1 Tutor v distančním vzdělávání. 2 OBSAH 1.ORGANIZACE DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ – OBVYKLÝ MODEL, ZÁKLADNÍ ROLE 2.TUTOR JAKO NOVÁ PROFESE 3.PRÁVA A POVINNOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
3MA382 Manažerská informatika projektové řízení
E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Nové formy vzdělávání ve veřejné správě Závěrečná obhajoba mé práce Laňková Gabriela LAN0020.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Informace pro studenty kombinovaneho studia AJ PEF, FLD, FŽP
ÚVODNÍ WORKSHOP Ostrava.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
Tutorujeme pomocí Moodle
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Ostrava,
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Metodická podpora úprav RVP ZV
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
E-learning ve výuce na SŠ
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
Projekt EQUIP Školení tutorů
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
ELearning Snímek 1 eLearning Tomáš Kubálek
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Co je komunikace? Proč je komunikace(nejen) pro policejní službu tak zásadní? Jaké nároky jsou s komunikací spojeny? Mohou občané kontrolovat veřejný výkon.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Distanční kurz Základy fyziky v kombinované formě studia J. Kopečný, M. Kopečná, H. Tomečková, J. Trojková VŠB -Technická univerzita Ostrava,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
1.1. Podpora prodeje TUTORIAL Ing. Vilém Kunz,Ph.D.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Distanční vzdělávání na VŠFS
2OP484 Manažerská informatika 4ÚvodSnímek 1 2OP484 Manažerská informatika 4 Úvod doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Informační systémy na FHS UK
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
ÚVODNÍ WORKSHOP Brno.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Název operačního programu:
Transkript prezentace:

1 Tutor v distančním vzdělávání

2 OBSAH 1.ORGANIZACE DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ – OBVYKLÝ MODEL, ZÁKLADNÍ ROLE 2.TUTOR JAKO NOVÁ PROFESE 3.PRÁVA A POVINNOSTI TUTORA 4.PRÁVA A POVINNOSTI STUDUJÍCÍCH 5.KOMUNIKACE V ONLINE STUDIU 6.PROBLÉMY DISTANČNÍHO/ E-LEARNINGOVÉHO STUDIA 7.MOTIVACE STUDUJÍCÍCH 8.TUTORIÁL 9.UŽITEČNÉ TUTORSKÉ NÁSTROJE

3 ORGANIZACE DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ – OBVYKLÝ MODEL, ZÁKLADNÍ ROLE -obvykle samostatná instituce - Centrum distančního vzdělávání -autor a garant obsahu -tutor -supertutor -manažer kurzu -administrátor -technici -studující …  Tutor by neměl zůstat na vzdělávání v distanční formě sám!

4 TUTOR JAKO NOVÁ PROFESE -není přednášejícím, nevede klasická cvičení a semináře -hlavní funkce: Pravidelně sleduje činnost studujících daného kurzu  MONITORING Ověřuje znalosti a dovednosti účastníků, hodnotí samostatné práce studujících  EXAMINACE A KLASIFIKACE Poskytuje konstruktivní zpětnou vazbu Vede prezenční setkání – tutoriály

5 Zprostředkovává informace mezi studujícícmi, techniky, organizátory a administrátory a vzájemně mezi studujícími, upozorňuje na aktuální informace  PŘEDÁVÁNÍ INFORMACÍ Udržuje osobní přístup  ADRESNÁ KOMUNIKACE Podporuje účastníky při studiu.  MOTIVOVÁNÍ Vytváří a moderuje diskuse  MODEROVÁNÍ Dodržuje harmonogram kurzu a kontroluje plnění termínů.  KONTROLA Využivá efektivně distanční studijní opory a aktivně do ní vstupuje, poskytuje zpětnou vazbu autorovi opory.  EVALUACE DSO

6 Pomáhá při řešení studijních obtíží (které nejsou natolik obtížné, že by vyžadovali odborného poradenského pracovníka nebo psychologa)  PEDAGOGICKO- PSYCHOLOGICKÁ PODPORA  Na jednoho člověka až příliš!  Využívejte maximálně ICT nástrojů k optimalizaci své práce.

7 PRÁVA A POVINNOSTI TUTORA -charakterizovány v dokumentu Práva a povinnosti tutorů a studujících -studující jsou s nimi seznámeni (součást Průvodce distančním studiem) – znají své povinnosti, mohou vyžadovat naplnění svých práv -přesně vymezena doba, do kdy odpovídat na maily, do kdy opravovat samostatné práce…  dbejte na dodržování povinností svých i studujících  neupírejte studujícím jejich práva (na zpětnou vazbu apod.)  výjimky udělujte s rozvahou

8 PRÁVA A POVINNOSTI STUDUJÍCÍCH -povinnost pravidelně studovat dle DSO a doporučeného postupu autora a tutora -povinnost sledovat Aktuální informace (Úvodní blok) -povinnost odevzdávat POTy do určitého data  TUTOR má studujícím především pomáhat. Studující má na pomoc právo. Práva jsou však vyvážena povinnostmi…  Na dokončení kurzu bez plnění povinností neexistuje žádný nárok.

9 KOMUNIKACE V ONLINE STUDIU elektronická pošta online konzultace diskusní fórum aktuální informace hodnocení úkolů tutorem FAQ (pro metodika a autora DSO) hodnocení prezenční setkání

10 To vše jsou formy komunikace. V distančním vzdělávání platí zejména: Adresnost – studující chce vědět, co přesně umí/neumí (trpí nedostatkem zpětné vazby od svého vyučujícího). Maximy kooperace - stručnost, jasnost, výstižnost a pozitivní přístup - y stručné, ale přesně odpovídající na otázky -nepřesné či nejasné informace způsobují nejen komunikační šum, ale také napětí a nervozitu Pravidelnost – kontrolujte svůj každý den v určitou dobu a při té příležitosti poštu vyřiďte (nemějte neustále otevřený ; služba 24/7?)

11 Častá motivace – neaktivní studující ve studiu podporujte (nezapomínejte na hromadné y na začátku a konci studia)  Komunikujte průběžně, zprávy vyřizujte svižně, buďte adresní a pozitivní (=vyjadřujte pochopení). Pamatujte ale na své duševní zdraví a pohodu!

12 PROBLÉMY DISTANČNÍHO/ E-LEARNINGOVÉHO STUDIA -Nezkušenost studujících se studiem v distanční formě.  OBAVY -Izolovanost studujících v rámci studia předmětu.  FRUSTRACE -Nedostatečná informační a komunikační gramotnost.  TÁPÁNÍ.  Tutor by se měl umět vžít do situace distančně studujících a jejich pocitů.

13 Stagnující motivace účastníků. Nefunkčnost a nepřístupnost virtuálního studijního prostředí ze strany účastníka. Nedostatečná zpětná vazba a komunikace mezi účastníky a tutory. Neschopnost či neochota plánovat a organizovat vlastní studium. + OBTÍŽNÝ VYUČUJÍCÍ a OBTÍŽNÝ STUDUJÍCÍ

14 MOTIVACE STUDUJÍCÍCH (!) -Tyto problémy nutno předjímat a studující při studiu průběžně podporovat. ÚVODNÍ SOUSTŘEDĚNÍ – představte se, působte pozitivním nápomocným dojmem, vysvětlete funkce a postup studia v DSO TUTORIÁLY – nepřednášejte, vysvětlujte, rozvíjejte dovednosti, odpovídejte na dotazy studujících ONLINE KONZULTACE – vypisujte je pravidelně, vyzývejte k účasti OSTATNÍ KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE – využijte předmětového fóra pro komunikaci se studujícími, všechny na takové fórum upozorněte.

15 Užívejte 1.osoby jednotného čísla. Oslovujte adresně. Studijní texty a komunikaci můžete odlehčovat (ilustrační příklady, zábavné nadpisy…, srozumitelnost). Poděkujte a povzbuzujte i v hodnocení úkolů.  To vše nevylučuje NEGATIVNÍ MOTIVACI A HODNOCENÍ. Studující zná dobře své povinnosti a jejich neznalost jej neomlouvá!

16 Jeho [učitelova] přísnost ať není nevlídná, jeho veselost ať není rozpustilá - první by mohla vést k nenávisti, druhá k opovržení… Ať se hněvá co nejméně, avšak ať nepřehlíží, co je třeba opravit… Quintilianus  VYVÁŽENOST

17 Co jste si to zase vymysleli? Kde mám asi tak vzít čas na studium, když denně pracuji deset hodin a doma mě čeká rodina? Proč nestačí odchodit pár přednášek a o zkouškovém se naučit zbytek? Budu si stěžovat! (student KS, manažer, 45 let, ženatý s několika závazky…)

18 TUTORIÁL -zejména na procvičení dovedností, vysvětlení problémů a nejasností -seznámení studujících s tutorem a s ostatními kolegy -s garantem předmětu stanovte povinnou/nepovinnou/procentní účast na tutoriálech -TUTOR na TUTORIÁLU působí především jako MODERÁTOR diskuse zadává otázky, problémové úlohy využívá principů kooperativního vyučování hodnotí dosavadní průběh studia může vybírat i POTy, které nelze odevzdávat přes síť

19  Obsah tutoriálů dobře promyslete, včetně přípravy jednotlivých aktivit a časového plánu.  Snažte se nepřednášet, ale provádět, radit, konzultovat, zkrátka POMÁHAT.

20 UŽITEČNÉ TUTORSKÉ NÁSTROJE ODEVZDÁVÁRNY -během pilotáže stačí 4 složky pojmenované po jednotlivých POTech -složku si nechte exportovat (Operace – Exportovat do zipu) a uložte ve svém počítači -po opravení prací je importujte zpět do odevzdáváren (Operace – Rozbalit zip) -budete mít k dispozici jak složku s odevzdanými pracemi, tak složku s opravenými pracemi (pro jistotu) -na složku s opravenými pracemi odkažte (v Úlohách k vypracování pomocí funkce +, v Aktuálních informacích)

21 -situace složitější při větším množství tutorů (struktura stromu složek) -přesně stanovte rozsah úkolů (např. počtem slov), rozsáhlejší úkoly nechte přepracovat (na podmínku správného rozsahu několikrát v opoře upozorněte)

22 UKAZATELE A STATISTIKY (nástroj nastavení atributů) -slouží ke kontrole a hodnocení aktivity studujících -umožňuje u jednotlivých dokumentů (učební materiály) sledovat, kdy a kolikrát studující s dokumentem pracovali -u testů je možné sledovat výsledky v jednotlivých pokusech (Popis odpovědníku  Odpovědi)  pracujte s těmito nástroji a aktivitu zahrnujte i do svého závěrečného hodnocení, udělujte pochvaly!

23 PRÁVA a TERMÍNY (nástroj nastavení práv) -omezují přístup k opoře nepovolaným -umožňují otevírat a zavírat složky a dokumenty (učební materiály, odpovědníky a odevzdávárny) -umožní dávkovat studium během celého semestru (zamezí předbíhání ve studiu zejména impulsivním studentům a experimentátorům)  lze tak donutit studenty k průběžné a odpovědné práci  nezapomeňte nastavit práva a atributy před začátkem semestru!

24 POZNÁMKOVÉ BLOKY -umožňují efektivně pracovat s hodnocením studujících -zaznamenávají kvantitativní i kvalitativní hodnocení -u odpovědníků se automaticky výsledky zanáší do příslušného bloku -v diskusních fórech lze automaticky generovat poznámkový blok k fóru -kvantitativní hodnocení lze automaticky sčítat (funkce tzv. autosumarizace), převádět na hodnocení (A, B, C, D, E, F) a zanést toto hodnocení do aplikace Hodnocení -i kvalitativní hodnocení kvantifikujte (např. 1 – splněno; 0 - nesplněno) – při součtu snadno zjistíte, kdo má na zápočet/zkoušku nárok…

25 - studenti mají svá hodnocení k dispozici po celou dobu studia, mohou se vracet ke svým úkolům a pracovat s hodnocením před přípravou na souborné zkoušky apod.  pro jednotlivé studijní aktivity (POTy, závěrečný test…) založte poznámkové bloky  svou práci maximálně operacionalizujte!  vytvořte si jasná hodnotící kritéria (marking scheme), který bude moci spravovat IS v Poznámkových blocích (budou součástí manuálu pro tutory)

26 KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE -jednu polovinu svých konzultačních hodin realizujte ONLINE -využijte: Skype (chat, videokonference, telefonický hovor), lze užít i diskusní fórum v ISu -podporujte a moderujte různá diskusní fóra, zakládejte je pro problematické oblasti, příspěvek může být formou POTu -podporujte i předmětové či skupinové diskusní fórum (ale příliš nezasahujte) -při vypisování konzultací využijte aplikaci Zkoušení nebo Rozpisy studentů  nekonejte online konzultaci bez možnosti přihlášení studujících (čekání na nikoho / přihlášení všech)

27 Nezapomeňte… na ostatní tutory – Manuál pro tutory na studenty – Úvodní a závěrečný mail, Průvodce distančním studiem na svou oporu – inovace, další multimediální opory … a na sebe.

28 Děkuji Vám za pozornost.