, soudní protokoly h) pojmenovaná individuální umělecká díla jednoho nebo několika umělců vystupujících jako korporace

K ORPORACE – KÓD ROLE u korporací jsme dosud nepoužívali $4 - kód role není součástí minimálního ani doporučeného záznamu doporučuje se (do budoucna se počítá s použitím slovního výrazu v podpoli $e)

P REFEROVANÝ ( UNIFIKOVANÝ ) NÁZEV NEPOVINNÉ PRO MINIMÁLNÍ ZÁZNAM V RDA má větší význam než v AACR2R. Není vždy nutné, aby na název existoval i autoritní záznam s číslem národní autority

P REFEROVANÝ ( UNIFIKOVANÝ ) NÁZEV Do pole 765 zapisujeme název originálu pouze v těchto případech: Název originálu se liší od stanoveného unifikovaného názvu Dílo bylo přeloženo z jiného jazyka než je originál Informace o názvu originálu není důvěryhodná a není snadno ověřitelná U překladů se zásadně dává přednost zápisu názvu originálu do polí 130/240

P ŘÍKLADY Zápis unifikovaného názvu (dílo mající tvůrce/hlavního autora) $a Shakespeare, William, $d $7jn $a Midsummer night’s dream. $l Španělsky $a Sueño de una noche de verano / $c William Shakespeare

P REFEROVANÝ ( UNIFIKOVANÝ ) NÁZEV - B IBLE o místo zkratek „S.Z,“, „N.Z“ používáme celý výraz o při zápisu jednotlivých částí Starého/Nového zákona se uvádí rovnou jméno příslušné části Příklady: $a Bible. $p Starý zákon $a Bible. $p Daniel

P ŘÍKLADY – VÍCE DĚL SE SPOLEČNÝM NÁZVEM 100 1# $a Shakespeare, William, $d $7 jn $4 aut $a Dvě komedie / $c William Shakespeare $t Jak se vám líbí -- $t Veselé paničky windsorské $aShakespeare, William, $d $tAs you like it. $l Česky $a Shakespeare, William, $d $t Merry Wives of Windsor. $l Česky 74002$a Jak se vám líbí 74002$a Veselé paničky windsorské

P ŘÍKLADY – V ÍCE DĚL BEZ SPOLEČNÉHO NÁZVU 1001#$aShakespeare, William, $d $7 jn $4 aut 24510$a Jak se vám líbí ;$b Veselé paničky windsorské / $c William Shakespeare 70012$a Shakespeare, William, $d $tAs you like it. $l Česky 70012$a Shakespeare, William, $d $tMerry Wives of Windsor. $l Česky 74002$a Veselé paničky windsorské

P ŘÍKLADY – VÍCE DĚL VÍCE AUTORŮ BEZ SPOLEČNÉHO NÁZVU $a Kralevic dánský / $c William Shakespeare. Poslední dobrodružství dona Juana / Molière $a Shakespeare, William, $d $t Hamlet. $l Česky $7aun $a Molière, $d $t Dom Juan. $l Česky $7 aun $a Poslední dobrodružství dona Juana

P REFEROVANÝ ( UNIFIKOVANÝ ) NÁZEV U záznamu obsahujícího více děl se nevytváří preferovaný/unifikovaný název v poli 240