MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

Bc. David Škaroupka Počítače a mikroprocesorová technika
III/2 XVII A
zařízení pro ukládání dat
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Optická paměťová média
Zařízení pro trvalé uchování dat
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Záznamová média.
Mechaniky Václav Sedláček 3.B 3iv1.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
David Šimek, Katka Vystrčilová
Zařízení pro trvalé uchování dat
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Digital Versatile Disk
Hardware Přenosná média 1
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Paměťová média.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Analogově digitální převodník
Optická média.
MÉDIA.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Média Flash Memory (1) Paměťová média tvořená čipy Flash
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Magnetický záznam dat (1)
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.4 DVD digital versatile disc Fyzická struktura  DVD funguje jako CD  vyšší kapacity je dosaženo zmenšením pitu zhuštěním spirály dvě vrstvy.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Optická média a mechaniky
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Magnetický záznam dat (1)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Nové trendy v technickém vybavení počítačů
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Optické disky Čtení z optického disku je prováděno lasero-vým paprskem, který dopadá na médium a odráží se od něj. Následně jsou snímány jeho vlastnosti.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí tzv. ele- mentární magnety) Každá tato změna (elementární magnet) se projeví při čtení jako impuls K reprezentaci dat se používá přítomnost, resp. nepřítomnost (mezera) takového impulsu

MiSe 03 Pevné disky Mezer nesmí být nikdy příliš dlouhá posloupnost, protože by došlo ke ztrátě synchronizace řadiče disku a nebylo by možné zjistit jejich přesný počet  je nezbytné zvolit vhodné kódování (FM, MFM, RLL, ARLL, ERLL) Možnosti zvyšování kapacity disku: –zvětšení rozměrů disku: nevhodné řešení –volba kódování: menší počet impulsů (a větší počet mezer) dovoluje uložit více informací –ZBR: technika dovolující uložit na různé stopy

MiSe 03 Pevné disky –zvýšení hustoty: vyžaduje zmenšení rozměrů elemen- tárního magnetu a tím vede k nutnosti snížení intenzity magnetického pole vytvářeného zapisovací hlavou různý počet sektorů (na krajní stopy vyšší počet)

MiSe 03 Pevné disky (v opačném případě by při záznamu docházelo k des- trukci okolních informací). Z toho vyplývá nutnost zvýšení citlivosti čtecí hlavy. Proto se v současné době používají tzv. magnetorezistivní hlavy (MR).

MiSe 03 Optické disky Čtení z optického disku je prováděno lasero- vým paprskem, který dopadá na médium a odráží se od něj. Následně jsou snímány jeho vlastnosti (např. intenzita, stáčení roviny polarizováného světla) Laser Foto senzor Ostření Kondenzor Polopropustné zrcadlo Optický disk

MiSe 03 CD-ROM Je vyráběno lisováním z předem vyrobené matrice Data jsou uložena ve spirále (od středu k okraji média) jako posloupnost tzv. pitů a landů: pit land pit Ochranná vrstva Odrazivá vrstva (Al, Ag) Polykarbonát Etiketa Laser

MiSe 03 CD-ROM Laserový paprsek je ostřen na land  od landu se odráží s vyšší intenzitou než od pitu Jednotlivé pity a landy jsou interpretovány takto: –1 - změna z pitu na land nebo z landu na pit –0 - setrvalý stav (pit nebo land) Celková kapacita CD-ROM disku je 650 MB

MiSe 03 CD-R Dovoluje provést záznam pomocí CD-R me- chaniky, který je možné přečíst v mechanice pro disky CD-ROM:

MiSe 03 CD-R Záznamová vrstva je tvořena organickým barvivem: –cyanine: zelená –phtalocyanine: zlatá –azo: modrá Záznam je prováděn laserovým paprskem vyš- ší intenzity. Tento paprsek spálí organické bar- vivo, které pak již nepropouští světlo a nemů- že tedy dojít k jeho odrazu od odrazivé vrstvy.

MiSe 03 CD-RW CD-RW disky dovolují na rozdíl od CD-R disků, aby pořízený záznam (v CD-RW me- chanice) byl přemazán a proveden znovu:

MiSe 03 CD-RW Záznam se provádí na principu změny fáze záznamové vrstvy: –krystalická: odráží více světla –amorfní: odráží méně světla CD-RW mechanika pracuje se 3 intenzitami laseru: P PWPW PEPE PRPR AKAKA

MiSe 03 DVD Záznam na DVD disku je proveden na obdob- ném principu jako u CD-ROM disku s tím rozdílem, že informace: –jsou zaznamenány s vyšší hustotou –mohou být zaznamenány na obou stranách a ve dvou vrstvách

MiSe 03 DVD DVD disky se vyrábí ve 4 formátech: –SS/SL (Single Sided, Single Layer): 4,7 GB –SS/DL (Single Sided, Double Layer): 8,5 GB –DS/SL (Double Sided, Single Layer): 9,4 GB –DS/DL (Double Sided, Double Layer): 17,0 GB

MiSe 03 Rozdíly mezi DVD a CD-ROM CD-ROMDVD Průměr disku [mm]120 1,20 0,60 1,60 0,74 0,83 0, / 650 0,65 4,70 Tloušťka disku [mm] Tloušťka substrátu [mm] Rozteč stop [  m] Minimální velikost pitu [  m] Vlnová délka laseru [nm] Kapacita jedné vrstvy [GB]