Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Vyjednávání Jaroslav Bartoň.
Mediace Radka Janebová.
Metoda Collaborative Law /práva spolupráce - mimosoudní řešení sporů
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
ing. Šárka Jarolímková, J. Čarka 1863/VII, České Budějovice
Konflikty a způsoby jejich řešení
Metoda Collaborative Law /práva spolupráce - mimosoudní řešení sporů
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Asociace mediátorů České republiky,o.s. Liga otevřených mužů
Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Způsob řešení mezilidských konfliktů
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
(komentovaný přehled)
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU POVINNOSTI DODAVATELŮ VŮČI OPRÁVNĚNÝM ZÁKAZNÍKŮM – POHLED MPO Tomáš KlímaPraha
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Psaní právních dokumentů
Vyjednávaní a Mediace.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Práva a povinnosti mezi manželi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA ČR
Veřejnoprávní smlouvy
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Konflikt Sociální psychologie.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Specifické metody SP LS 16
JUDr. Milan Tomeš - Profil
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Transkript prezentace:

Mediace Specifické metody SP LS 14

Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč se lidé nemohou dohodnout ?) Přítomnost mediátora Dobrovolnost Cílem je vyvážená, reálná, konkrétní, časově vymezená, dosažitelná, měřitelná dohoda Zákon č. 202/2012 Sb., o mediaci Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč se lidé nemohou dohodnout ?) Přítomnost mediátora Dobrovolnost Cílem je vyvážená, reálná, konkrétní, časově vymezená, dosažitelná, měřitelná dohoda Zákon č. 202/2012 Sb., o mediaci

Mediátor Vede mediační proces Usnadňuje rozhovor a řešení problému, vzájemnou komunikaci, vzájemné pochopení a respekt Respektuje zásady nestrannosti, důvěrnosti, mlčenlivosti, kvality Oprávnění vykonávat činnost (zákon o mediaci, „zapsaný mediátor“) Vede mediační proces Usnadňuje rozhovor a řešení problému, vzájemnou komunikaci, vzájemné pochopení a respekt Respektuje zásady nestrannosti, důvěrnosti, mlčenlivosti, kvality Oprávnění vykonávat činnost (zákon o mediaci, „zapsaný mediátor“)

Účastníci mediace Dobrovolnost ( sociálně právní ochrana dětí) Zodpovědnost za konflikt Schopnost komunikovat Schopnost hledat řešení a dohodu vyhovující oběma stranám Není vítěz ani poražený Schopnost porozumět procesu a dohodě Schopnost respektovat dohodu Dobrovolnost ( sociálně právní ochrana dětí) Zodpovědnost za konflikt Schopnost komunikovat Schopnost hledat řešení a dohodu vyhovující oběma stranám Není vítěz ani poražený Schopnost porozumět procesu a dohodě Schopnost respektovat dohodu

Proces mediace 1)Přípravná fáze ( dostatek informací pro rozhodnutí obou stran zda mediaci ano) 2)Souhlas s mediací (smlouva o mediaci, termín, místo, trvání, honorář, …) 3)Zahájení (uvítání, seznámení s postupem, pravidly, vyjádření stran k věci) 4)Pomoc pochopit jak situaci vnímá druhá strana 1)Přípravná fáze ( dostatek informací pro rozhodnutí obou stran zda mediaci ano) 2)Souhlas s mediací (smlouva o mediaci, termín, místo, trvání, honorář, …) 3)Zahájení (uvítání, seznámení s postupem, pravidly, vyjádření stran k věci) 4)Pomoc pochopit jak situaci vnímá druhá strana

5) Řešení přijatelné pro obě strany (návrhy předkládají účastníci) 6)Dohoda (písemná, stvrzení podpisem účastníků, možnost schválit soudem) Mediátor je zodpovědný za průběh mediace, řídí proces Zúčastněné strany jsou zodpovědné za obsah návrhů a dohody 5) Řešení přijatelné pro obě strany (návrhy předkládají účastníci) 6)Dohoda (písemná, stvrzení podpisem účastníků, možnost schválit soudem) Mediátor je zodpovědný za průběh mediace, řídí proces Zúčastněné strany jsou zodpovědné za obsah návrhů a dohody

Mediace v trestním řízení Zajišťuje PMS ČR (zákon č. 257/2000 Sb.) mimosoudní narovnání, zprostředkování řešení trestního konfliktu mezi poškozeným a pachatelem Integrace pachatele Participace poškozeného Ochrana společnosti Zajišťuje PMS ČR (zákon č. 257/2000 Sb.) mimosoudní narovnání, zprostředkování řešení trestního konfliktu mezi poškozeným a pachatelem Integrace pachatele Participace poškozeného Ochrana společnosti