Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Demografie je věda, která se zabývá:
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
BIODIVERZITA.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Koncepce environmentální bezpečnosti
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Tomáš Hák COŽP UK 19. Listopadu 2012, MZV Práce na indikátorech doplňujících HDP.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Ekologie.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě Vhledy z procesu rozvoje indikátorů CBD, SEBI 2010 a SDI David Vačkář Centrum pro otázky životního prostředí UK

Obsah prezentace Potřeba indikátorů biologické rozmanitosti Úmluva o biologické rozmanitosti a indikátory Indikátory biodiverzity v Evropě Česká republika a indikátory

Proč potřebujeme indikátory biodiverzity? Stav přírody je ve svojí komplexitě nepostižitelný jednoduchými mírami Indikátory ukazují na probíhající změny na základě vzorku dat Vodítko pro monitoring a informování veřejnosti Základ ekologického účetnictví přírodního kapitálu a biodiverzity

Úmluva o biologické rozmanitosti Indikátory biodiverzity pro monitoring v jednotlivých tématických oblastech úmluvy Strategický cíl zpomalit pokles biodiverzity na všech úrovních V roce 2004 přijato 8 hlavních indikátorů plus sada k dalšímu rozvinutí

SEBI 2010 Streamlining European 2010 Biodiversity Indicators Výběr a usměrnění indikátorů biodiverzity pro hodnocení úspěšnosti v zastavení poklesu biodiverzity Proces koordinovaný Evropskou agenturou životního prostředí v Kodani (EEA) Koordinační skupina plus expertní skupiny, celkem více než 120 odborníků

Kritéria pro výběr indikátorů Politická závažnost Souvislost s biodiverzitou Postup k cíli 2010 Existuje propracovaná metodologie Přijatelnost a vhodnost Rutinně sbíraná data Vazba v příčinném řetězci Prostorové pokrytí Časový vývoj Srovnání mezi státy Citlivost ke změně

Stav a vývoj součástí biologické romanitosti 1. Změny početnosti a rozšíření vybraných druhů Běžné druhy ptáků Motýli 2. Změna stavu ohrožených nebo chráněných druhů Index červených seznamů Evropsky významné druhy

Stav a vývoj součástí biologické romanitosti 3. Změny rozlohy vybraných biomů, ekosystémů a biotopů Změny pokryvnosti tříd krajinného pokryvu Pokryvnost evropsky významných biotopů 4. Trendy genetické diverzity socioekonomicky významných druhů Rozmanitost plemen hospodářských zvířat

Stav a vývoj součástí biologické romanitosti 5. Pokryvnost chráněných území Chráněná území vyhlášená podle národní legislativy Evropsky významné oblasti a ptačí oblasti

Ohrožení biodiverzity 6. Depozice dusíku Překročení kritických zátěží 7. Vývoj invazí nepůvodních druhů Zavlečené invazní druhy v Evropě 8. Dopady změny klimatu na biodiverzitu Výskyt druhů citlivých na změny teploty

Integrita ekosystémů a ekosystémové služby 9. Mořský trofický index Mořský trofický index evropských moří 10. Konektivita/fragmentace ekosystémů Fragmentace přírodních a přírodě blízkých oblastí Fragmentace říčních systémů 11. Jakost vody Živiny v brakické, pobřežní a mořské vodě Jakost sladké vody

Udržitelné využívání 12. Rozloha udržitelně obhospodařovaných lesních, zemědělských a vodních ekosystémů Lesnictví: Přírůsty a těžba, odumřelá dřevní hmota Zemědělství: Bilance dusíku, oblasti s ekologicky příznivým hospodařením Rybářství: Stav komerčních rybářství, znečištění vody z akvakultur 13. Ekologická stopa Ekologická stopa evropských zemí

ABS - přístup ke genetickým zdrojům a rozdělování přínosů 14. Podíl patentových přihlášek založených na genetických zdrojích

Převod zdrojů 15. Financování biodiverzity Financování ochrany a péče o biodiverzitu

Veřejné mínění 16. Povědomí veřejnosti o biodiverzitě a zapojení do její ochrany

SDI – Indikátory udržitelného rozvoje EUROSTAT – hodnocení strategie udržitelného rozvoje Evropský index biodiverzity (EBI) navržen jako hlavní indikátor udržitelnosti pro oblast přírodních zdrojů zatím nemá konkrétní podobu, suplován zástupnými ukazateli pravděpodobně složený index zahrnující více aspektů biodiverzity

Situace v ČR – hotové indikátory Index běžných druhů volně žijících ptáků Změny druhové bohatosti a rozšíření motýlů Změny krajinného pokryvu Index zavlečených druhů rostlin a živočichů Stav genetické diverzity plemen a odrůd Pokryvnost chráněných území Ekologická stopa

Indikátory k dalšímu rozvinutí Ukazatel založený na červených seznamech Jakost vody Depozice dusíku Ukazatele udržitelnosti lesnické, zemědělské a rybářské produkce Fragmentace území Změny fenologie Patenty, financování

Problémy Chybí centrální koordinační těleso (např. mezioborová pracovní skupina nebo instituce) s jasným zadáním a časovým plánem Deficit financování (nelze financovat z VaV) Deficit celostátních a dlouhodobých monitorovacích programů zaměřených na různé aspekty biodiverzity