Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Energetický audit.
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Chytré sítě Smart grids.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Teplárna Otrokovice a.s.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
ÚSPORY ENERGIE JAK NA NĚ ? ! Přínosy a zkušenosti z energetických auditů objektů Ing. Petr Kaminský
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Vytápění Dálkové vytápění
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o. gavor@ena.cz Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu energetického auditora Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o. gavor@ena.cz

Zkušenosti z vybraných auditů velkých průmyslových podniků Kaučuk, a.s. Kralupy nad Vltavou DEZA, a.s. Valašské Meziříčí Synthesia a.s. Pardubice - Semtín Paramo a.s. Pardubice ZČP, a.s. Plzeň

Kaučuk, a.s. Kralupy nad Vltavou Auditovaná firma Specifikace Celková spotřeba energií v GJ za rok Kaučuk, a.s. Wichterleho 810, Kralupy nad Vltavou Areál chemického podniku: -  podnikový zdroj – teplárna instalovaný výkon 480 t/h páry, 63 MWe -  páteřní rozvody tepla, el. a tl. vzduchu (53 km) -  výrobní technologie (8 výrobních procesů) -  provozní a administrativní budovy (auditováno 12 obj.) 5 500 000

DEZA, a.s. Valašské Meziříčí Auditovaná firma Specifikace Celková spotřeba energií v GJ za rok DEZA, a.s. Masarykova 753, Valašské Meziříčí Energetické hospodářství a objekty spol. DEZA, a.s.: -  podniková teplárna, výkon 330 t páry/h, 15,4 MWe -   páteřní rozvody tepla (18 km) a elektřiny (20 km) -    výrobní technologie (6 výrobních provozů) -   provozní a administr. budovy (auditováno 17 objektů) 3 600 000

Synthesia a.s. Pardubice - Semtín Auditovaná firma Specifikace Celková spotřeba energií v GJ za rok Synthesia a.s. Pardubice-Semtín Areál chemického podniku: -   podnikový zdroj – teplárna instalovaný výkon 450 t/h páry, 71 MWe -  páteřní rozvody tepla elektřiny a tl. vzduchu (60 km) -   výrobní technologie (4 výrobní odbory) - provozní a administrativní budovy (auditováno 25 objektů) 5 600 000

Paramo a.s. Pardubice Paramo a.s. 1 900 000 Auditovaná firma Specifikace Celková spotřeba energií v GJ za rok Paramo a.s. Přerovská 560 Pardubice Areál petrochemického podniku: -   podnikový zdroj – teplárna instalovaný výkon 75 t/h páry, 2,8 MWe -   páteřní rozvody tepla, elektřiny a tl. vzduchu (11 km) -   výrobní technologie (3 výrobní procesy) -  provozní a administrativní budovy (auditováno 11 objektů) 1 900 000

ZČP, a.s. Plzeň ZČP, a.s. Plzeň 30 900 Auditovaná firma Specifikace Celková spotřeba energií v GJ za rok ZČP, a.s. E. Beneše 2439/70-2438/72 Plzeň Energetické hospodářství a objekty společnosti: - podniková kogenerační jednotka, instalovaný výkon 1,1 MWt a 0,3 MWe -   provozní areály a předávací regul. stanice na území Plzeňského a Karlovarského kraje (auditováno 13 areálů) 30 900

Legislativa Zákon O hospodaření s energií 406/2000 Sb.   Zákon O hospodaření s energií 406/2000 Sb. Vyhláška 213/2001 MPO ČR o energetickém auditu Novelizace vyhláškou 425/2004 od 1.8.2004 Povinnost auditu při celkové roční spotřebě energie vyšší než 35 000 GJ/rok.   Zpracování auditu do 31.12.2003. V případě spotřeby nad 350 000 GJ/rok prodlužuje se lhůta do 31.12.2005.   

Rozsah energetického auditu Hodnota, od níž vzniká pro fyzické a právnické osoby povinnost zajistit zpracování energetického auditu, se u budov a areálů samostatně zásobovaných energií stanoví ve výši 700 GJ celkové roční spotřeby energie.

Rozsah energetického auditu V praxi nutná určitá selekce budov zahrnutých do auditu:   1.Vyloučit technologické budovy, jejich konstrukce musí splňovat bezpečnostní hlediska, především s ohledem na následky výbuchu a tudíž není možné na takovéto budově provádět klasická úsporná opatření. 2.Vyloučit budovy, které obsahují technologická zařízení s vlastní produkcí odpadního tepla větší než 25 W/m3 viz. vyhláška MPO 291/2001 Sb.

Změny vyplývající z novelizace (I) Rozsah energetického auditu Výsledky energetického auditu jedné budovy lze použít pro další budovy, jedná-li se o: budovy stejné stavební soustavy, stavebního provedení, současného stavu konstrukcí a srovnatelné podlažnosti, budovy se stejným způsobem zásobování tepelnou energií na vytápění, stejným způsobem dodávky teplé užitkové vody, stejným způsobem užívání a srovnatelným vnitřním rozvodem.  

Změny vyplývající z novelizace (II) Rozsah energetického auditu Výsledky energetického auditu jednoho technologického zařízení lze využít pro další technologická zařízení, pokud jsou splněny podmínky, že se jedná o technologická zařízení stejného či srovnatelného typu, produkce a kapacity.

Změny vyplývající z novelizace (III) Zhodnocení výchozího stavu   Provádí-li se energetický audit u technologických zařízení na výrobu elektřiny a tepelné energie, na přenos, distribuci a vnitřní rozvod elektrické energie a na rozvod tepelné energie včetně vnitřního rozvodu, hodnotí se toto zařízení podle příslušného právního předpisu (vyhlášky 150, 151 a 153/2001). Jestliže technologická zařízení odpovídají požadavkům na účinnost užití energie stanoveným podle těchto předpisů, energetický audit se neprovádí.

Změny vyplývající z novelizace (IV) Zhodnocení výchozího stavu Odpovídá-li měrná spotřeba tepla při vytápění budov požadavkům stanoveným podle zvláštního právního předpisu (vyhlášky 152/2001 a 291/2001), energetický audit se neprovádí. Tuto skutečnost prokáže vlastník energetickým průkazem budovy.

Změny vyplývající z novelizace (V) Výstupy energetického auditu                Posouzení využití obnovitelných zdrojů energie pro konkrétní předmět energetického auditu včetně ekonomického hodnocení.

Specifika auditu velkého průmyslového podniku rozhodující význam technologie častá vlastní výroba elektřiny a tepla individuální ceny energií nutnost širšího řešitelského týmu - zásadní význam spolupráce s objednatelem auditu

Rozhodující význam technologie Technologická spotřeba často nad 80 % celkové spotřeby podniku. Velká rozmanitost výrobního zaměření, nemožnost standardizace. Základní chyba: omezení auditu na budovy.

ZČP, regulační stanice plynu Příklad z praxe: ZČP, regulační stanice plynu Úspory ze snížení výstupní teploty plynu na + 5 0C reg. stanice Náklady (Kč) Roční úspora (GJ/rok) (Kč/rok) Sviňomazy 3 456 490 953 Horní Hradiště 1 292 166 668 Strážovice 284 47 678 Kynšperk nad Ohří – Kolová 562 86 602 Klatovy 5 – Lípa 833 148 226 Celkem 6 427 940 127

Vlastní výroba elektřiny a tepla Vyhláška č. 150/2001 - MPO ČR, kterou se stanoví minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie. Cílem vyhlášky je stanovení minimálních účinností pro vybrané energetické výrobní procesy a zařízení, tzn. kotel, kotelnu, parní turbosoustrojí, soustrojí s plynovou turbínou, paroplynový cyklus, kogenerační jednotku a palivový článek.   Vyhláška č. 151/2001 - MPO ČR, kterou se stanoví podrobnosti účinnosti energie při rozvodu tepelné energie a vnitřním rozvodu tepelné energie Vyhláška č. 153/2001 - MPO ČR, kterou se stanoví podrobnosti určení účinnosti užití energie při přenosu, distribuci a vnitřním rozvodu elektrické energie

Vlastní výroba elektřiny a tepla Kvalifikovaný auditor navíc prověří: Zda je ekonomicky účelná výměna některých transformátorů za nové. V některých případech lze vyřadit určité transformátory z provozu bez náhrady. Zda je ekonomicky účelná výměna určitých částí tepelných rozvodů za nové. V případě parních rozvodů zvážit přechod na horkovodní rozvody. Charakteristický problém: naddimenzovanost. Zda lze optimalizovat provoz kotelny s využitím poměrně nenáročných úprav.

Synthesia Pardubice Příklad z praxe: Garantované hodnoty rekonstruovaného kotle na ČU byly:   Účinnost: 86,1% při Pj 125 t/hod 82,8% při Pmin 87,5 t/hod (70% Pj) Po interně provedené úpravě dohořívacích vzduchů na kotlích, náklady pouze 230 tis.Kč/kotel, se podstatně zlepšily parametry provozu: Účinnost: 88% při Pj 125 t/hod 87,5% při Pmin , jehož hodnota byla posunuta dolů až na 80 t/hod Došlo tedy ke zvýšení regulačního rozsahu a zvýšení účinnosti Další možnosti zlepšení: další zvětšení regulačního rozsahu kotlů, a to snížením rychlosti podavače paliva.

Individuální ceny energií tuhá paliva od r.1994 elektřina etapovitě od 1.1.2002 plyn etapovitě od 1.1.2005   Nižší individuální nákupní ceny energií mají sice pozitivní efekt na hospodaření podniku, negativně ale ovlivňují vypočtené doby ekonomické návratnosti navržených úsporných opatření. Cenové a smluvní poradenství: nadstandard energetického auditu, jehož efekt může být vyšší než ekonomické přínosy všech ostatních opatření.

Nutnost širšího řešitelského týmu specialista na stavební část specialista na elektrické, tepelné a případně vzduchové rozvody, v jednodušších případech v kombinaci se zdrojovou částí specialista na informační a řídící systémy v energetice, energetický management a ceny energií specialista na konkrétní výrobní technologie

Zásadní význam spolupráce s objednatelem auditu Většinu nedostatků zaměstnanci podniku dobře znají !!! Úkol auditora: - shromáždit tyto poznatky z praxe - posoudit jejich oprávněnost - korigovat na základě vlastní zkušenosti z jiných obdobných případů.   Audit je tak kompilací zkušeností auditorů a zkušeností vlastních expertů podniku.