Ovoce – Význam ve výživě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
RYBY sladkovodní a mořské
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
„EU peníze středním školám“
Zahuštěné mléčné výrobky
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VĚTVENÍ - PŘÍKLADY 25. Listopad 2012VY_32_INOVACE_160305_Vetveni_algoritmu_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
7. ročník Síla Skládání sil.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI - PŘÍKLADY 2. březen 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_konci_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU - PŘÍKLADY 3. únor 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_zacatku_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí,
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Význam výživy ve sportu
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa - Zelenina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Ovoce – Význam ve výživě prosinec 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150201 Ovoce – Význam ve výživě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Ovoce – význam ve výživě pro výživu člověka je nepostradatelné; zdrojem vitaminů; zdrojem minerálních látek; základních živin – sacharidy, tuky; voda 80 až 85 %.

Ovoce – význam ve výživě Ovoce – složení- vitaminy minerální látky kyseliny aromatické látky sacharidy glukóza, fruktóza celulóza pektinové látky obr. 1

Ovoce – význam ve výživě je dána především obsahem SACHARIDŮ (zvláště u sladšího ovoce) a TUKŮ (u ovoce skořápkového) tvořena vitaminy nejvíce: C, B1, B2 minerálními látkami K, P, Mg, Fe, Na, Mn Energetická hodnota Biologická hodnota

Ovoce je především bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Ovoce – rekapitulace Ovoce je především bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Působí blahodárně na lidský organismus. Vláknina, celulóza podporuje peristaltiku střev. obr. 2

Ovoce – význam ve výživě DDD – doporučená denní dávka 225 g a to v syrovém, čerstvém stavu ovoce v našem jídelníčku Znáš jeho místo?

METODICKÝ LIST Snímek 2 Obecné informace o složení ovoce. Snímek 3 Heslovitě vypsáno složení ovoce. V přiloženém textu (i v poznámce prezentace) jsou podrobnější informace. Vitaminy: Označujeme také jako ochranné látky. Obsah vitaminů se podle odrůdy druhu a zralosti ovoce liší; jde především o vysoký obsah vitaminu C – kyselina L-askorbová, vitaminy skupiny B, thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3,biotin-H a karoteny, které způsobují barevné změny. Minerální látky: Nejvíce jsou zastoupeny K – draslík, Na – sodík, Mg – hořčík, Ca – vápník, Cl – chlór, S – síra, P – fosfor, Si – křemík a další; v nepatrných množstvích Cu – měď, Mn – mangan, B – bor. Organické kyseliny: Ovlivňují specifickou chuť ovoce, většinou v zastoupení nejběžněji jablečná, citronová. Aromatické látky: Přispívají k chuti ovoce společně s kyselinami. Jde o rozsáhlou směs sloučenin, která je velmi intenzivní. Sacharidy: Především cukr hroznový – glukóza, cukr ovocný – fruktóza, celulóza a pektinové látky způsobují nabobtnávání a dodávají tak pocit nasycenosti, procházejí trávicím traktem nezměněné, váží na sebe nečistoty, působí příznivě na peristaltiku střev. Snímek 4 Energetická hodnota je množství energie, které se uvolní při spálení základních živin lipidů, sacharidů a bílkovin nebo při jejich dokonalém strávení organismem. Energii vyjadřujeme v joulech (J) nebo kilojoulech (kJ). 1g lipidů uvolní 38 kJ 1g sacharidů uvolní 17 kJ 1g bílkovin uvolní 17 kJ Biologická hodnota je vytvářena zejména látkami nezbytnými pro organismus, vitaminy, minerálními látkami a plnohodnotnými bílkovinami, které jsou nezbytné pro funkci organismu. Minerální látky vyskytující se nejvíce v ovoci: draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, mangan. Vitaminy vyskytující se nejvíce v ovoci: vitamin C – kyselina L-askorbová, B1-thiamin, B2-riboflavin. Snímek 6 Klikněte na žlutou stužku, přepnete se na výživovou pyramidu.

CITACE ZDROJŮ Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html PENNY CZ: Výživová pyramida. PENNY CZ: Home [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://www.penny.cz/index.php?id=8 obr. 1: Search results - "apple golden delicious" - green apple - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=119 obr. 2: Search results - "kiwi" - kiwi - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?pid=6713&fullsize=1