FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mineralogický systém.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální vlastnosti nerostů I
RISK Minerály.
TVRDOST Markéta Dušátková ZŠ Žižkov, Kutná Hora Kremnická 98.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jsou neústrojné (anorganické), stejnorodé přírodniny.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Optické vlastnosti minerálů
- žáruvzdornost, tepelná vodivost
Fyzikální vlastnosti nerostů
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Šablony GEOLOGIE 8. Fyzikální vlastnosti nerostů
PŘÍRODOPIS - 9. ročník FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_427.
Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Zkoumáme vlastnosti minerálů
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
MINERALOGIE 2 * Krystal a jeho podoby * Krystalová mřížka
Minerály Štěpán Pém.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vy_32_INOVACE_ZB04_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
NázevMinerály 3 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – vlastnosti minerálů – lesk, hustota. Prezentace.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Určování minerálů.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Minerály Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů.
Fyzikální vlastnosti nerostů
VLASTNOSTI NEROSTŮ Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Minerály 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Ročník : 9. Autor prezentace : Mgr. Miloš Glomb
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
 Jsou anorganické, stejnorodé p ř írodniny.  Jejich slo ž ení lze vyjád ř it chemickým vzorcem (slou č enina) nebo zna č kou (prvek).
HORNINOTVORNÉ MINERÁLY cvičení. Co je to minerál? Minerál je homogenní přírodní fáze s přesně definovatelným chemickým složením a s vysoce uspořádanou.
Fyzikální a Chemické vlastnosti nerostů
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Další vlastnosti nerostů
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Fyzikální vlastnosti nerostů
část pevná, část polotekutá
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
VLASTNOSTI NEROSTŮ Opakování na test.
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Transkript prezentace:

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ závisejí na chemickém složení a na vnitřním uspořádání částic v krystalové mřížce propustnost světla, barva, vryp, lesk, štěpnost a lom, soudržnost, tvrdost, hustota Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PROPUSTNOST SVĚTLA průhledné minerály: průsvitné minerály: propouštějí světlo dokonale křišťál průsvitné minerály: propouštějí světlo hůře muskovit neprůhledné minerály: nepropouštějí světlo měď 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BARVA barevné bezbarvé zbarvený vždy stejná barva síra čiré minerály křišťál zbarvený příměs cizích chemických látek ametyst 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VRYP barva stopy vznikající otíráním minerálu o porcelánovou destičku bezbarvé minerály vryp bílý sádrovec barevné minerály vryp odpovídá jejich barvě rumělka 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LESK vzniká odrazem světla od minerálu silně lesknoucí minerály kovový, diamantový, perleťový lesk pyrit méně lesknoucí minerály skelný, mastný, hedvábný lesk křemen nelesknoucí minerály matný lesk limonit 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Štěpnost a lom štěpnost lom pravidelná, rovná plocha dokonalá X nedokonalá halit, kalcit lom nepravidelná, nerovná plocha lasturnatý křemen 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Soudržnost schopnost odolávat tlaku nebo nárazu kujné křehké lze je roztepat na tenký plíšek zlato křehké po úderu se rozletí na drobné úlomky pyrit 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tvrdost závisí na vzdálenosti částic v krystalové mřížce desetičlenná Mohsova stupnice tvrdosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1 Mastek lze do nich rýpat nehtem 2 Sůl kamenná 3 Kalcit lze do nich rýpat kapesním nožem 4 Fluorit 5 Apatit 6 Živec ryjí do skla 7 Křemen 8 Topaz 9 Korund 10 Diamant Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hustota závisí na atomové hmotnosti prvků v krystalové mřížce největší hustotu mají minerály ryzích kovů zlato, platina 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Použitá literatura: obr. č. 1 – 8 - vlastní archiv autora obr. č. 9 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zlato_2.jpg Volně šiřitelné Použitá literatura: ŠVECOVÁ, MILADA. MATĚJKA, DOBROSLAV. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání Plzeň: Nakladatelství FRAUS, 2007. ISBN 9788072385874 str. 16 – 19 ZAPLETAL, JAN. JANOŠKA, MARTIN. BIČÍKOVÁ, LUDMILA. TOMANČÁKOVÁ, MARIE. Přírodopis 9. Olomouc: nakladatelství PRODOS, 2005. ISBN 8072300695 str. 11 - 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.