Seminář ŘLP ČR pro GA - 2015 METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Meteorologie: kousek astronomie
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Turbulence.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Meteorologie: Bouřky a doprovodné jevy
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Nebezpečné jevy v letectví
Kurz meteorologie pro účely horoškoly.
Meteorologie: nebezpečné jevy 3
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Mechanické vlastnosti plynů
Tlak vzduchu, tlakové útvary
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
POČASÍ.
INVERZE . Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá,
Mechanické vlastnosti plynů
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Činnost Větru.
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Abiotické faktory prostředí
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
Atmosféra – vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Počasí L. Hronová, 8. K 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
UKÁZKY APLIKACÍ VW RPP Č.BUDĚJOVICE.
JET STREAM Tryskové proudění Tereza Kohoutková GÚ PřF MU 2008.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Meteorologie Řízení letového provozu České republiky
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Tlak vzduchu a chyby v nastavení výškoměru
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Transkript prezentace:

Seminář ŘLP ČR pro GA - 2015 METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách. JENEČ 17.1.2015 RNDr. Jacek KERUM

Opakování: Tlak vzduchu Staniční tlak QFE QFF QNH Oblastní QNH QNE přepočtený na vztažný bod letiště nebo prahy drah, pokud se tyto od výšky vztažného bodu liší o více než 2 m přepočtený na hladinu moře podle barometrické formule přepočtený na střední hladinu moří podle standardní atmosféry nejnižší předpokládané QNH v oblasti standardní tlak, který se nastavuje na výškoměru při přechodu přes převodní výšku (1013,25 hPa)

Dohlednost: Zákal (dohlednost pod 10 km cca do 3 km v důsledku přítomnosti pevných částic Kouřmo (dohlednost pod 10 km do 1000 m v důsledku zvýšené koncentrace vodních par Mlha (radiační, advekční a frontální, dohlednost pod 1000 m zhoršena důsledkem kondenzace vodních par při zemském povrchu Srážky (zvláště mrholení, hustý déšť a sníh) Poloha slunce (rozptyl slunečních paprsků na zákalových částicích nebo od horní hranice oblačnosti, mlhy, inverze)

Vírové proudění Rotorové proudění

Horská vlna (Lee Wave, Low Mountain Wave)

Vítr: Směr, rychlost a rovněž střih větru: - silný přízemní vítr související s místní orografií, - horská vlna (včetně rotorů v nízkých hladinách v oblasti letiště) - teplotní inverze v nízkých hladinách Mechanická turbulence: - vírové, rotorové a vlnové proudění - údolní a svahové větry - boční vítr související s osou VPD - přelety překážek nízko nad terénem

Vrstva od povrchu do 1000 až 1500 m se nazývá mezní vrstva atmosféry. Na severní polokouli se vítr s výškou stáčí vpravo. Příčinou je síla tření, která s výškou slábne. Síla tření je při zemi (zhruba do 10 m) největší, ve vrstvě 50-100 m rychle slábne, ve vrstvě 100 až cca 600 m (tzv. Eckmanova vrstva) pomalu zcela zaniká. Vrstva od povrchu do 1000 až 1500 m se nazývá mezní vrstva atmosféry.

Jinovatka

Zrnitá námraza

Ledovka

Ledovka (náledí) na stojánce

Tvary námrazy

A co takhle bouřky a přeháňky? Všichni víme, co vše bouřky doprovází. Nejen hromy a blesky, ale i silná turbulence, microburst, gust front, húlava, silné srážky … o kterých víme, že nejenže radikálně snižují dohlednost, ale také zhoršují letové vlastnosti letadel. A moderní kluzáky po omoknutí nosných ploch výrazně ztrácejí klouzavost ….. kde je potom vypočtený dokluz a jak se pod tlakem okolností a ve složitých podmínkách rychle a správně rozhodnout?

Novinky v grafických předpovědích Dvě adresy: http://earth.nullschool.net/ https://www.windyty.com

Natural Earth

Meteoblue Poštovní adresa meteoblue AG  PO Box 390  CH-4005 Basel  Švýcarsko Naše adresa: meteoblue AG  Clarastrasse 2 (6. patro)  CH-4058 Basel  Švýcarsko

Po zvětšení („přiblížení“) do podrobnosti mapy kliknutím do místa zájmu získáme informace o navolených hodnotách. Ale je tu i nabídka „Detailní předpověď“. Po odkliknutí získáme předpověď pro dané místo ……. => (další snímek)

Předpověď hodnot pro vybrané místo na 4 dny a další nabídky Předpověď hodnot pro vybrané místo na 4 dny a další nabídky. Zavření nabídky je kliknutím na značku.

Co dodat na závěr? Nechci mentorovat, jsme všichni dospělí a svéprávní a máme své kvalifikace, tak si za svá rozhodnutí neseme důsledky sami. Létáme proto, že nás to baví a přináší nám jak potěšení, tak i obživu. Pak ale v tom případě - proč si vyrábíme problémy přeceněním vlastních schopností, podceněním počasí, ba dokonce riskováním ve vypůjčeném nebo svěřeném stroji? To, že mi to 100x vyšlo ještě neznamená, že se to povede i po 101.

Mnoho osobních a profesních úspěchů a hlavně - šťastné návraty !