Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Třída RÁKOSNÍČCI ZŠ a MŠ Újezd, p.o.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
a jeho využití u klientů po CMP
PILOTNÍ PROGRAM EKOŠKOLKY MATEŘSKÁ ŠKOLA E. BENEŠE MARTINA MOKROŠOVÁ.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Mateřská škola u Bílého králíka, s.r.o., Žizníkov, Česká Lípa Tradice a slavnosti ve škole i v přírodě PODZIM MgA. Ivana Honsnejmanová.
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
Vývoj člověka Ontogeneze.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA VEŘOVICE
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Výtvarné setkání v MŠ II.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Zdravá škola.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Jak se učím Pavel Šuranský.
Komunitní a otevřená škola
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Prezentaci vytvořila: Jiřina Hamplová, ředitelka.
Představujeme školní družinu ZŠ Hovorčovice
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Kameny Příroda kolem nás.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vývoj člověka Ontogeneze.
Název projektu: Ve škole po škole
Socializace Kejřová.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Školská sociální práce
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Vypracoval: Marcel Palát, Huni – PVA3
PaedDr. Dagmar Kuzníková
Transkript prezentace:

Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o Mateřská škola u Bílého králíka, s.r.o., Žizníkov, Česká Lípa Přínosy školky blízké přírodě MgA. Ivana Honsnejmanová

Zahrady a hřiště v přírodním stylu Mají vliv jak na fyzickou, tak i na psychickou oblast vývoje dětí. Děti se pohybují v prostředí, které je nenásilnou formou motivuje k různým hrám a činnostem. Přírodní prvky vybízejí k prozkoumávání, pozorování, využívání. Dítě jen využije potenciál, který se nabízí.

Volná a tvořivá hra v přírodě Volnou a tvořivou hrou se dítě učí, aniž by si to uvědomovalo, a o to lépe si nabyté vědomosti a dovednosti může uchovat v paměti. Děti ke svému vývoji potřebují volnost, pohyb, velké množství vjemů ve skutečném světě.

Život ve skutečném světě Děti mohou lépe poznávat své možnosti, hranice svých schopností. Naučí se vnímat riziko a nebezpečí .

Celostní učení Vzájemné působení tělesné a duševní aktivity. Činnostně orientované metody. Jako roviny vnímání lze označit smyslové, pocitové a rozumové uvědomění si vnitřních a vnějších podnětů.

Rozvoj fyzických schopností K rozvoji fyzických schopností, stability a hrubé motoriky napomáhají terénní nerovnosti, přírodní překážky, stromy, kmeny, kameny, vodní překážky atd. Děti posilují svalstvo celého těla, rozvíjí se dýchací a oběhový systém. Otužují se.

Smyslové vnímání Podpora smyslového vnímání přímou zkušeností.

Rozvoj kreativity a fantazie Využití rozmanitých přírodních prvků nám umožní rozvíjet kreativitu a fantazii.

Poznávání přírody Podpora poznávání rozmanitosti přírody a sounáležitosti mezi dětmi navzájem a se živou a neživou přírodou.

Rytmus v nás a okolo nás Společné prožívání rytmu změn ročních období a přírodních jevů.

Vytváření vztahu k přírodě Seznamování se a vytváření vztahů s okolím a blízkým přírodním prostředím.

Pozorování přírody Poznávání rostlin a živočichů v jejich původním životním prostředí a vytváření pozitivního vztahu k nim. Seznamování s různými přírodními ekosystémy. Živly – základní přírodní síly.

Prožívání Prožívat ticho a naučit se být citlivější k mluvenému slovu. Učit se naslouchat. Zkoušet být chvíli sám. Soukromí.

Zdravá výživa Pěstovat si vlastní potraviny. Poznávat „hodnotu“ jídla. Význam vody pro živé organismy. Příprava jednoduchých pokrmů. Hospodaření s potravinami. Rozlišovat zdravé a nezdravé potraviny.

Třídění odpadu Kompostování. Třídění odpadu. „Chytré nakupování“

Příprava na školu Přirozená příprava na školní docházku. Vedení k samostatnosti, hygienickým návykům. Práce s chybou, experimentování atd. Dodržování pravidel. Rozvoj fyzických schopností. Vyhodnocování vlastní práce.

Estetické působení přírody. Prožívání vzájemného působení jednotlivých prvků v přírodě. „Dramatičnost“ přírody. Artefiletika. Land Art.

Sociální aspekt školní zahrady Zahrada jako místo setkávání dětí, rodičů, učitelů a přátel školy. Předávání zkušeností rodin. Zahrada jako komunitní centrum. Společné prožitky, společná práce, společné úkoly atd.

Tradice a zvyky Udržování místních tradic a zvyků. Slavnosti jako možnost pochopení přírodního cyklu. Rytmus roku, měsíců, týdnů, dní. Tradice středoevropské kultury.

Práce s veřejností Vzdělávací akce. Spolupráce s dalšími školami. Spolupráce s místními institucemi. Zapojení místních firem. Oslovení sponzorů. Komunikace s médii.

Propojení Propojení školního vzdělávacího programu s prostředím mateřské školy a s osobnostmi pedagogických a dalších pracovníků ve škole. Společná práce na vstřícném a podnětném klimatu školy. Radost z práce a přesvědčení o správném směřování naší práce.

Použitá literatura VOŠAHLÍKOVÁ, T. Ekoškolky a lesní mateřské školky. Praha, MŽP 2012 GRUNDLER,E.C., SCHAFER , N. Dětská hřiště a zahrady v přírodním stylu. Praha, MŽP 2010 VOŠAHLÍKOVÁ, T. ed., Školka blízká přírodě. Praha, Asociace lesních mateřských škol, 2012 JANČAŘÍKOVÁ, K. Environmentální činnosti v předškolním věku, Praha, RAABE 2010

Děkuji za pozornost