Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Povrch ČR
Advertisements

Chráněná území v Olomouckém kraji
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
TVARY ZEMSKÉHO POVRCHU
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Vodstvo ČR Zeměpis, 9. ročník VY_32_INOVACE_459, 23. sada, Z3 ANOTACE
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Autor: Mgr. Helena Nováková
JIŽNÍ a VÝCHODNí AFRIKA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_1 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.17 Téma: Zeměpis světadílů -
Jihomoravský kraj krajské město Brno.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Kanada.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Příroda a podnebí Kanady
NIAGARSKÉ VODOPÁDY Gabriela Štěrbová VII
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Významná chráněná území v ČR
Roman černý 7.Třída Vlastní text Délka pobřeží včetně ostrovů je km. Představují obrovskou zásobárnu sladké vody. Objem vody je 22.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
Identifikátor materiálu: EU
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Severní Morava a Slezsko
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Královéhradecký kraj VY_03_INOVACE_32_12.
Krkonoše Robin Plch IX.A
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Amerika vodstvo autor: Mgr. Jana Mikešová
Vypracovala: Nikola Dudíková
U S A stát NEW YORK CANADA provincie ONTARIO NIAGARSKÉ VODOPÁDY JSOU SOUČÁSTÍ VODNÍ CESTY Z AMERICKOKANADSKÝCH VELKÝCH JEZER DO OCEÁNU. NIAGARSKÉ VODOPÁDY.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ZE7_VODSTVO AMERIKY TÉMA: Vodstvo Ameriky Vodstvo Ameriky.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Národní park CANAIMA.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z _34
Zeměpis Amerika.
Markéta Dorovínová , 8.třída
AMERIKA - VODSTVO.
Transkript prezentace:

Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Třída: 1L Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar 2013/2014

Co to vlastně je??? je příkrý až svislý stupeň v říčním korytě,  přes který přepadá vodní tok

Dělení vodopádů: Dělí se na: Kaskády:  voda překonávající překážky v podobě skalnatých prahů Katerakty: úseku řeky s velmi vysokým spádem. Peřeje: proudící voda překonává přírodní kamenné překážky, zejména balvany a prahy.

Největší Vodopád na světě : Salto Angél: Název dostal podle amerického pilota, hledače zlata a diamantů Jimmiho Angela, který ho objevil v roce 1935. Je vysoký 979 metrů a voda v něm absolvuje nepřerušený volný pád dlouhý 807 metrů.Nalézt ho lze ve Venezuele, padajícího z hory Auyantepui (Ďáblova hora), na řece Churún.

Nejznámějí vodopády na světě: Vodopády jsou staré přibližně 12 000 let. Byly vytvořeny v době tání ledovců, které tvořily ledovcová jezera. Niagarské vodopády se nacházejí v Severní Americe na hranicích mezi USA a Kanadou. Slovo Niagara pochází z řeči původního obyvatelstva ze slova Onguiaahra, což znamená Hromový hluk. Jedná se o dva vodopády na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera a vtéká do jezera Ontario. Rozdíl ve výšce hladin obou jezer je 100 metrů, vzdálena jsou od sebe 40 kilometrů. Niagarské vodopády tedy zdaleka nejsou nejmohutnější ani nejvyšší, drží však rekord v návštěvnosti. Ročně je navštíví přibližně 12 miliónů turistů.

Nejznámější vodopád u nás: Rešovské vodopády:  jsou vodopády v údolí na horním toku říčky Huntavy, asi 1,5 km od vsi Rešov, největší v Nízkém Jeseníku. Říčka zde prochází hlubokým, úzkým kaňonem přes několik vodopádů a kaskád.

Největší vodopád u nás: Pančavský vodopád: je vodopád v obci Špindlerův Mlýn v Královéhradeckém kraji. Jedná se o nejvyšší vodopád v Česku. Měří 148 metrů a název vznikl z německého slova pantschen-cákat,šplíchat.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodop%C3%A1d http://cs.wikipedia.org/wiki/Kask%C3%A1da http://cs.wikipedia.org/wiki/Salto_%C3%81ngel http://cs.wikipedia.org/wiki/Pe%C5%99ej http://cs.wikipedia.org/wiki/Katarakt_(typ_vodop%C3%A1du) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Angel_falls.jpg http://www.jimmieangel.org/images/JIMMIE%20ANGEL.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Pan%C4%8Davsk%C3%BD_vodop%C3%A1d http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pancavsky_waterfall_2010.jpg http://www.quido.cz/priroda/obrazky/niagara_1_v.jpg http://www.quido.cz/priroda/niagara.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Re%C5%A1ovsk%C3%A9_vodop%C3%A1dy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Re%C5%A1ovsk%C3%A9_vodop%C3%A1dy.jpg http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/rmtony/resovske_vodopady-103.jpg