Mikrobiologické požadavky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Ústav biochemie, chemie a biofyziky
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Ochrana proti MO – principy.
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Systém kritických bodů – HACCP
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Alimentární intoxikace
Staphylococcus aureus
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Bezpečnost. Analýza rizika.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ozařování potravin jako metoda „zdravého“ uchovávání potravin
Celní správa České republiky
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Závadné látky – prioritní
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Jištění kvality technologických procesů
Potraviny pro zvláštní výživu
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Probiotika a prebiotika
Saprofytická mikroflóra
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Legislativní rámec prodeje syrového kravského mléka a výrobků z tohoto mléka Doc. MVDr. Milan Malena Ph.D.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
Potravinářské zbožíznalství
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Základní mikrobiologický rozbor vody
Téma přednášky: Mikrobiologie syrového mléka a mléčných výrobků
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Zelenina, … Dodatky, ….
Speciální izolace BJ13.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Epidemiologicky rizikové potraviny
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Využívání výpěstků ze školních zahrad
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
Epidemiologicky rizikové potraviny
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Co je to zdravá výživa ?
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Transkript prezentace:

Mikrobiologické požadavky Kamila Míková

Mikrobiologické požadavky Do r. 2006 národní legislativy (Vyhláška č. 294/1997 Sb. ve znění novely č. 132/2004 Sb.) dnes ČSN 56 9609 Dnes Nařízení komise o mikrobiologických kriteriích pro potraviny č. 1441/2007/ES (novelizuje nařízení č. 2073/2005/ES)

Definice Mikroorganismy – bakterie, viry, kvasinky, plísně, řasy, cizopasní prvoci, cizopasní helminti a jejich toxiny a metabolity Mikrobiologické kriterium – kriterium vymezující přijatelnost produktu nebo procesu na základě nepřítomnosti nebo akceptovatelné přítomnosti (počtu) mikroorganismů nebo jejich metabolitů / toxinů ve stanovené jednotce

Základní principy Hodnocení : ◘ nejvyšší mezní hodnoty počtu MO (NMH) - nelze překročit (zdrav. závadné) ◘ přípustné (tolerované) hodnoty MO – ještě přijatelná míra rizika- viz ČSN 56 9609 (příloha vyhl. č. 132/2004 Sb.) pro jednotlivé komodity a MO ◘ obchodní sterilita – nepřítomnost MO (termostatové zkoušky)

Příklady hodnocení - NMH Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy CPM 106 / g E. coli 102 / g Kvasinky 5.104 / g Termizované mléčné výrobky Enterobacteriaceae 10 / g Bacillus cereus 103 / g Koagul.poz.stafylokoky 50 / g

Příklady hodnocení - NMH Trvanlivé masné výrobky Enterobacteriaceae 102 / g Koagul. poz. stafylokoky 103 / g Cl. perfringens 102 / g Salmonella spp. neg./25 g Trvanlivé pečivo s náplní Koliformní b. 50 / g Plísně 5.102 / g

Základní principy – pokr. Posuzování rizika podle : ♠ druhu mikroorganismů : bakteriální původci onemocnění (patogenní MO) původci kažení (+ indikátorové MO) - bakteriální toxiny (mykotoxiny – vyhláška č. 53/2002 Sb.)

Základní principy – pokr. ♠ kategorie potravin (způsob konzumace a určení) : ◊ potraviny neurčené k přímé spotřebě ◊ potraviny určené k přímé spotřebě ◊ kojenecká a dětská výživa, zvláštní výživa (léčebné účely) ◊ obchodně sterilní ◊ mikrobiologicky nerizikové

Kategorie potravin –příkl.

Příklady hodnocení - NMH A. Bakteriální původci onemocnění _______________________________ MO kategorie potravin NMH ________________________________ Bacillus ne k přímé sp. 105/g cereus k přímé sp. 104/g dětská výž. 103/g __________________________________

Příklady hodnocení - NMH MO kategorie potravin NMH __________________________________________ Salmonella všechny 0/25 g ____________________________________ Listeria k přímé sp. 0/25 g monocyt. masné výr.(aw<0,92) < 102/g E. coli k přímé sp. 104/g dětská výž. 10/g

Příklady hodnocení - NMH B. Původci kažení __________________________________ MO kategorie potravin NMH _________________________________ CPM dětská výž. 105/g k přímé sp. 106/g ne k přímé sp. 108/g

Příklady hodnocení - NMH MO kategorie potravin NMH ____________________________________ Kvasinky dětská výž. 105/g k přímé spotř. 107/g ________________________________

Odběr vzorků ♦ záměrný výběr ♦ náhodný odběr z každé šarže ♦ záměrný výběr Rozbory podle ČSN ISO (uvedených v příloze vyhlášky nebo v ČSN 56 9609 nebo v nařízení )

Plán vzorkování n c m M 5 2 100 3 000 n – rozsah výběru 5 2 100 3 000 n – rozsah výběru c – rozhodovací číslo m – přípustné množství M – nejvyšší přípustné množství (přípustné pro c) Výběrová kontrola – 1 výběr

Závěrečné hodnocení Nevyhovující (zdravotně závadné) → překročeno M nebo c, překročeny NMH, přítomnost toxinů a jiných patogenů, nežádoucí změny, pozitivní termostatová zkouška (bombáže) Nevhodné (omezená trvanlivost, zhoršená jakost, neodpovídají pův. použití) → překročeno m (do M pro c)

Nařízení 1441/2007/ES o mikrobiologických kriteriích pro potraviny Platí pro EU – potravinové právo EU (ochrana zdraví) Harmonizace požadavků Potraviny nesmějí obsahovat MO nebo jejich toxiny v množstvích představujících nepřijatelné riziko pro zdraví !!! Zodpovídá PPP (výrobce, dovozce, prodejce)

Základní pojmy Mikrobiologická kriteria : jen pro některé nebezpečné MO a rizikové výrobky ≈ bezpečnosti potravin (pro výrobky-šarže) ≈ hygieny výrobní procesu (technologický postup, manipulace, distribuce) ▓ limity (ne)přijatelnosti (nařízení, výrobce) ▒ validace (HACCP,SHP)

Povinnosti PPP Kontrola – všechny fáze výroby : zvířata → krmiva → suroviny → produkt hygiena teploty kontrola (výrobní proces, HACCP) odběr vzorků → vyšetření → nápravná opatření (analýza trendů) výrobce rozhoduje o četnosti a rozsahu kontrol a o ošetření výrobku !!!

Povinnosti PPP (Nařízení č. 2073/2005/ES) specifikovat parametry výrobku → možnosti výskytu MO vyhledat data týkající se růstu a přežívání MO ve výrobku (prediktivní matematické modely) testování růstu MO za předvídatelných podmínek (skladovací pokusy) vliv skladovacích podmínek (teplota …)

Povinnosti PPP (Nařízení č. 2073/2005/ES) zkoušky pomocí umělé kontaminace (potravina podporuje / nepodporuje růst) stanovení mikrobiálních kriterií hodnocení růstu přirozeně přítomných MO během trvanlivosti potraviny ≈ % podíl vzorků překračujících limit (limit je dán legislativou nebo stanoven výrobcem)

Přílohy kategorie potravin kriteria - mikroorganismy, toxiny plán odběru vzorků limity (m, M) referenční metoda stanovení fáze, na níž se kriterium vztahuje opatření pro nevyhovující výsledky (pro kriteria výrobního procesu)

Příklady Kriteria hygieny procesu – maso Prasata CPM : m=4,0 log, M=5,0 log cfu/cm2 Enterobacteriaceae : m=2,0log, M=3,0log cfu/cm2 Salmonella : negat., pozit. v 5 z 50 vz. Drůbež Salmonella : negat., pozit. v 7 z 50 vz.

Příklady Kriteria hygieny procesu – masné výrobky Mleté maso CPM : m=5.105 , M=5.106 cfu/g E. coli : m=50, M=5.102 cfu/g Masové polotovary E. coli : m=5.102 , M=5.103 cfu/g n=5, c=2

Příklady Kriteria bezpečnosti potravin – maso a masné výrobky Salmonella spp. : negat. /25 g – mleté maso syrové, masné výrobky syrové (konzum.) negat. /10 g – mleté maso, separované maso, drůbeží výrobky (k tepelné úpravě)

Opatření při nesplnění kriterií výrobního procesu ■ zjištění příčiny ■ zlepšení výběru surovin ■ kontrola účinnosti tepelného opracování ■ zabránění rekontaminaci ■ úprava HACCP ■ stažení potraviny z oběhu ■ použití k jiným účelům, přepracování ■ likvidace

Pokyny pro úřední kontrolu Každý stát má roční plány kontrol podle situace na svém trhu Specifikace – odběr vzorků a metody zkoušení (normalizované) PPP – i alternativní metody (validované) Interpretace výsledků – zohlednění nejistoty měření (PPP nemusí) Nejsou-li legislativní kriteria, aplikuje se obecný požadavek na bezpečnost

Pokyny pro úřední kontrolu Audity (HACCP) Posuzování adekvátnosti kontrol prováděných PPP