37. Elekromagnetické vlny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické kmity a vlnění
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
3 Elektromagnetické pole
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
Elektormagnetické vlnění
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické vlny
Ohyb světla, Polarizace světla
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Tato prezentace byla vytvořena
Přehled elektromagnetického záření
Mechanické kmitání a vlnění
Optika.
Světlo.
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Elektronické dálkoměry
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Elektromagnetické vlnění
OHYB VLNĚNÍ.
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vypracoval: Karel Koudela
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
Elektromagnetické jevy a záření
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Elektromagnetické vlnění
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mikrovlny - chování mikrovlnného elektromagnetického záření
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
dvouvodičovém vedení © 2012 VY_32_INOVACE_6C-13
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Spřažená kyvadla.
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Mechanické kmitání, vlnění
Elektromagnetické vlnění
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Část II – Skládání kmitů, vlny
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

37. Elekromagnetické vlny Petr Hladík, 4. C

Přehled elmg. vln podle vlnové délky a způsobu vzniku Radiové vlny – jsou většinou vyzařovány anténami připojenými k obvodu střídavého proudu. Jejich vlnové délky jsou v rozmezí milimetrů až po tisíce kilometrů. Využívají se pro komunikaci, radiové a televizní vysílání, přenos dat. Mikrovlny – vlny o vlnové délce větší než 1 mm a menší než 1 m, což odpovídá frekvenci 300 MHz – 300 GHz. Využívají se k ohřevu potravin, obrábění materiálů, tavení skla. Infračervené záření – má vlnovou délku mezi 760 nm a 1 mm. Využití pro komunikaci na malou vzdálenost.

Viditelné světlo – tato část elektromagnetického spektra se také označuje jako světelné spektrum. Má vlnovou délku v rozmezí 380 - 740 nm. Ultrafialové záření – jeho přirozeným zdrojem je Slunce. Má vlnové délky 400 - 10 nm. Fotony tohoto záření mají vysokou energii a mohou proto ničit chemické vazby. Rentgenové záření – má vlnové délky 10 - 0,1 nm. Využívá se v lékařství a astronomii (černé díry a neutronové hvězdy emitují rentgenové záření, což umožňuje jejich studium). Gama záření – často vzniká spolu s alfa či beta zářením při radioaktivním rozpadu jader. Má vlnové délky kratší než 124 pm, což odpovídá frekvencím nad 2,42 EHz (1018)‏

Rovnice postupné rovinné elmag. vlny Při velké frekvenci zdroje napětí bude napětí mezi vodiči záviset nejen na čase, ale i na vzdálenosti od zdroje. Jestliže pro okamžité napětí zdroje platí vztah u = Umsinωt, pak v bodě M ve vzdálenosti x od zdroje bude určité okamžité napětí později o dobu τ = x/c. Pro napětí mezi vodiči v bodě M tedy platí Dvouvodičovým vedením se šíří postupné elektromagnetické vlnění popsané rovnicí

Stojaté elmag. vlnění Stojaté vlnění vznikne na dvouvodičovém vedení v případě, že k vedení není připojen žádný spotřebič (vedení naprázdno). Protože má konec vedení značný odpor (R → ∞), dosahuje napětí na konci vedení svého maxima, naopak proud zde má stále nulovou hodnotu (vedení je zde rozpojeno). V celém vedení tedy vzniká fázový rozdíl mezi napětím a proudem π/2. Tomu odpovídá i průběh stojatého elektromagnetického vlnění ve vedení. Na konci vedení vzniká kmitna napětí, ale uzel proudu.

Elektromagnetický dipól Pomocí něj se vyvolává nucené elektromagnetické vlnění – dochází k přeměně elektrické energie na energii elektromagnetických vln Konstrukce elektromagnetického dipólu spočívá v rozevření konce dvouvodičového vedení o délce λ/4 do směru kolmého k vedení Jednoduchý dipól se označuje jako půlvlný dipól – délka je rovna polovině vlnové délky elektromagnetického vlnění Elektromagnetický dipól se používá jako anténa u vysílačů a přijímačů ve sdělovací technice. Elektromagnetické Dipól pole dipólu

Vlastnosti elmag. vlnění Na rozhraní dvou prostředí nastává odraz, na překážkách dochází k ohybu vlnění. Dále se setkáváme s interferencí a polarizací. Zákon odrazu – úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu. Vlnění dopadá na rozhraní pod úhlem α, dospěje do bodu A a postupně až do bodu C. Tyto body se stávají zdroji elementárního vlnění, které se šíří zpět do prostředí, dochází k odrazu vlnění

Difrakce (ohyb) vlnění – označuje jevy, které vznikají při průchodu vlnění otvorem nebo kolem překážky způsobující narušení vlnění. Obecně platí, že ohyb je při určitém rozměru překážky tím výraznější, čím větší je vlnová délka vlnění. Ohyb je vždy spojen s interferencí. Ohyb je charakteristickou vlastností vlnění a je vysvětlován pomocí Huygensova principu. Ohyb rovinné vlny za velmi malou (bodovou) štěrbinou. Štěrbinu lze považovat za bodový zdroj vlnění. Vlnění se bude šířit jako kulové vlnění do všech směrů se stejnou intenzitou. Ohyb rovinné vlny za štěrbinou – rozměry jsou srovnatelné s vlnovou délkou vlnění. Dochází k interferenci jednotlivých elementárních vlnění. Vlnění se šíří nejen přímočaře, ale také do stran. Intenzita vlnění je závislá na směru, pod kterým se vlnění za štěrbinou šíří.

Interference - jedná se o charakteristickou vlastnost vln. V dané oblasti, kde se různá vlnění setkávají, dochází k jejich skládání. Výsledkem skládání vln je složené vlnění. Výsledný kmitavý pohyb v daném místě je dán principem superpozice kmitání jednotlivých vlnění. V důsledku interference vlnění tedy dochází v některých místech ke zvýšení (zesílení) amplitudy a v některých místech k jejímu snížení (zeslabení). Příklad interference rovinných vln

Polarizace - jev, který souvisí s příčným vlněním Polarizace - jev, který souvisí s příčným vlněním. Polarizace světla umožnila označit světlo (a následně veškeré elektromagnetické vlnění) jako příčné vlnění. U podélných vln se polarizace nevyskytuje. Ze zdroje vlnění může vycházet příčné vlnění, které má stejné vlastnosti ve všech směrech kolmých ke směru šíření vlny. Pokud se bude směr kmitů měnit velmi rychle a zcela nepravidelně, bude se také příčná vlna chovat vzhledem ke směru šíření symetricky. Taková vlna se označuje jako nepolarizovaná. Vybereme-li pouze kmity určitého směru, bude mít vlnění v různých směrech kolmých ke směru šíření různé vlastnosti. Taková vlna se označuje jako polarizovaná. Proces vytvoření polarizovaného vlnění z nepolarizovaného se označuje jako polarizace vlnění a provádí se pomocí polarizátoru.

Rychlost elmag. vlnění Vlnový charakter elektromagnetického vlnění charakterizuje rychlost šíření, tedy fázová rychlost, která je ve vakuu rovna rychlosti světla ve vakuu. Elektromagnetické vlnění se šíří rychlostí Kde c je rychlost světla ve vakuu εr – relativní permitivita prostředí μr – relativní permeabilita prostředí

Šíření elmag. vlnění Elektromagnetické vlnění je přenos energie v nestacionárním elektromagnetickém poli a šíří se nezávazně na hmotném prostředí. Při šíření vln prostorem závisí na jejich vlnové délce. U dlouhých a středních vln dochází k ohybu, takže se šíří i za velké překážky Krátké vlny se šíří spíše přímočaře – při rozhlasovém vysílání se využívá odrazu od ionosféry.