Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí trakt II. Morfologie
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SOMATOLOGIE.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
SOMATOLOGIE.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Fyziologie a biochemie výživy
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Trávicí trakt.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti 3. slinivka Skupina B: 1. coecum 2. stěna střevní 3. částí žaludku .….. názvy české a latinské ….

Trávicí systém – funkce (parenchymových a dutých orgánů) doplňková léčba MUDr. Vladimír Compeľ

jinak žijeme, jíme, trávíme, produkujeme (šťávy)... Jsme jiní …. jinak žijeme, jíme, trávíme, produkujeme (šťávy)... jinak metabolizujeme … máme jiné střevo, jinak rychlé, jinak pomalé… jinak reagujeme na jídlo (jiné množství a kvalitu enzymů, hormonů, transmitérů atd)… Máme jinou energii, aktivitu, myšlení…

Trávicí systém plní funkce: 1. Trávící (trávení, vstřebávání) 2. Endokrinní (Langerhansovy ostrůvky pankreatu + endokrinní buňky GITu) 3. Metabolické (játra) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4. Imunologické 5. Ostatní

Anatomie Trubice: (duté orgány) Orgány (žlázy): játra, slinivka jícen, žaludek, žlučník, tenké a tlusté střevo buněčné žlázky tvoří v GITu množství sekretů, šťáv, enzymů, hormonů… v žaludku jako jamky, v duodenu – Brunnerove žlázy tvoří hlen, bikarbonát, Sekretin ve střevě pohárkové buňky – tvoří hlen, po celém GITu tvoří různé žlázové buňky sekrety-šťávy. Orgány (žlázy): játra, slinivka Prostory: retroperitoneum + peritoneum Peritoneum (vazivově tuková blána) (peritoneum, mesenterium, omentum)

Stavba stěny dutých orgánů: -sliznice=mucosa (jednovrstevný epitel s množstvím klků a žlázových buněk ..) -submucosa- podslizniční vrstva řídké pojivo s žlázami, imunitní buňky… -svalová vrstva (muskularis propria) (cirkulární a podélná vrstva) (umožňuje pohyb jídla .. chymu .. stolice v trávicím traktu) -hladký sval – všude v trávicích trubicích. -příčně pruhovaný - jenom první třetina jícnu a anus (svěrače) -seróza – hladké lesklé peritoneum

Trávicí systém plní funkce: 1. Trávící (trávení, vstřebávání) 2. Endokrinní (Langerhansovy ostrůvky pankreatu + endokrinní buňky GITu) 3. Metabolické (játra) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4. Imunologické 5. Ostatní

Funkce peritonea - pobřišnice 1.kryje povrch většiny orgánů – peritoneum 2.tvoří závěs střeva = mesenterium 3.volně visí jako zástěra=předstěra =omentum malá,velká Funkce omenta (peritonea) 1.útrobní policie = ohraničuje zánět 2.izoluje (obsahuje hodně tuku) Peritoneum produkuje tekutinu, která redukuje tření mezi orgány

Funkce svaloviny trávicího systému Pohyb tračníku: 1. segmentace (na místě) 2. peristaltika (dopředu) 3. celkové pohyby (hodně dopředu)

Funkce svaloviny trávicího systému Transitní časy Dutina ústní – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo 1min 2-3sek 2-4hod 1-4hod 10hod-dnů

Trávení Nejdůležitější funkcí GIT: Trávení + Vstřebávání Trávení: -mechanické – rozmělňování potravy jazykem a zuby chemické – rozklad chemicky=enzymy, vodou, šťávami ..čím více enzymů, tím lepší trávení… dáno i geneticky, nemocemi, „tréninkem“, operacemi (operace slinivky…) Stimulace tvorby šťáv: reflexně (chuť, čich, zrak…) hormonálně (chemicky): (2 hormony) jídlo v kontaktu s buňkami žaludku aktivuje Gastrin – sekrece žalud.šťáv jídlo v kontaktu s buňkami duodena aktivuje Sekretin-sekrece šťáv slinivky

ENZYMY PROTEÁZY – ŠTĚPÍ BÍLKOVINY Tajemné částice zázračných schopností… Realizují vitální procesy, plní funkci bio-katalyzátoru tj. umožňují, aby probíhaly složité biochemické procesy, reakce. Složité bílkoviny: mají 2 částí - apoenzym- bílkovinná makromolekula - kofaktor – sloučenina (vitamin, minerál, stopový prvek) Enzymy možno rozdělit na: -metabolické -TRÁVÍCÍ PROTEÁZY – ŠTĚPÍ BÍLKOVINY LIPÁZY – ŠTĚPÍ TUKY AMYLÁZY – ŠTĚPÍ CUKRY

Kofaktory enzymů příklady kofaktorů – sloučenina (vitamin, minerál, stopový prvek) vitaminy skupiny B: B1-thiamin - metabolismus cukrů B2-riboflavin – „FAD, FMN” NK B3-niacin - cytochromy, bun.dýchání B6-pyridoxin – bílkovin, glykogenu B12-bílkovin, tuků, ERY, nerv.systém kys.listová – puriny,NK, AK, kys.panthotenová- „CoA” - AK, NK, kys.nikotinová – „NADP” cytochrom,syntéza tuků, chol,cukrů C vitamin – kolagen, hormony, VKR, bun. dýchání selen - součást enzymu glutationperoxidáza- VKR zinek - součásti 200 enzymu síra - kolagen, pojivo, VKR,

Enzymy

Vstřebávání Nejdůležitější funkce GITu: Trávení + Vstřebávání Vstřebávání (resorpce): -Aktivní – typické pro tenké střevo, resorpce do krve a do mízy(zejména tukové kapénky) -Pasivní – relativně volný prostup vody, minerálů, rozpuštěných látek, léků, alkoholu … Rychlost vstřebávání: - ihned…. Alkohol - postupně až 12 hodin – tuk Závisí na množství a druhu jídla, trávicích šťáv, prokrvení sliznice a stěny střeva (průtok ve stěně střevní až 2 lt/1min)

Trávicí funkce - ústa Amyláza rozkládá škrob na cukr Potrava je žvýkaná a promíchána se slinou. Jazyk a zuby mechanicky rozmělňují jídlo. Slinné žlázy tvoří enzym Amyláza(ptyalin) + hlen Amyláza rozkládá škrob na cukr -Spolknuté sousto se posouvá kontrakcemi přes jícen do žaludku.

Dutina ústní Sliny: 1,5l denně, reflexy na slinění..PM Jazyk funkce: jíst, míchat potravu se slinami + chuťové buňky + mluvit (L,D,Ch,K … ) Slinné žlázy – 3páry příušní – největší, ústí do předsíně- ke 2.moláru podjazykové a podčelistní – ústí do slinné bradavky pod jazykem Sliny: 1,5l denně, reflexy na slinění..PM složení: voda + hlen(mucin) + enzymy (amyláza=ptyalin) + soli K,Na,P,Ca … zubní kámen Imunitní okruh: nosní, patrová, jazyková mandle, rozptýlená lymfatická tkáň

Trávicí funkce – žaludek Žaludek: pojme 1-2 litry jídla , žal. šťáv je 1,5 –3 litry denně. -tuky zpomalují peristaltiku žaludku (tučné jídlo je v žaludku 5-8hod) -cukry zůstávají v žaludku asi 3-4 hodiny… tj. peristaltika normální -Spolknuté tekutiny tečou volně do duodena. Žaludek tvoří enzymy (Pepsin+žal.lipasu), HCl, Gastrin, hlen-mucín Gastrin hormon - stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. - Gastrin je aktivován jídlem Pepsin (pepsinogen)- Enzym štěpící bílkoviny na polypeptidy a peptidy Lipáza - štěpí tuky na Glycerol a mastné kyseliny HCl- kyselina chlorovodíková – nutná pro činnost Fe, B12, aktivuje pepsin a zabíjí bakterie=desinfikuje, trávení bílkovin-bobtnání, rozkládá zeleninu!! ZVRACENÍ (emesis, vomitus): antiperistaltika vzniká při různém dráždění chemicky, přejedení, toxicky apod.

Žaludek Funkce svěračů žaludku: Řízení tvorby šťáv: - nervově – reflexně (chuť,čich… trvá 1-2hod) - hormonálně, kdy potrava dráždí gastrin.buňky ke tvorbě gastrinu, který pak stimuluje tvorbu HCl, šťáv žaludku, aktivuje pepsinogen na pepsin. Funkce svěračů žaludku: - kardie – brání návratu jídla do jícnu - pylorus – brání rychlému vyprázdnění žaludku, aby byl dostatečný čas na míchání potravy se žalud.šťávami ……….……….rytmické stahy žaludku 2-4min…………………..

Žaludek Buňky -hlenu Buňky - lipázy Buňky - pepsinogen B. parietální- HCl Buňky - gastrinu

Trávicí funkce -duodenum 25cm, anatomicky 4 částí: - bulbus, D2, D3, D4 Submukosa obsahuje Brunnerovy žlázy-(tvoří alkalický hlen s obsahem bikarbonátů) Duodenum tvoří: tvoří hlen (mucin)- chrání sliznice před HCl bikarbonáty (v Brunnerových žlazkách). Bikarbonát=uhličitan sodný - alkalizuje kyselý žaludečný obsah hormon Sekretin, který stimuluje tvorbu slinivkových šťáv Sekretin je aktivován jídlem

Trávicí trakt je „velká endokrinní žláza“ GIT + Langerhansové ostrůvky pankreatu = velký endokrinní orgán neboli systém (gastro-entero-pankreatický systém - GEP)

Gastrin SEKRE BOMB ENKE SOM CCK GIP VIP Glu Y Insulin

Trávicí funkce -duodenum Ohromné množství různých šťáv…klíčové místo trávení V duodenu se odehrává míchání natráveného jídla ze žaludku v bolusech (soustech) se šťávami ze slinivky a žluči. Do duodena (do D2 – do pars descendens duodena) ústí přes Vaterskou papilu slinivkový vývod a žlučovod… tj. teče zde žluč a pankreatické šťávy 1,5 + 1,5 litru denně!!! -Svěrač ve Vaterské papile = ODDIHO svěrač. Lipáza – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny. Amyláza – štěpí škrob na maltosu Trypsin a chymotrypsin – štěpí bílkoviny na poly/ peptidy Žluč – emulguje tuky tj. rozptyluje je = odděluje je = dělá malé tukové kapičky na které můžou pak enzymy působit.

Žlučník obsah 60ml Koncentruje žluč (vstřebává vodu) Složení žluče: 1,5 litru žluče denně Složení žluče: Voda, hlen, Žlučové kyseliny „kameny“ Žlučová barvivá Cholesterol „kameny“ Lecitin „kameny“

SLINIVKA Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1 litr šťávy denně, Silně zásadité – hodně uhličitanu sodného bikarbonát..) Enzymy: - lipáza - štěpí tuky - proteaza – štěpí bílkoviny - chymo/trypsin – štěpí bílkoviny - amyláza- štěpí cukry Tvorba šťáv: -reflexně - smysly-malý podnět -hormonálně – sekretin – látka ze stěny duodena, aktivovaná jídlem

SLINIVKA Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1,5 milionů Langerhansových ostrůvků produkují Insulin = rovnováha glykémie (hladiny cukru v krvi)

JÁTRA Největší žláza těla 1500gr, Funkce: metabolismus – rozklad cukrů, tuků, bílkovin, tvorba nových molekul bílkovin, protilátek, detoxikace toxických látek tvorba žluče (hlen, žlučové kyseliny a barvivá, cholesterol, Lecitin)

Lalůček jaterní …Dolní dutá žíla … větve DDž … centrální žíla … lalůčková žíla … větve portální žíly … vena portae … střeva … Jaterní buňka má pól krevní a žlučový … štěrbiny žlučovodů …

Jaterní lalůček Základní stavební a funkční jednotka jater 1-2,5mm velký

Trávicí systém – jejunum, ileum 5-7 METRŮ !!! Tenké střevo: štěpí již malé AK a malé cukry a VSTŘEBÁVÁ !!! - střevní žlázky vyprodukují 1-3 litry šťáv denně, pohárkové buňky hlen střevní enzymy disacharidázy (maltáza, sacharáza a laktáza), které štěpí disacharidy na monosacharidy maltáza štěpí maltózu na Glukosu+Glukosu (SLAD, CUKR, PIVO, ŠKROB) sacharáza štěpí sacharózu na Glukosu+Fruktosu (CUKR, ŘEPA, TŘTINA, MED) laktáza štěpí laktózu na Glukosu+Galaktosu (MLÉKO) Peptidáza je enzym štěpící peptidy (bílkoviny) na AK (aminokyseliny) V tenkém střevě probíhá mohutná resorpce- vstřebávání. Pokud se disacharidy nerozštěpí a nevstřebají- dělají průjem … např. Nesnášenlivost mléka…průjem, protože není enzym laktáza, Zácpu léčíme disacharidem Laktulosou, který se nevstřebává a dělá průjem

Enzymy, hormony … GIT Lokalita trávící enzymy jiné složky hormony Dutina amyláza(ptyalin) ústní Žaludek lipása, HCl gastrin pepsin, pepsinogen Játra žluč Slinivka amylása, lipása alkalická sekrece insulin proteása, chymo-trypsin Duodenum alkalické sekrece sekretin Jejunum maltasa, sacharasa (F), laktasa (Ga), peptidasa Tlusté stř. bacily

Vstřebávaní – klky=villi -miliony klků -na buňkách mikroklky Plocha sliznice: 40m2 Na povrchu je jednovrstevný epitel Svalovina- příčná a podélná po celém obvodu, 10 peristaltických vln/min. Šťáva: slabě zásaditá 1-3l denně Hlen + Enzymy + žluč + HCl (Pohárkové buňky produkují hlen) 60% tuků se vstřebává do slepé chylosní cévy …lymfa .d.thoracikus Vstřebávání do: 1. mízy- chylosní cévy 2. krve – vena messenterica superior

Trávicí systém- tlusté střevo POHÁRKOVÉ BUŇKY tlustého střeva tvoří množství hlenu, který chrání sliznici před toxiny, bacily (hlen obsahuje protilátky) a agresivitou stolice. Hlavní funkce - resorpce vody, cukrů, K, Na, Cl, Ca,… Nejvýraznější resorpce je v ascendens (ve vzestupném tračníku) (z chymu zahušťováním a přidáním slepovacího hlenu se tvoří skybala) biliony kvasných a hnilobných bacilů metabolizují: -cukry, tuky, celulóza kvasí..vzniká alkohol, metan, CO 2 -bílkoviny hnijou… vzniká sirovodík, fenol, mastné kyseliny, tzv.mrtvolné jedy - produkují vit.B,K, - baktérie se živí vlákninou Pohyb tračníku: 1.segmentace (na místě) 2.peristaltika (dopředu) 3.celkové pohyby (hodně dopředu)

BACILY DYSMIKROBIE patologické: normální: H.pylori koky, tyčky Lactobacillus acidophilus, casei, brevis,bulgaricus.. Campylobacter Bifidobacterium difidum, infants Lactococcus lactis, cremoris Salmonela Saccharomyces boulardi Shigela… Streptococcus salivarius Enterococcus faecium E.coli

Defekace Defekace- vyprazdňování stolice Reflexní děj s uvolněním svěračů a napnutím svalů břišních tak rektálních. Defekační reflex lze potlačit vůli … nebezpečí narušení reflexních pochodů a ochabnutím svalů rekta a vznikem chronické zácpy. Stolice je závislá na potravě a kvalitě trávení, 150-300gr/den Obsahuje zbytky potravy- vazivová vlákna, škroby, tuky, vodu, odloupané epitelie, žlučová barviva. Tuhost stolice ovlivňuje obsah vody. Barvu stolice obsah žlučových barviv – málo barviv- světlá, žlutá, hodně hnědá, tmavá

Rectum, anus 12 cm recta + 4cm análního kanálu(řiť) Rectum: Připojení Rectum-anus pod uhlem 90st . ..tento uhel „anorektální“ brání samovolnému úniku stolice Podélné svaly-2 široké pruhy Má 3 příčné řasy (horní, dolní, střední= Kohlrauschova=puborektální sval). Pod dolní řasou se rektum rozšíří = AMPULA Anus- 2 svěrače – zevní, vnitřní

ŽIVOTOSPRÁVA Geny – predispozice genová a enzymatická Toxiny, alergeny, imunologicky aktivní látky Mutagenní látky … Mikroorganizmy – bakterie, viry, plísně…

na některé nutno myslet potravinové alergie !!!

REAKCE NA POTRAVINY - Nesnášenlivost (laktosová intolerance…) - Alergeny - Induktory autoimunity (glutensenzitívní enteropatie) - Aktivátory aminů a neurotransmiterů ( histamin, serotonin, tyramin, tryptamin…) - Donátory aminů …(tj. obsahují histamin, serotonin…) - Toxiny v potravinách - Těžce stravitelné potraviny (houby…) - Kontaminované potraviny (bakterie, plísně …)

Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) (MUDr.Fuchs Martin DrSc. Alergologie, vyd.Galén, 2004 )

(neimunologicky podmíněná) Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) Snídaně: sýr, salám, med … Svačina: banán, rajče, čokoláda, káva … Oběd: makrelu, špenát, zelí … to zapít … pivem nebo vínem … a navíc den ve stresu … kumuluce „aminů“ za celý den = syndrom podobný alergii

Doplňková výživa GIT Vláknina – zácpa, trávení Chitosany – zácpa, snížení cholesterolu Enzymy - trávení Vitamíny Carnitin – hubnutí, regenerace Lecitin – rozpouštění žluč.kamenů, metabol.jater Coenzym Q10 – metabolismus jater, srdce, VKR, energie Likvidátory volných kyslíkových radikálů - Bacily – probiotika ..lacto, bifido, saccharomyces Léčivé byliny – Ostropestřec mariánský (silimarin), řepík, třezalka, Aloe – jaterní nemoci, střevo

BACILY DYSMIKROBIE patologické: normální: H.pylori koky, tyčky Lactobacillus acidophilus, casei, brevis,bulgaricus.. Campylobacter Bifidobacterium difidum, infants Lactococcus lactis, cremoris Salmonela Saccharomyces boulardi Shigela… Streptococcus salivarius Enterococcus faecium E.coli

VLÁKNINA Klidné střevo Průmyslově zpracované ovoce, zelenina, semínka, plody…. do mikroskopických částeček …..Fiber Star, Spirulina, Lepicol, Benefibra…. Mnohonásobně narůstá schopnost vázat toxiny, alergeny, aktivátory nádorového růstu… škodliviny Podporu imunity střeva Živná půda pro růst eubakterií … efekt ??? … Klidné střevo (bez polypů, zánětů, infekcí, dysmikrobií, nádorů…)

Děkuji za pozornost