ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hynek Moliš Králík domácí
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Elektromagnetické kmity a vlnění
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Elektromagnetické záření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické záření 1. část
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické vlny a záření
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Světelné jevy a jejich využití
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
Elektromagnetické vlny a záření
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo a světelné zdroje
37. Elekromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
 Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr.
Elektromagnetické záření
Tato prezentace byla vytvořena
Světlo.
Ultrafialové záření.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Elektromagnetické jevy a záření
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření 2. část
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Rozhlas AM - používané kmitočty
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Téma: LOM SVĚTLA Obrázky Studijní text Zajímavosti z netu
Elektromagnetické vlny a záření
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Transkript prezentace:

ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ 18.1.2013 Téma: ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z netu Tajenka Závěr

VI. ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ 6.1 ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ

Study text…

Nejdůležitějším druhem záření pro člověka je světlo. James Clark Maxwell – 19. století – dokázal, že světlo jsou vlastně elektromagnetické vlny. Další byly objeveny H. Hertzem a staly se základem pro rozvoj radiotechniky, televize a dalších.

Vlnu obyčejně zobrazujeme sinusoidou. Vlnová délka – vzdálenost mezi sousedními vrcholy vlny. Označujeme písmenem lambda – λ. Rychlost světla – značíme c (ve vakuu c = 300000 km/s).

Anténa – vodič, kterým necháme procházet střídavé proudy o vysokém kmitočtu – vysílá el. magnetické vlny. Kmitočet – počet period za sekundu. Souvisí s vlnovou délkou – čím kratší – tím je vyšší její kmitočet. Výpočet:

Velká vlnová délka – vlny se šíří i za překážky. Vlnová délka malá – bude vytvářet stín. Vlnové délky velmi malé se šíří jako paprsek a nazýváme ho záření.

Mikrovlny – vlny kratší než rádiové Mikrovlny – vlny kratší než rádiové. Vlny decimetrové, centimetrové, milimetrové. Spektrum viditelného světla:

Červené světlo má ze světelného záření nejdelší vlnové délky, fialové nejkratší. El. magnetické vlny o vlnových délkách delších, než má červené světlo představují neviditelné infračervené záření, které má tepelné účinky.

Při ještě delších vlnových délkách dostaneme mikrovlny, krátké střední a dlouhé rádiové vlny. El. magnetické vlny o vlnových délkách kratších, než má fialové světlo, představují neviditelné ultrafialové záření, následně záření rentgenové a gama.

Ultrafialové, rentgenové a gama záření má významné využití v lékařství, ale může také způsobit rakovinu.

Zajímavosti z netu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C 3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD www.zsamssevetin.estranky.cz/file/61/elmag.ppt www.zskomenda.cz/starnet/media/fyzika/9x01,0 2.ppt http://radek.jandora.sweb.cz/f25.htm http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/11_elmag/ 11_elmag.htm http://space.fjfi.cvut.cz/web/koranda/tutorials/2. pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C 3%A9_spektrum

Tajenka…

1) legendární kontinent, na kterém měla sídlit vysoce vyvinutá civilizace, kterou zničila mohutná přírodní katastrofa přibližně v roce 9600 př. n. l. 2) Vyjádřete jiným slovem: dětsky prostý, bezprostřední, prostomyslný, hloupý. 3) Mořský živočich vyhynulý na konci prvohor. Měl článkované tělo, které bylo pokryto mineralizovaným exoskeletem. Často jejich schránky můžeme najít jako historické otisky v kamenech. 4) Obecné označení pro nějaké výrazné nebo typické období. Jedná se vždy o časový úsek "od- do".  5) Věda, která se zabývá platebními prostředky (mincemi). 6) Anglicky omlouvám se.

1) Atlantida 2) Naivní 3) Trilobit 4) Éra 5) Numismatika 6) Apologize