Analytická psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pozornost, vědomí Škola:
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Přístupy k osobnosti Škola:
OSOBNOST.
Osobnost a temperament
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Temperament Pavel Šuranský.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Motivační témata a životní příběhy
Osobnost pachatele trestných činů
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Obrazotvornost či představivost
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie motivace Adéla Furiková.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Psychologie osobnosti
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Nevědomí.
Analytická teorie Carl Gustav Jung.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní filozofické otázky
PODOBNOST A ODLIŠNOST LIDÍ
Transkript prezentace:

Analytická psychologie Carl Gustav Jung (1875-1961)

Analytická psychologie Carl Gustav Jung Švýcar, přátelil se s Freudem, později jejich přátelství pro názorové neshody skončilo univerzitní profesor hodně cestoval, pozoroval kultury jiných národů (např. indiánské kmeny v Americe vzdělán ve filozofii, antropologii, historii, náboženství…

Analytická psychologie Hlavní body Jungovy teorie Osobnost nepokládal sexuální pudy za hlavní činitele chování osobnost = psyché – jako samostatná soustava Rozšířený pohled na minulost důraz na minulost jedince zahrnoval do ní i živočišné a lidské historické předky Nový pohled na nevědomí předpokládal zděděné kolektivní nevědomí získané osobní nevědomí

Analytická psychologie Struktura psyché 4 hlavní subsystémy osobnosti kolektivní nevědomí osobní nevědomí ego já (spojuje vědomí s nevědomím)

Analytická psychologie kolektivní nevědomí zděděné, souvisí s minulostí a obsahuje duševní život našich předků Archetypy = jádra původních představ (příp.vzorce chování) spojených s přírodními jevy, mají silný emoční obsah (tj. persóna, animus, anima, stín, Já) Persóna = pomáhá uchovávat si individualitu při podřizování se určitým požadavkům společnosti (zvyky, hodnoty společnosti, konvenční chování), role, rolové chování Animus a anima = 2 modality téhož archetypu (zvlášť pro ženy a pro muže), animus pomáhá ženám chápat a oceňovat mužnost mužů + uplatnění mužských vlastností v chování žen, podobně anima pro muže

Analytická psychologie Stín = animální stránka v každém jedinci, tendence k primitivním formám života, typickým pro zvířecí předky 2. Osobní nevědomí je získáváno z citů, myšlenek, interpersonálních zážitků, které byly zapomenuty, vytěsněny nebo potlačeny, spojeno s osobními zážitky jedince Komplexy = vyvíjejí se ze zážitků, myšlenek, rozhodnutí a činů - vznikají z významných, traumatických osobních zážitků

Analytická psychologie Jungova typologie Introverze (introvert) = koncentrace na sebe zaměřen sám na sebe, na svůj vnitřní svět bohatá fantazie a představivost, vnější svět ho obtěžuje uzavřený, nepřístupný, pasivní, zdrženlivý, nespolečenský, nedůvěřivý, váhavý, má zábrany Extraverze (extravert) = koncentrace na okolí zaměřen navenek, na realitu, na objekty společensky založený, otevřený, přístupný, činorodý, závislý na mínění ostatních, adaptabilní a prakticky založený