Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
a víceúrovňové vládnutí
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Inflace.
Neoklasická perspektiva ekonomického růstu Jan Brůha UK, VŠE Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“
Vybrané metody analýzy
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Ekonomické dělení států světa
Makroekonomie a hospodářství
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Regionální politika EU v období
Externality dopravy, vliv na životní prostředí, Environmentální Kuznětsova křivka Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. 4. července 2012.
Ekonomika – základní pojmy.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Makroekonomické agregáty
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
DUM - Digitální Učební Materiál
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu a rozvoje. Překročení perspektivy HDP Jiří Čáslavka

„ Svět je zavázán takovým lidem, jako je Simon Kuznets za průkopnickou práci v oblasti měření hrubého národního produktu. Ačkoli jeho objev nebyl patentovaný a není vystaven v Muzeu vědy a techniky, je to opravdu jeden z velkých vynálezů dvacátého století.“ Bez měření ekonomických agregátů, jako je hrubý národní produkt, by makroekonomie plavala nazdařbůh v moři neuspořádaných údajů.“ Paul Samuelson, William Nordhaus: Ekonomie HDP a jeho měření

„ blaho národa lze sotva dovodit z měření národního důchodu“ (zpráva Kongresu, 1934) „Je třeba odlišovat kvantitativní a kvalitativní růst, zvažovat jeho náklady a výnosy v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. (1962) Cíl vyššího hospodářského růstu by měl být upřesněn na více růstů čeho a proč.“ (1962) Na metodologické problémy ve statistice národních účtů upozornil i při přebírání Nobelovy ceny za ekonomii (1971) Kuznets - limity HDP

HDP vyjadřuje celkovou peněžní hodnotu toku zboží a služeb. Nedostatky: 1/ HDP je měřítkem „toků“. O bohatství společnosti by však lépe vypovídal ukazatel „zásob“. 2/ Do statistik HDP není započítáváno mnoho důležitých mimotržních transakcí. 3/ Zaznamenává i finanční toky, jejichž význam je pro společnost problematický či zcela negativní. 4/ Neodečítá škody na životním prostředí. Výhodou HDP je jasná metodika, která umožňuje mezinárodní srovnání a dlouhá časová řada jeho sledování. HDP – výhody a nedostatky

Dlouhá historie pokusů do doplnění/alternativy k HDP (MEW, HDI, atd.). Zdá se, že v otázce měření blahobytu jsme v podobné situaci, jako jsme byli ve třicátých letech minulého století. Neplaveme už sice nazdařbůh v moři neuspořádaných údajů, plaveme však v moři různých indexů, z nichž se žádný dosud ani zdaleka nepřibližuje významu HDP. Ten ale nebyl vytvořen proto, aby se s ním měřila kvalita života, a nevypovídá o bohatství či blahobytu společnosti. Je těžké obhájit veřejnou politiku, která přispívá ke zvýšení kvality života, ale vedle toho snižuje HDP. Proč se jej dosud nedařilo nahradit, upravit či doplnit? Chyběla k tomu politická vůle. Příliš mnoho indexů

Posun důrazu z měření produkce k měření kvality života. Odlišení kvality života současné generace a udržitelnosti života generací příštích. Ve sledování udržitelnosti je nutné měřit zásoby fyzického, přírodního, lidského a sociálního kapitálu. Místo produkce měřit příjem, spotřebu a dostupné zdroje jednotlivců a domácností. Sledovat nerovnosti. Kvalita života závisí nejen na ekonomických zdrojích: co lidé dělají a co mohou dělat, jak se cítí, v jakém životním prostředí žijí. Veřejný sektor: vzdělávání, zdravotní a sociální služby, bezpečí veřejných prostranství, dostupnost bydlení málo majetným spoluobčanům. Podstatným prvkem je také možnost vydělat si na živobytí prací. Usilovat o souhrnné indexy, ale zároveň sledovat i jednotlivé složky. Národní kulaté stoly. Doporučení Stiglitzovy komise

1.Doplnění HDP o ukazatele životního prostředí a sociální ukazatele. 2.Zlepšit aktuálnost statistik. 3.Přesnější podávání zpráv o rozdělování a nerovnostech. 4.Vypracování evropské hodnotící tabulky udržitelného rozvoje. 5.Rozšíření národních účtů o hlavní hlediska udržitelného rozvoje. Doporučení EK

Děkuji za pozornost udržitelnost environmentální ekonomická sociální