Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimédia Video a zvuk.
Advertisements

Záznamová média.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU
Opakování učiva pro 7. ročník
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – nastavení počítače Bohumil Bareš.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Atmosféra – rychlost záběru VY_32_INOVACE_Mul4r0112Mgr. Jiří Mlnařík.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Opakování učiva pro 8. ročník
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Adam Klíma, ME4A, Multimediální technika Šablona by Marek Malík 11. Multimediální technika.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Optická média.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Informatika vnější paměti – Optické disky
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Multimédia Žlutířová Eva.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Inf Princip streamování videa a hudby
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
Standardy CD.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Inf Formáty grafických souborů
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Jak učit práci s videem.

Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory. 5. Úkoly a aktivity. 6. Ukázka možných programů.

o Počítačové soubory s videozáznamem jsou podobně jako zvuky několika druhů. o Jedná se o ztrátově komprimované soubory s vysokou kompresí. o Díky objemu informací, který pohyblivé obrázky obsahují, se jedná většinou o stovky megabajtů dat. Nejčastěji se používají tyto typy souborů:  formát AVI – většinou krátké videosekvence, formát nemá dobrou kompresi, používá se jen pro krátké ukázky, návody apod.  formát MPEG – filmy na discích DVD, umožňuje vynikající kvalitu obrazu i zvuku při velmi dobré kompresi, používá se k ukládání až tříhodinových filmů na DVD disky, které mají kapacitu 4,7 – 7 GB.  formát DivX – filmy na discích CD, za cenu ztráty kvality je možné v tomto formátu uložit na jeden CD disk s kapacitou 700 MB jeden a půlhodinový film.

Kodek – je soubor instrukcí pro software, který kóduje zvuk nebo obraz do souboru vhodného pro přehrávání na počítači. Při kódování se data zpravidla komprimují do přijatelné velikosti. Kvalita záznamu je dána počtem bodů, který video obsahuje, dále počtem snímků za sekundu, které vykreslují, a způsobem komprimace obrazu, která je určena použitým kodekem.

Přehrávání videosouborů: Pokud je v počítači instalován kodek, kterým bylo video zkomprimováno, začne ihned po poklepání většina programů videosoubor přehrávat. Při přehrávání je možné měnit velikost okna s programem, případně si nechat zobrazit obraz přes celou obrazovku. U DVD disku je možné vybrat jazyk, kterým bude film namluven (čeština však často chybí), a jazyk, ve kterém budou zobrazeny titulky. U většiny operačních systémů je alespoň jeden „kvalitní“ přehrávač, k dispozici jsou zdarma šířené programy a při koupi DVD mechaniky je k ní téměř vždy přibalen disk s DVD přehrávačem.

Úkol 2: 1. Zjistěte kolik má nekomprimovaný televizní obraz bodů v tzv. pravých barvách a kolikrát za sekundu se obnovuje… 2. Zjistěte jaká by byla velikost jedné sekundy zcela perfektního a nekomprimovaného záznamu… 3. Jak dlouhý záznam by se vešel na CD a DVD disk? Úkol 3: 1. Otevřete zadaný soubor s videem a vyzkoušejte ovládání programu, který máte k dispozici. 2. Přejděte na jiné místo ve filmu. 3. Nechte si obraz zobrazit přes celou obrazovku. 4. Zkuste úpravu jasu, kontrastu a barev. Úkol 1: Zkuste najít na internetu balík volně šiřitelných kodeků, popř. vypište co všechno balík obsahuje. (např. Codec Pack All in 1)

Vyzkoušejte úkol 3 např. na programech Windows Media Player a Power DVD.

Literatura: Informatika a výpočetní technika pro střední školy, Pavel Roubal, CP Books, Brno 2005 Windows 98 pro střední školy, Pavel Roubal, Computer Press, Brno 1999