Ovoce – Význam ve výživě prosinec 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150201 Ovoce – Význam ve výživě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Ovoce – význam ve výživě pro výživu člověka je nepostradatelné; zdrojem vitaminů; zdrojem minerálních látek; základních živin – sacharidy, tuky; voda 80 až 85 %.
Ovoce – význam ve výživě Ovoce – složení- vitaminy minerální látky kyseliny aromatické látky sacharidy glukóza, fruktóza celulóza pektinové látky obr. 1
Ovoce – význam ve výživě je dána především obsahem SACHARIDŮ (zvláště u sladšího ovoce) a TUKŮ (u ovoce skořápkového) tvořena vitaminy nejvíce: C, B1, B2 minerálními látkami K, P, Mg, Fe, Na, Mn Energetická hodnota Biologická hodnota
Ovoce je především bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Ovoce – rekapitulace Ovoce je především bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Působí blahodárně na lidský organismus. Vláknina, celulóza podporuje peristaltiku střev. obr. 2
Ovoce – význam ve výživě DDD – doporučená denní dávka 225 g a to v syrovém, čerstvém stavu ovoce v našem jídelníčku Znáš jeho místo?
METODICKÝ LIST Snímek 2 Obecné informace o složení ovoce. Snímek 3 Heslovitě vypsáno složení ovoce. V přiloženém textu (i v poznámce prezentace) jsou podrobnější informace. Vitaminy: Označujeme také jako ochranné látky. Obsah vitaminů se podle odrůdy druhu a zralosti ovoce liší; jde především o vysoký obsah vitaminu C – kyselina L-askorbová, vitaminy skupiny B, thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3,biotin-H a karoteny, které způsobují barevné změny. Minerální látky: Nejvíce jsou zastoupeny K – draslík, Na – sodík, Mg – hořčík, Ca – vápník, Cl – chlór, S – síra, P – fosfor, Si – křemík a další; v nepatrných množstvích Cu – měď, Mn – mangan, B – bor. Organické kyseliny: Ovlivňují specifickou chuť ovoce, většinou v zastoupení nejběžněji jablečná, citronová. Aromatické látky: Přispívají k chuti ovoce společně s kyselinami. Jde o rozsáhlou směs sloučenin, která je velmi intenzivní. Sacharidy: Především cukr hroznový – glukóza, cukr ovocný – fruktóza, celulóza a pektinové látky způsobují nabobtnávání a dodávají tak pocit nasycenosti, procházejí trávicím traktem nezměněné, váží na sebe nečistoty, působí příznivě na peristaltiku střev. Snímek 4 Energetická hodnota je množství energie, které se uvolní při spálení základních živin lipidů, sacharidů a bílkovin nebo při jejich dokonalém strávení organismem. Energii vyjadřujeme v joulech (J) nebo kilojoulech (kJ). 1g lipidů uvolní 38 kJ 1g sacharidů uvolní 17 kJ 1g bílkovin uvolní 17 kJ Biologická hodnota je vytvářena zejména látkami nezbytnými pro organismus, vitaminy, minerálními látkami a plnohodnotnými bílkovinami, které jsou nezbytné pro funkci organismu. Minerální látky vyskytující se nejvíce v ovoci: draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, mangan. Vitaminy vyskytující se nejvíce v ovoci: vitamin C – kyselina L-askorbová, B1-thiamin, B2-riboflavin. Snímek 6 Klikněte na žlutou stužku, přepnete se na výživovou pyramidu.
CITACE ZDROJŮ Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html PENNY CZ: Výživová pyramida. PENNY CZ: Home [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://www.penny.cz/index.php?id=8 obr. 1: Search results - "apple golden delicious" - green apple - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=119 obr. 2: Search results - "kiwi" - kiwi - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-12-04]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?pid=6713&fullsize=1