KOF/FI – Gravitační síla Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Vzájemné působení těles - síla
Keplerovy zákony.
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Vzájemné silové působení těles
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Fyzika.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
Šikmý vrh trajektorie:.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
COULOMBŮV ZÁKON.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Gravitační síla.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
Mechanika Gravitační pole.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
4.Dynamika.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitace.
ELEKTRICKÉ POLE.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_102.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Gravitační síla, gravitační pole
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitace.
VY_32_INOVACE_
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

KOF/FI – Gravitační síla Země Lukáš Šebesta P05405

Stručně o historii Prvními vědci zabývajícími se problémem gravitační síly se stali v 16. stol. Galileo a Newton. Galileo (1564-1642) italský matematik, astronom a fyzik byl jedním z prvních, který souhlasil s Koperníkovou myšlenkou, že Země obíhá po oběžné dráze kolem Slunce a hledal mechanismus a sílu, která by mu umožnila pohyb mezi planetami. Následovali astronomové Tycho de Brahe a Kepler, kteří blíže studovali pohyb mezi planetami a definovali zákony pohybu, Keplerův zákon o eliptické dráze planet kolem Slunce. Nejvýznamněji se zapsal do studia gravitace sir Isaac Newton (1645-1727), anglický matematik a fyzik, který položil základy moderní fyzice.

Pojmy Gravitační pole = je prostor, ve kterém působí gravitační síly. Každá dvě tělesa jsou k sobě přitahovány silou, kterou nazýváme gravitační síla. Intenzita gravitačního pole =  okolí každého tělesa existuje gravitační pole, které působí na jiná tělesa. Pro porovnání silového působení v různých místech gravitačního pole je zavedena intenzita grav. pole. Gravitační konstanta = je konstanta úměrnosti mezi gravitační silou a hmotností budícího tělesa. Je to jedna ze tří základních fyzikálních konstant.

Newtonův gravitační zákon Každá dvě tělesa se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami Fg, –Fg opačného směru. Velikost gravitační síly Fg pro dvě tělesa je přímo úměrná součinu jejich hmotností m1, m2 a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti r. Platí tedy  je gravitační konstanta.  = 6,67  10–11 N  m2  kg–2

Newtonův gravitační zákon (Zjednodušený pro planety) Je-li gravitační pole dostatečně homogenní, lze gravitační sílu vypočítat jako Fg=m*g kde g je gravitační zrychlení. Podmínka homogenity gravitačního pole je dostatečně přesně splněna například na povrchu Země či jiných planet (jimž přísluší jiné hodnoty gravitačních zrychlení).

Java applety http://jersey.uoregon.edu/vlab/Cannon/index.html http://www.aldebaran.cz/applets/fy_grav/start.html

Videa http://www.youtube.com/watch?v=iml4D3fwEh8 http://www.youtube.com/watch?v=29uNiSSdon8 http://www.youtube.com/watch?v=DT02ovr9T-E

Odkazy http://cs.wikipedia.org/ http://www.aldebaran.cz/bulletin/2004_s2.html http://mfweb.wz.cz/fyzika/38.htm http://planety.astro.cz/zeme/58/