Přírodní katastrofy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTR.
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Extrémní fenomény počasí
Příroda ovlivňuje člověka
Atmosféra Země.
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
PŘÍČINY A ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Přírodní a civilizační rizika
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Družicový snímek povrchu oceánu. Žlutá a oranžová barva představují vodu nejteplejší. Energii způsobuje vlnění Zatím se energie oceánů využívá velmi málo.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Tsunami Josef Matouš.
Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Martina Mohylová.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Přírodní katastrofy.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Zánik Země, Slunce a vesmíru
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Meteority, komety, planety
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
POČASÍ.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní a civilizační rizika
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:Amerika - podnebí Autor:Mgr.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Globální problémy světa – ekologické katastrofy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Hydrosféra Vodní obal země.
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Meteority, komety Vojtěch Grossmann Třída: 2L, Technické lyceum
Přírodní katastrofy a člověk
Zemětřesení.
Atmosféra Země.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Nejčastější přírodní katastrofy
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Přírodní katastrofy

Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech. Tyto procesy souhrnně označujeme přírodní katastrofy, někdy také méně přesně živelní pohromy. Většinou jsou spojeny s uvolněním značného množství energie a s přesuny velkých objemů hmoty (vody, vzduchu, půdy apod.)

Rozdělení katastrof Přírodní katastrofy Kosmické katastrofy(Impakt mimozemského tělesa, Hypernova) Meteorologické katastrofy (Blizard, Bouřky , Sucha , Tornáda , Tropické bouře a Hurikány ,atd…) Geologické katastrofy (Laviny , Zemětřesení , Tsunami,atd… ) Ostatní (Povodňe , Požáry, atd…)

Výbuch sopky Tornádo (Blizard) Povodně

Způsobené člověkem Průmyslové katastrofy (Ekologické katastrofy , Jaderné katastrofy , Chemické katastrofy ) Dopravní katastrofa (Dopravní nehody , Letecké nehody , Kosmické neštěstí) Násilné jednání (Občanské nepokoje, Teroristické útoky, Války ,Žhářství)

Atomový výbuch Teroristický útok Letecká katastrofa

Zvířata a katastrofy Vlny tsunami po sobě v Asii zanechaly desítky tisíc obětí. Zvířata ale zřejmě nějakým zvláštním způsobem katastrofu tušila. V zatopených místech téměř zcela chyběla mrtvá těla živočichů. Mají zvířata pro katastrofy nějaký "šestý smysl?

Impakt mimozemského tělesa Impakt mimozemského tělesa s planetou je forma srážky menšího tělesa s větším, kdy dojde k uvolnění značného množství energie v místě dopadu (vznikne kráter), tak i v okolí. Při dopadu vzniká rázová vlna, které je schopna ničit překážky do značné vzdálenosti. Vlivem exploze se také do atmosféry dostává značné množství pevných látek, které mohou způsobit globální klimatické změny v podobě tzv. nukleární zimy. Rozsah katastrofy je závislý na velikosti planetky a na místě dopadu. Při dopadu do oceánu dochází ke vzniku tsunami.

Dopad asteroidu na Zemi Asteroid padající na Zemi Dopad asteroidu na Zemi

Blizard(tornáda) Jedná se o silný velmi studený vítr, který je doprovázen masivním sněžením. Jeho působením dochází k napadání až několika decimetrů sněhu, které znemožní pohyb po silnicích a tratích, zatěžují stromy, způsobují polomy a výpadky elektrické energie. Jejich výskyt je spojen s oblastmi Severní Ameriky. V Česku se v podobných případech hovoří spíše o sněhových bouří.

Tornádo blizard Tornádo blizard Následky tornáda

Čerpal Z encyklopedie wikipedie, internetové stránky

KONEC Zpracoval Tomáš Červený