FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEJSKÁ ŠKOLA.
Advertisements

Cesta k moudrosti.
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
eklekticismus, novoplatonismus
Filosofie Antická.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Starověké Athény Dějepis
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Starověké lékařství.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Kamila Litterbachová Nathan Kračunov.  OBECNÉ INFORMACE O SÓKRATOVI  PŘEDSÓKRATICI  ŽIVOT FILOSOFA  PÁR INFORMACÍ O JEHO ŽENĚ  SOUD A SMRT SÓKRATA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Platón & „objektivní idealismus“
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Filozofie osvícenství v Německu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Elejská škola.
PLATÓN př. n. l..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU

Zénon Narodil se na počátku 5. století. Je autorem spisu O přírodě. Jeho úvahy byly oznáčovány jako aporie (aporiá=neschůdnost a bezradnost). Aporie měly vyvracet existenci pohybu. Proslulé tvrzení bylo, že rychlý Achilleus nemůže dohonit pomalou želvu, protože musí dojít nejprve na místo, odkud se již želva pohnula ->pomalejší je vždy o něco vpředu. Další důkazem byl letící šíp, který v každém okamžiku stojí na určitém místě, takže se vlastně nepohybuje. Zenonovy aporie -> podnětné pro rozvoj matematiky (jednotky času a prostoru)

Empedoklés (*490 př. n. l. v Akragantu na Sicilii) byl řecký filosof předsokratického období. Definoval jakožto základní látky všeho bytí dodnes známé čtyři elementy: oheň, vodu, vzduch a zemi. Empedoklés byl dualista - hnací síla všeho dění jsou u něho dvě prasíly: láska (fília) - síla sjednocující, a nenávist (neikos)- síla oddělující. Pod vlivem těchto sil svět pulsuje mezi stavem naprosté jednoty a stavem naprostého rozdělení. Náš svět je možný mezi temito dvěma extrémními stavy.

Platón Platón (427 př. n. l. – 347 př. n. l.), vlastním jménem Aristoklés, byl řecký aristokrat, matematik a jeden z nejvýznamnějších západních filosofů. Britský filosof A. N. Whitehead napsal, že celá západní filosofie je jen komentář k Platónovi. Platón založil athénskou Akademii, jež pak byla vzorem evropským univerzitám a vědeckým institucím. Téměř celé jeho dílo jsou dialogy jeho učitele Sókrata, který touto cestou přesvědčoval athénské vzdělance, jak nejisté je jejich domnělé vědění.

Leukippos (*5.stol. př.n.l.V Mílétu) Je považován za zakladatele atomistické filozofie. Z jeho učení je nejvýznamnější tzv. atomická teorie. Malé částečky ze kterých se skládá hmota nazval atomy. Zachovala se jen jediná Leukippova myšlenka, vyjádřená jeho vlastními slovy: Nic se neděje náhodně, ale vše podle řádu a nutnosti.

Sókratés (4. června 469 v Athénách – 399 př. n. l. v Athénách) Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav evropské filozofie, neboť položil základy západního myšlení. Aktivně se zúčastnil bojů v první fázi peloponnéské války. Podřídil se autoritě „třiceti tyranů“(moc skupiny třiceti konzervativních politiků)při stíhání stoupenců demokracie.

Díogenés (asi 413 př. n. l. Sinópé (dnešní Turecko) – 322 př. n. l. Korint) Byl to starořecký filosof a radikální zastánce kynismu(fylozofický názor o etické nezávislosti jedince) Snažil se vzdát se všech potřeb, které nejsou nezbytně nutné k životu (chodil prý bos a přebýval v sudu).

Aristotelés Narodil se 384 př. n. l. v osadě Stageira na poloostrově Chalkidiké v dnešní řecké Makedonii a zemřel v roce 322 př. n. l. v Chalkidě. Byl filosof vrcholného období řecké filosofie, nejvýznamnější žák Platonův a vychovatel Alexandra Makedonského. Jeho rozsáhlé encyklopedické dílo položilo základy mnoha věd. Byl zakladatelem logiky->jeden z významných nástrojů poznání. Byl tvůrcem zoologie->třídil druhy.