Jednobuněčné prokaryotní organismy BAKTERIE Jednobuněčné prokaryotní organismy
Bakteriální buňka malá – vysoká rychlost metabolismu obsahuje: jádro (chromozom = mlk DNA) cytoplazmatická membrána cytoplazma ribozomy plazmid buněčná stěna
Plazmid malá mlk DNA není nutný pro život přenos plazmidu: konjugací transformací transdukcí - bakteriofág
Plazmid rezistence na antibiotika rezistence na těžké kovy produkce antibiotik produkce toxinů schopnost rozkládat biologicky inertní látky
Buněčná stěna G+ (gram pozitivní) mechanicky odolnější neobsahuje lipidy G – (gram negativní) chemicky odolnější vnější membrána, fimbrie bez buněčné stěny
Buněčná stěna G+ G - bez stěny Staphylococcus aureus Clostridium tetani Listeria monocytogenes Salmonella typhymurium Yersinia pestis Bordetella pertussis mykoplazmata
Tvary bakterií Kulovitý = koky diplokoky streptokoky stafylokoky
Tvary bakterií Tyčinkovitý = bacily schopnost tvořit endospory
Tvary bakterií Zakřivené: vibria spirily spirochéty
Tvary bakterií S bičíkem: monotricha lofotricha amfitricha peritricha
Rozmnožování Dělením
Rozmnožování Pučením
Fotoautotrofní bakterie zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: světlo CO2 oxygenní H2O anoxygenní např. H2S
Fotoheterotrofní bakterie zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: světlo organická látka organická látka
Chemoautotrofní bakterie zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: oxidace anorg. látek - NH3 (nitrifikační bakterie) - S (sirné bakterie) CO2 H2O
Chemoheterotrofní bakterie zdroj energie: oxidace organických látek Kvašení oxidace kyslíkem, který je součástí molekuly organické látky tvořící se uvnitř buňky např. alkoholové kvašení 2) Dýchaní oxidace vzdušným kyslíkem
Chemoheterotrofní bakterie zdroj uhlíku: zdroj vodíku: organická látka organická látka
Výskyt bakterií všudypřítomné tvoří polovinu živé hmoty na zemi vzduch až 30 000/m3 splašková voda 1 mil./ml ornice 108/g lidská stolice 109/g - 1/3 hmotnosti bachor 1010/g
Půda Mineralizace Ovlivňují úrodnost Nezbytné v koloběhu biogenních prvků, zejména dusíku a síry
Vzduch Zdroje bakteriíí ve vzduchu: půda lidé
Voda Rychle tekoucí vody – malé množství Splašky, voda z kanalizace – zdravotně závadná Voda z kohoutku – studená voda nezávadná – teplá voda nekontrolována
Lidské tělo kůže ústa dýchací cesty střeva
vysychá, pro bakterie nevhodná bakterie v podpaží rozkládají výměšky kožních žláz na zapáchající produkty z
prostředí příznivé pro bakterie zdrojem živin jsou sliny mléčné bakterie přeměňují cukry na kyselinu mléčnou – zubní kaz z
velké množství bakterií při dýchání usazují se na sliznici nosohltanu (obsahuje velké množství bílých krvinek) plíce zdravého člověka bakterie neobsahují z
střevní mikroflora - Escherichia coli produkují látky s antibiotickými účinky antibiotika a nevhodná strava narušují rovnováhu rozvoj nežádoucích bakterií, střevní potíže z
Patogenní bakterie pouze malá !!! část způsobují infekční onemocnění napadají lidi, zvířata, rostliny obligátní a oportunní patogeny epidemie pandemie
Šíření nákazy Přímý přenos: přímý styk mezi zdrojem nákazy a novým hostitelem Nepřímý přenos: přenos vzduchem, prostřednictvím předmětů, potravin, vodu ...
Využití bakterií potravinářství: zrání sýrů, výroba jogurtů, výroba octa medicína: syntéza vitamínů, antibiotik, inzulinu průmysl: čištění odpadních vod