Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Friedrich Fröbel ( ).
Struktura poradenského procesu
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Výstupy z Úvodního semináře
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
11. Humanisticky orientované vzdělávání
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Základní charakteristika
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Struktura poradenského procesu
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Jak vést třídnické hodiny Mgr. Lukáš Kohoutek
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice Epistemologická východiska předškolního vzdělávání (vyučování) Přednáška 1 / září 2O11 H. Filová, Kat. primární pedagogiky PdF MU

O čem je třeba uvažovat: Jak si vlastně stojí dítě v naší (západní) kultuře Jakými změnami v poslední době prošlo „pojetí dítěte“ Jaké to mělo dopady na školní vzdělávání dětí Jaký je dnes oficiální obraz dítěte Co z toho pro nás vyplývá jako pro budoucí učitele (MŠ, 1. st. ZŠ)

Pozice dítěte ve společnosti: všeobecné znepokojení (Helus 2OO4, s Pozice dítěte ve společnosti: všeobecné znepokojení (Helus 2OO4, s. 63) – důvody: Přílišná medializovanost života dítěte (počítače, Tv, informace, nekontrolované zkušenosti, quasi-realita,…) – narušení pozornosti, citlivosti na zážitky, redukce řeči, agresivita a ztráta sebekontroly v chování, karikovaná představa dětství (dětství má mít svou vážnost, hloubku a důstojnost) Konzumní dětství – spotřebitelský životní styl, reklama Jedináčkovství „Opečovávání „ X zanedbávání Scholarizace dětství – škola = určující součást života dítěte (úspěšnost X neúspšnost, premiantství X traumatizace a stres) Emociální přetíženost – nezpracované emoc. zážitky – zátěž, traumata, deprivace. Zdroje: kolize mezi rodiči; nedostatek citového „tepla“; problémy se školou; některé vých. styly (už tě nemám rád); zklamání v životních cílech, touhách. Agresivita (brutalita) x viktimizace (dítě v pozici oběti) (násilí, manipulace, ubližování z nudy nebo zvědavosti; bezohlednost, brutalita šikana X deprivace, mentalita „oběti“)

Osobnostní pojetí dítěte – - 3 charakteristiky (Helus 2004, s. 91): Objevování dítěte: každé dítě je cenná osobnost v každé fázi svého vývoje Osobnostní pojetí dítěte – - 3 charakteristiky (Helus 2004, s. 91): 1.Odkázanost – uspokojování potřeb dítěte (Maslow) – dospívání = vymaňování se z odkázanosti 2. Směřování – k dospělosti – k sebepojetí a autentičnosti – k nezávislosti 3. Potenciality růstu a rozvoje (vnitřní možnosti)

Humanistická psychologie a pohled na dítě v situaci výchovy a vzdělání Výchova jako pomoc jedinci při jeho rozvoji a růstu Výchova a vzdělávání jako realizace vnitřních potencí Akceptování dětských potřeb (Maslow) – pyramida Nároky na učitele: Pedagogické kompetence: vše ku prospěchu dítěte (překonat rutinní prakticismus) a význam pedagogické reflexe a sebereflexe Pedagogické ctnosti (4) – Křivohlavý : pedagogická láska ped. moudrost ped.. odvaha ped. důvěryhodnost

Vychovávat = věřit v možnost zlepšení (Feuerstein in Laniado, 2004, s 5 postojů dobrého vychovatele: Lidské bytosti se mohou měnit Měnit se může i osoba, kterou vychovávám Mohu změnit osobu, kterou vychovávám Já sám/sama se mohu (a musím) měnit Společnost může (a musí) být měněna jednotlivci, z nichž se skládá

Literatura: HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha : Portál, 2004. LANIADO, N. Jak odmalička rozvíjet inteligenci dětí. Praha : Portál, 2004.